Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2024

Odgovori
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Situacija je kar podobna lanski in upam, da bo jesen tudi. En teden je še potrebno zdržati, pregledovati, odstranjevati obolelo, ne zalivati... potem bo sonček pomagal. Požrl sem eko cmok in vse zunanje plodovke skupaj s krompirjem poškropil z Ortivo. Ko sem slišal in videl, kako v okolici črni krompir in paradižnik, propadajo kumarice, bučke..., je bil to res preventivni ukrep v sili. V rastlinjakih upam, da bo sodino škropivo tudi letos dovolj.
platar

Odgovor Napisal/-a platar »

Da bi se vam besede pozlatile, tudi jaz sem zunanje lani prehitro zmetal ven, če bi počakal še en teden bi bilo najhujše mimo. Bolje bi naredil, če bi potrgal stran samo počrnele plodove in listje.
Letos sem v rastlijnaku zenkrat opazil samo listno plesen na parih listih na tistih direktno pod okni. Seveda sem jih odstranil, pri zunanjih mi pa zaenkrat še pomaga precej nizka temperatura, bitka se bo začela ko bodo tudi nočne temperature preko 20°C.
V rastlinjaku so pa zaenkrat takšni:
Stony Brook heart dwarf- sedaj bo upam, da nehal rasti, ker je začel nastavljati plodove. Cool
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Uauu! To je skoraj tako, kot pri Luštu. palec gor
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Krasni paradižniki, Platar! In lepo urejena tla z zastirko.
Sama sicer miskantusa ne bom več uporabljala, ker so dve leti zapored paradižniki zelo počasi rasli.
Letos pa moram te v velikem rastlinjaku pohvaliti. Nekateri so visoki že 1,5m, mnogi imajo zelene plodove.
V manjšem rastlinjaku pa ima najvišji le okoli 90cm, veliko pa je še zelo majhnih. Imajo pa tudi tu nekateri že plodove.

Danes sem vse, razen zunanjih, ki so mokri, malo sfrizirala, prej je bila v večjem rastlinjaku še hujša džungla.
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Platar, urejeno imaš kot labolatorij. Plamenka, si miskantus mogoče prekmalu dodala in je deloval kot izolacija pred božajočimi sončnimi žarki?
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Platar bi tukaj notri verjetno lahko gojil tudi kaj bolj dobičkonosnega ... Wink

Evo, tole sta pa dve moji sadiki, za kateri verjamem, da letos ne bosta plesnivi !
Mikro paradižnika: levo Venus z oranžnimi plodovi, desno pa Red Robin.

---------
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Danilo, dušik je jemal paradižnikom.
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

AB, kakšni čvrsti sadiki!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Plamenka je napisal/a:
Danilo, dušik je jemal paradižnikom.

Jaz bom še vedno zastirala, bom pa pod zastirko potresla dodatno pest briketov. Letos še nisem zastirala zaradi bojazni, da se zemlja ne bi uspela primerno segreti. Bom takoj, ko nastopi obet za daljše toplo obdobje.

Pri paprikah na prostem (tudi pri paradižniku seveda, le da ta rabi manj spodbude) se pa zelo dobro obnese zastirka po zufovo: 5 cm plast napol preperelega komposta. Le z nihajno motiko je treba v začetku malo bolj pogosto mahati, da se sproti poreže na novo vzklile plevele.

Ampak tole vreme danes in jutri je kljub vsemu prijazno do paradižnikov. Temperature, kakrše obetajo, ne bodo ugodne za razvoj plesni, čeprav bodo mokri.
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

muha je napisal/a:
Ampak tole vreme danes in jutri je kljub vsemu prijazno do paradižnikov. Temperature, kakrše obetajo, ne bodo ugodne za razvoj plesni, čeprav bodo mokri.
No, vsaj to._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori