Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2024

Odgovori
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Tudi sam v rastlinjaku uporabim Lenabox 20 kg balo. Slama je odprašena, drobno narezana in z eno balo prekriješ lepo površino. Če z navadno slamo nisem bil zadovoljen, je tole OK in precej ceneje kot miskantus.
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Aja, kupim pa jo v Kamniku v trgovini za konje. Cena je enaka kot pri proizvajalcu v Lenartu.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Kaj je pa narobe z navadno slamo ?
To se da dobiti zastonj, oziroma za nek simboličen znesek.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Navadna slama je nerazrezana, se praši, teže jo je razporediti. Lenabox je pa lepo na kratko narezana, odprašena in jo fino doziraš. Tudi semen in posledično žitnih šopov je v razrezani neprimerno manj. Uporabljala sem obe, zato razliko dobro poznam. Tudi nerazrezane nisem dobila zastonj in pol dne sem za kockami sesala avto, čeprav sem jih zaščitila z vrečami. Rolling Eyes Pa še iskat sem morala naokoli, kdo jo sploh ima.
Andrej Banko

Dobro, jaz imam malo drugačno situacijo, ker so vse naokoli njive z žitom in polno poznanih kmetov, en je tudi sorodnik.
Če rečem za balo ali dve, ni nikoli problema, se mi jo odloži na parcelo po žetvi.
Ali pa si sam nagrabim nepobrane ostanke, kadar je žito na njivi, ki je poleg ( v bistvu je tudi del te njive še moj, oziroma od očeta ).
Ja, nekaj dela je pa potem, da jo s sekiro ročno nasekam na približno 10-15 cm slamice.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

AB: ja, veliko je odvisno od situacije. V tvojem primeru bi tudi jaz gotovo potrpela z nepredelano slamo. Jih uporabiš takoj ali pustiš v balah na prostem do naslednje sezone? To slednje je menda še najbolj priporočljivo.

Škropljenje
: Tisti, ki prisegate le na naravna škropiva: Danes bi bilo verjetno zelo smiselno paradidižnike obilno poškropiti s sodinim škropivom, saj se bo otoplilo. In če so se na njih že naselile spore plesni, jim bo soda vsaj onemogočila ali otežila razvoj. Ker prave posledice se ponavadi pokažejo tam ene 3 dni po moči. Takrat je že prepozno.
Andrej Banko

Pred kakšnim dobrim tednom sem opazil nek sumljiv flek na steblu enega paradižnika. Naredil sem pasto iz bakrovega pripravka in močila
( Nu film premium ).

Še pri eni drugi sadiki na prostem sem prav tako opazil en sumljiv list, ki sem ga takoj odstranil.
Bilo mi je čudno, da bi šlo že za plesen. Nekam zgodaj se mi je zdelo, poleg tega pa so bile sadike konkretno poškropljeni s Cuprablau - so bili listi še vidno modro-zeleno obarvani.
Pa sem si potem rekel, da se letos ne grem več s temi "ekološkimi" dotikalnimi zadevami in so sadike dobile taprave "tablete".

Zdaj se sadike že cel teden dobro držijo, kljub konkretni količini padavin. Zanimivo, da je tista modra obloga na steblu z zgornje fotografije še vedno lepo gor.

Šest sadik, ki so za hišo pod polivinilasto streho je tudi zdravih ( brez tablet ), so le tradicionalno malo pretegnjeni, ker imajo precej manj sonca kot tisti na njivi.

Zelo lepa in zdrava sta tudi ta dva grmičasta, v loncih na stopnišču - Kangaroo Paw Yellow in Čokec

--------
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

AB tudi jaz imam čokca - hvaležen in zelo ploden paradižnik. Vzgojil ga je moj paradižnikov "mentor" Jernej Mazej. Od njega sem dobila prvo sadiko pred leti. Very Happy_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Maglia Rossa se na vrtu razrašča intenzivno grmičasto. Minila me je volja, da bi obtrgovala zalistnike. Pa sem jo za poskus posadila še kot balkonski paradižnik. V ustrezno veliko posodo seveda. Tam okoli 8 litrov, ocenjeno na uč.

Dva grmička imam tudi na vrtu, lahko bom primerjala rezultate. Very Happy
Andrej Banko

Copatka, jaz imam pa tega Čokca prvič. Lani na Paradajzmaniji sem si shranil seme. Plodove je prinesla ena mlada punca ( pozabil ime; menda prodajajo vrtnarijo ). Bom videl, kako se bo obnesel, predvsem tisti na prostem. Te grmičaste, čokate in nizke rastline so mi vizualno zelo všeč, pa še dela ni s friziranjem.
Odgovori