Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Škropljenje - kaj, kdaj in s čim

Odgovori
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

prvo trebljenje jabolk je mimo. Ali ste že opravili oba škropljenja proti jabolčnemu zavijaču?
sprašujem, ker dolenjske voščenke še nikoli nismo niti ene pojedli, je vse popadalo dol in bi rada pojedla kakšno jabolko. Imam na sejancu, doma smo imeli polno jabolk, nič škropili. Žal vsa šla, prestara, polomila narava, ni jih več.

Jaz pa razmišljam, da nekaj delam narobe, da nikoli niti eden ne ostane na jablani._________________Lp, Živa
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Prvo tretiranje sem opravil ( začetek junija), drugo bo enkrat julija.
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Frendica je nabavila tole:
https://www.ekopridelava.si/izdelki/neem-tonic-500-ml-100-naravno-organsko-listno-gnojilo

Sestava je:
70 % hladno prešano olje neema,
10 % emulgator Sapindus trifoliatus (ekstrakt pralnih oreščkov),
10 % UV stabilizator sojino olje,
10 % antiooksidant, olje grozdnih pešk
in absorbinska kislina.

Vsebnost hranil:
Dušik: 1,20%
Fosfor 0,7%
Kalij 0,1%
Organska snov v suhi snovi 98%

O gnojilih vem zelo malo, a tole prodajat kot listno gnojilo mi je res čudno - mar ne bo s tako sestavo delovalo praktično le kot insekticid?
Andrej Banko

Ja, ampak če je registrirano kot listno gnojilo, potem je lahko v prosti prodaji. Če bi bilo registrirano kot insekticid, potem je to FFS in lahko kupijo le tisti, ki imajo FFS izpit. Poleg tega je registracija kot FFS za proizvajalca dražja.
GrGr

Ne me basat, tudi pomislil ne bi na tak pristop :-o
Andrej Banko

˝Podobno je pri pri Cuprablau / Cuprovin. Enaka učinkovina, samo prvo je registrirano kot fungicid, druga pa kot gnojilo z bakrom.
V varnostnem listu je lepo vidno: ista CAS številka, druga registracijska številka ( glej točka 3.1 )

https://www.cinkarna.si/uploads/Dokumenti/Agro%20izdelki/Varnostni_list__Cuprablau_Z_35_WP.pdf

https://www.cinkarna.si/uploads/Dokumenti/Agro%20izdelki/Varnostni_list_Cuprovin_50.pdf

Wink
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

saj o tem neemtoniku sem pisala pred časom, da sem poškropila vse, kar pri meni raste, tudi hruške. vmešala sem še protifert, ampak učinka na hruške ni bilo nikakršnega, bolezni in škodljivcev (vsaj na zelju) pa ni odpravilo. Mislim, da vse to deluje bolj na naše denarnice kot na rastline. Lahko pa se motim.

in naj bi bilo učinkovito čez 600 boleznim in škodljivcem._________________Lp, Živa
Andrej Banko

Dotikalno na uši deluje, to zagotovo !
GrGr

Namocil sem suhe lanske liste asimine, po 36h precedil, dodal kapljici tekocega mila, razredcil in poskropil kapusnice (ker pisane stenice) in solato v rastlinjaku (ker usi, sicer skromno, nemotece) >> poskropil sem 2x, temeljito, a po enem dnevu ni opazit, da bi omenjeni zivelj to kaj z/motilo.
Andrej Banko

Kdaj si pa lani nabral listje asimin in od katere sorte ?
Odgovori