Pozdravljeni
Pred dnevi sem pospravljal na vrtu in opazil rastlino, ki je bila na prvi pogled podobna cvetoči travi (klas z izrazitimi prašniki). Pobližnji pogled je razkril nenavadno odkritje, meni do tega trenutka še nevidene kukavice.
Z malce pohajkovanja po spletu presenečeno ugotavljam, da mi na trati katero kosim z vrtno, rotacijsko kosilnico raste zavita škrbica.
Na povezavi so opisi in fotografije nekaterih pri nas rastočih kukavic. Za omenjeno zavito škrbico pa, kot že rečeno presenečeno ugotavljam, da sta poletna suša in posledična nekošnja trate botrovala temu "novemu odkritju". Če na kratko povzamem, rastlina v poletnih mesecih (jul. avg.) požene cvetno steblo, kasneje, ko razcveti, pa še listje. Slednje ostane zeleno do pričetka poletja v naslednjem letu, ko rastlina preide v fazo mirovanja.
Zelo zanimivo.
še slike:
Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Orhideje
CEPHALANTHERA LONGIFOLIA-DOLGOLISTNA NAGLAVKA
Druž:ORHIDACEAE
Greeny je našel Bledo naglavko,jaz pa sem danes naletela na Dolgolistno naglavko.Toploljubna trajnica,ki raste v svetlih borovih,bukovih gozdovih,od nižin,do montanskega pasu.
Je ranljiva vrsta,uvrščena v rdeči seznam zaščitenih,zavarovanih rastlin.
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Običajno ima rastlina 10 cvetov, moji je verjetno ostale odtrgal veter._________________Lep dan in uspešno delo.
Druž:ORHIDACEAE
Greeny je našel Bledo naglavko,jaz pa sem danes naletela na Dolgolistno naglavko.Toploljubna trajnica,ki raste v svetlih borovih,bukovih gozdovih,od nižin,do montanskega pasu.
Je ranljiva vrsta,uvrščena v rdeči seznam zaščitenih,zavarovanih rastlin.
Običajno ima rastlina 10 cvetov, moji je verjetno ostale odtrgal veter._________________Lep dan in uspešno delo.
Orhideja Bletilla striata
Naš orhideja se prav počasi privaja na novo domovanje; od leta 2010 .
V skritem kotičku vrta (pa ne za sodom ) edina cvetka doma, ki ne zahteva nobene nege in me vsako leto prijetno preseneti.
Bletilla striata, divja, talna, prezimna orhideja. Po rodu je iz daljne Azije, Kitajska, japonska, Vietnam, Tajvan.
LP_________________mfranc
Naš orhideja se prav počasi privaja na novo domovanje; od leta 2010 .
V skritem kotičku vrta (pa ne za sodom ) edina cvetka doma, ki ne zahteva nobene nege in me vsako leto prijetno preseneti.
Bletilla striata, divja, talna, prezimna orhideja. Po rodu je iz daljne Azije, Kitajska, japonska, Vietnam, Tajvan.
LP_________________mfranc
Connie je napisal/a: |
Pozdravljeni, na vrtu imam že kar nekaj let Bletillo striato in je do sedaj vedno ven rinila enkrat marca, zdaj, ki je že april, pa nič ne kaže, čeprav so druge prezimno trdne orhideje že zunaj. A imate tudi tisti, ki imate bletilo, takole, da nič ne kaže? Hvala! |
Tudi moje še niso zunaj, tako da ni panike._________________mfranc