Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Peka rženega kruha z drožmi

metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

O paketkih govoriš? Vzamem 2 ali 3 ali ... na klepetu, 2.7.
Beki
Prispevkov: 92
Pridružen: Če Jul 08, 2021 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Beki »

Ja, tako je, govorim o vrečkicah suhih droži, mislim da je v vsaki vrečki 12g. Prinesem s sabo, pa si lahko vsak pogleda Smile
živa
Prispevkov: 2431
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Nama pa ta kisel okus ne ustreza, je bil kruh iz dneva v dan bolj kisel, pekla sem cca leto in pol. potem pa rekla DOVOLJ. že tako živiva zelo zdravo, kruh pa je iz klasičnega kvasa oz. tudi iz pecilnega iz vinskega kamna._________________Lp, Živa
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ne razumem. Moj kruh z drožmi nikoli ni kisel. Razen iz same ržene moke. Iz drugih mok pa niti malo._________________naredimo svet lepši
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tole pa moram povedat.
Kot sem že večkrat objavila, pečem kruh z drožmi vsak teden. Že kar nekaj časa uporabljam samo belo gladko moko (da pocrkljam g. Brbra). Zadnje čase sem testu začela dodajati zrna kumine, ker nama je okus zelo všeč. Pri zadnji pripravi testa pa je kumine zmanjkalo. Tako sem testu dodala precej koromačevih semen. Moram priznat, da sem nad tem kruhom navdušena. Je prava delikatesa.

_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Juhu! Včeraj sem spekla prvi kruh z drožmi, ki mi jih je pred časom dala brbr in po njenem receptu. Super je uspel! Struktura, kot sem si jo želela, okus pa sploh. Very Happy En hlebček je izginil že zvečer. Bo treba kmalu ponoviti.
mravlja
Prispevkov: 4236
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Se da dobiti recept? Brbr, prosim.
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Bravo, Muha,. Sem vesela!

Mravlja, to so navodila, ki sem jih pisala Muhi:


Prav imaš, za droži v hladilniku je dovolj, če jih nahraniš enkrat na teden. Lahko pa tudi redkeje (se je že zgodilo, da jih več kot dva tedna nisem nahranila, pa so preživele).

Zdaj pa recept za "moj" kruh:

300g vode, 500g mehke bele moke, mala žička soli raztopljena v enih dveh/treh velikih žlicah vode. In seme koromača.

Postopek priprave (če želiš kruh peči naslednje jutro):

1. Zjutraj (cca ob 7.uri) vzameš "speče" droži iz hladilnika, odvzameš žlico ali dve droži in jih daš v drug kozarec. V oba kozarca dodaš žlico ali dve gladke bele moke in toliko vode, da dobiš homogeno gosto pasto. Kozarca zapreš in pustiš na sobni temperaturi, da se droži namnožijo.
To po navadi traja vse dopoldne.

Jaz kruh zamesim okoli 13., 14.ure. Takrat v posodo za mesenje in vzhajanje natočim 300g vode, dodam droži (če so dovolj namnožene, pasta plava na površini), dobro premešam, da se droži raporedijo po vodi. Zdaj dodam tudi semena koromača (lahko kar veliko).

Nato dodam 500g moke in vse dobro premešam, da dobim bolj ali manj homogeno testo, ki pa je precej suho. Skledo zaprem s pokrovom in pustim testo vzhajati 30min na sobni temperaturi. Med tem časom v kozarcu raztopim žličko soli v 2 ali treh žlicah vode (cca 50g)

Po pol ure zlijem slanico v testo in ga ponovno dobro premešam, v homogeno maso. Zdaj je bolj mehko. Posodo zaprem in pustim vzhajati 30minut. Potem testo s štirih trani preložim (zaviham od roba proti sredini), pokrijem in pustim 30minut. Tako prelaganje ponovim 4x. Tako testo nazadnje preložim okoli 16.ure. Se je pa že zgodilo, da sem s prelaganjem končaja šele ob 18.uri, pa ni bilo nič narobe.

Testo potem vzhaja do poznega večera. Ob cca 22.uri, ga stresem na desko (nepomokano), od zgoraj dobro potresem z moko in razdelim na dva dela. Vsako polovico potem obrnem na pomokano stran, prepognem na čez polovico in oblikujem hlebček. Pri tem si pomagam s kuharsko lopatko-ravnim kosom plastike (ne vem kako se mu pravi).
Hlebčka pusti še ene 20min, potem vsakega posebej še zadnjič prepognem (z leve in destne proti sredini) ponovno oblikujem hlebčka in u položim na pomokan pritček v peharčka.
Peharčka nato zaprem v platični vrečki in dam v hladilnik, kjer počakata do jutra.
Zjutraj (cca 6., 7.) segrejem pečico na 250st. na dno pečice dam posodo za vodo.
Hlebke vzamem iz hladilnika, ju potresem z moko in okrasim z zarezami, ki jih naredim z britvico. potem hlebca vstavim v vročo pečico. Po 15minutah znižam temperaturo na 220st. in pečem še nadaljnjih 45min (skupaj eno uro).

To je to. Mogoče se sliši/čita zelo zamudno in komplicirano, a sploh ni._________________naredimo svet lepši
metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

metuljc je napisal/a:
brbr, pri mopjem na pol nomadskem preseljevanju vsak teden dvakrat, se mi ni obneslo, najbrž nisem dovolj organizirana, da bi imela svoje droži. Bo to pač, ko ne bom več tak nomad.


Prišel je čas, ko nisem več tak nomad. Laughing Naj še tale vročina mine, danes na klepetu zaslišim muho okoli ajdovega kruha, potem pa počasi krenem na pot drožastih kruhov. Se že veselim.
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8366
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Z rženo moko imam prav smolo: kupila sem jo že na dveh, treh mestih, pa so se v moki vedno v kratkem času pojavile pajčevine in tudi molji. Ne vem, kje naj še poskusim. Ker mi je všeč, če dam v krušno testo poleg bele moke eno četrtino ržene._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori