Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Petroselinum crispum - Peteršilj

Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Eno leto sem ga tudi jaz semenila. Po spominu je bilo seme kaljivo vsaj 4 leta, če ne 5 let.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Lmami, če ga boš obrezala, pusti semeniti glavno steblo (tisto na sredini). To naj bi dalo naklavitetnejše seme._________________naredimo svet lepši
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz ga tudi letos semenim. Noro dolgo in počasi traja to cvetenje - že vsaj en mesec in pol. Imam občutek, da bodo suha semena v kobulih šele enkrat septembra ...

------
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Brbr, težko bom določila glavno steblo, ker je izredno košat in je večina stebel zelo močnih. Recimo, da bo tudi seme od izbranih "močno"._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

Lpmami, ker boš gotovo odstranjevala zunanja stebla, se ni bati,da boš odstranila glavnega, ki (po navadi) raste v sredini.
Sem po mojem prejšnjem zapisu razmišljala, da je bilo moje pisanje v tvojem primeru povsem nepotrebno, ker boš tako in tako klestila od zunaj navznoter.
Bo pa rastlina verjetno potrebovala oporo, ker zraste precej visoko in se rada poleže.

Vsako leto semenim peteršilj. Seveda, AB, imaš prav. Zelo dolgo traja, da seme dozori. Kdaj točno dozori pa ne vem, ker rastline vedno pustim, da se povsem posušijo in jih potem porežem (mi niso v napoto)._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Ja, oporo že ima, ker je ne samo košat v širino, ampak tudi v višino.
Me pa zanima, če kdo uporablja cvetne kobule za začimbo, saj imam sejančke velikosti 1-2 cm._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
brbr

Peteršiljevo seme je zelooo močno in ga je potrebno zelooo previdno uporabljati. Kako je s cvetnimi kobujčki, pa ne vem.
Bi bilo dobro pogledati v kakšno zeliščarsko knjigo..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Malo sem brskala po spletu v zvezi s peteršiljevimi cvetni kobuli in našla tole:
Strokovnjaki iz botaničnega vrta Wandsbek v Hamburgu vsako leto eni od rastlin podelijo nelaskavi naziv: najbolj strupena rastlina leta.
Za leto 2023 je tega presenetljivo osvojil peteršilj ...
https://ona.slovenskenovice.si/zdravje/petersilj-najbolj-strupena-rastlina-leta_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Re: Petroselinum crispum - Peteršilj

Odgovor Napisal/-a muha »

Za zimo in upam tudi, da za naslednje leto sem preskrbljena:

Tile so iz prve setve avgusta, čim je seme dozorelo. Takole veliki naslednje leto spomladi že uidejo v cvet.
DSC00103.JPG
To je setev konec septembra, ki nadomešča zgodnje pomladno sejanje in ne uide v cvet.
DSC00102.JPG
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Odgovori