Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Korenje - Daucus carota L.

Odgovori
GrGr
Prispevkov: 611
Pridružen: To Maj 18, 2021 2:00 am
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

GrGr: Laughing Laughing ja, takole približno je bilo. Samo,da sem čakala od aprila vse tja do oktobra.
živa
Prispevkov: 2431
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Moje korenje je letos lepo, sejano zelo zgodaj. Nimam več težav s kaljivostjo, odkar kupujem najcenejše seme, le sveže mora biti. nič deske, nič drugega kot jarek, seme, nasutje zemlje. Poletno sejanje za jesen in zimo je običajno pogojeno z vremenskimi razmerami, ki so letos ugodne (dežuje vsak teden).

Res pa je, da razmišljam, na kakšen način narediti shranek, da bo dober za juhe in ne samo za francosko solato, pa čakam na vaše izkušnje._________________Lp, Živa
aladin
Prispevkov: 950
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a aladin »

Jaz naredim zelenjavno mešanico, kjer imata glavno besedo korenje in čebula, zraven padejo pa še koleraba, peteršilj (korenina in listi), zelena... kar pač najdem.

Ne dajat noter brokolija in/ali karfjole, ker vsebujeta preveč vode in zna zadeva zavret,

Multipraktik ima demolition party, potem pa v zmleto zelenjavo vmešam za 10% teže zelenjave soli. Natlačim v kozarce in počaka tudi nekaj let.

Včasih sem vse skupaj mešal še z olivnim oljem, pa je ratalo predrago - čeprav je bilo dobro, pa še zelenjava se je lepše zmiksala.

Zadeva je uporabna do te mere, da zavrem v grelniku pol litra vode, v skodelico čofnem eno žlico zelenjavne mešanice, čez nalijem vodo in imam instant juho.

Mešanica je tudi uporabna povsod kamor bi sicer dajal vegeto.
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8366
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Od prvih treh sejanj iz iste vrečke, za katero sem kasneje sklepala, da je seme izredno slabo kalivo, kar je vzklilo, so pa polži porazirali, so ostale tri rastline. Prva je na sliki, drugi dve sta v istem rangu. Nekaj tolažbe ...

Prvi-koren-ek-27sep2024_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
živa
Prispevkov: 2431
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Aladin, tudi jaz delam tako mešanico (odvisno od ponudbe na njivi), vendar to ni uporabno npr. za juhe, kjer želiš kose korenja._________________Lp, Živa
copatka
Prispevkov: 2292
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Živa, shrankov s korenjem še nisem našla nobenih pametnih. Zmrznjeno korenje je v juhi čudno, a nekaj paketkov z vso jušno zelenjavo vseeno dam v skrinjo.
Sicer pa jaz sveže nabranega, samo očiščenega listja in zemlje dam v posebno TW posodo za zelenjavo in se mi v hladilniku obdrži mesece dolgo, prav do pomladi.
Zakaj ga pa ne pustiš kar na njivi? Menda se dobro obnese. Pri meni ne, ker zemlja po navadi preveč zmrzne in se ga težko izpuli._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Korenje se dobro ohrani v orehovem listju. Listje ne sme biti mokro, niti povsem suho. Tako, kot v suhem pade na tla in ga pograbimo.
V posodo damo plast listja, plast korenov ki se ne smejo tiščati, do vrha posode. Zgoraj in spodaj debelejša plast listja. Tako se je meni v hladni kleti, ki ima del tal nezabetoniran ohranil v pomlad. Še bolje od rdečega se skladišči rumen.
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tudi jaz sem ga že skladiščila v orehovem listju, v plastičnem zaboju s pokrovom. Se je dobro ohranil.
Manjše količine, grobo očiščenega pa shranjujem v steklenem kozarcu v hladilniku. Kot pravi copatka, se ohrani mesece dolgo...

Nekaj ga pustim tudi na vrtu._________________naredimo svet lepši
Odgovori