Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paprika 2024

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ne, posadiš, potem daš nad paprike prvo mrežo, ko zrastejo skoznjo ali pač takoj, še drugo. Tako bi naredila jaz. In menda bom, naslednje leto, po planu. Embarassed Razz
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

brbr je napisal/a:
Moje paprike so bile zelo lepe, ko sem jih posadila na vrt. Zdaj pa jim rumenijo listi...
Ne vem točno, kako naj jim pomagam. Naj jih poškropim z algami?

Alge nikakor ne bodo škodile.
Znabiti, da so porumenele, ker je zemlja na vrtu zanje še vedno prehladna, še sploh, če je bila nedavno prej prerasla z rastočo zastirko. Potem pa paprika korenine, namesto, da bi jih razširila, stisne kot ti prste na nogi, če te zebe vanje. Wink Laughing

copatka:
sovražim mreže za kumare! Pri postavljanju in pri spravljanju. Twisted Evil
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ha, muha, mogoče imajo pa res zdaj stopala majhna kot včasih Kitajke. No, se mi zdi, da počasi prihajajo k sebi. Upam.

Copatka, po mojih izkušnjah stavim, da se bodo najbolje odrezali čiliji. So dosti bolj trpežni od paprik in prenesejo občutno več mraza. Pri meni "delajo" dokler jih slana ne pomori..._________________naredimo svet lepši
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Metuljc, najbrž mrežo res lahko dam zaenkrat nad paprike, ne da bi jih tlačila skozi. Mogoče bom pa res.

Muha, me veseli, da nisem edina. Laughing Jaz ne kolobarim in sem lani tisto za kumare in stročji grah kar pustila čez zimo, samo še malo sem jo napela in pritrdila v tla.

Brbr, naj se ti besede pozlatijo! Wink_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Copatka, za začetnico in pridobivanje prakse, je tvoja zasaditev odlična!

Na uč imaš zelo dobro zemljo Wink , zato tudi razdalja 40 cm ne bo odveč.
Lahko pa eni vrsti treh daš oporo k vsaki dvojni sadiki. Če se bodo zelo razrastle, ni problema kasneje dodati še kakšno dodatno oporo. To prakticiram (zopet) zadnja leta.

Eni vrsti s tremi dvojnimi sadikami lahko daš dva količka; na vsaki strani vrste po enega. Enega levo, blizu čepkaste folije, drugo na drugem koncu vrste. Med končna količka potegneš dve vrvici, tako da so paprike z obeh strani omejene z vrvico. Tudi tako sem počel veliko let.
Če te količki pri vsaki papriki motijo, lahko ta sistem izvedeš pri obeh vrstah, pri sedmem dvojnem grmičku pa se navajaš na tehniko kot jo ima tudi AB.

In še kdo Wink ._________________mfranc
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Mfranc, hvala za predloge! Very Happy Malo bom še počakala, da vidim, kako se bodo razraščale, in se potem odločila, kako podpreti. Imam namreč 4 različne sorte. Lani sem videla, da se posamezne sorte zelo različno obnašajo._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

sem poskusila po Vrtu obilja dati tako mrežo, zakomplicirano in sem na klasiki, vsaka paprika svojo palico in odlično se obnese. Vsaka ima dovolj prostora za svojo rast. Letos res nikamor ne gredo, bom pa drugič trgala Feher, ena lepo dela._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Moja prva letošnja paprika Very Happy Pravzaprav sploh prva na tem vrtu, ker jih lani nisem sadila.
Kupila sem nekaj sadik in še nekaj dobila na tomboli. Tale je takoj naredila 4-centimetrski plodič in potem na hitro zrasla (nožek na sliki je dolg 18,5 cm). Naslednji cvetki in plodiči ne odstopajo od ostalih: temnozelene so komaj ven iz cveta, svetlorumene so pa do osem centimetrov.
Zaenkrat kaže odično!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

lpmami, ima ta paprika kakšno ime?_________________mfranc
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

mfranc, ne da bi vedela. Tudi če vprašam, ko kupujem, nikoli ne vedo imena. Samo opis plodu v najboljšem primeru, za rast rastline je že bolj težka, imena praktično noben trgovec ne ve._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori