Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2024
-
- Kraj: Domžale
Na vrtu imam tudi krompir.
Tudi tega je v začetku junija (tako kot paradižnik) napadla plesen. Tudi krompir sem dvakrat poškropila s Cuprovinom, istočasno kot paradižnik.
Zgodnjega sem potem kar hitro izkopala, ker je rastel v neposredni bližini ene grede paradižnikov.
Pozni krompir pa še vztraja na vrtu in počasi dozoreva. Liste ima kar dobro flekaste, a ne vem ali od starosti ali od plesni. Danes bom probno izkopala nabolj posušeno rastlino, da vidim kaj se je zgodilo v zemlji.
Paradižniki pa trenutno izgledajo takole:
Seme Piccadillija pobrano pred leti iz kupljenega ploda. Tako ni čisto rasen. Imam dve različici:
Podolgovati, mi je zelo všeč za sušenje, ker je bolj velik
Okrogli pa je zgodnejši
Tole pa je nizki San Marzano:
_________________naredimo svet lepši
Tudi tega je v začetku junija (tako kot paradižnik) napadla plesen. Tudi krompir sem dvakrat poškropila s Cuprovinom, istočasno kot paradižnik.
Zgodnjega sem potem kar hitro izkopala, ker je rastel v neposredni bližini ene grede paradižnikov.
Pozni krompir pa še vztraja na vrtu in počasi dozoreva. Liste ima kar dobro flekaste, a ne vem ali od starosti ali od plesni. Danes bom probno izkopala nabolj posušeno rastlino, da vidim kaj se je zgodilo v zemlji.
Paradižniki pa trenutno izgledajo takole:
Seme Piccadillija pobrano pred leti iz kupljenega ploda. Tako ni čisto rasen. Imam dve različici:
Podolgovati, mi je zelo všeč za sušenje, ker je bolj velik
Okrogli pa je zgodnejši
Tole pa je nizki San Marzano:
_________________naredimo svet lepši
Jaz qem prvič to črno gnilobo ugotovila pred precej leti, no je na maminem vrtu na kompostu zrastel neki samosevec, bolj češnjaste sorte. Vsi plodovi so eden za drugim črneli od spodaj navzgor, tako da jih kaj dosti nisem pojedla. Nisem vedela vzroka in si nisem vedela pomagati. Kompost pa verjetno ni bil presuh, da bi to lahko sprožilo črnenje._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ja, na rastlinah iz komposta je to pogost pojav. Kompost, če ni v njem ravno obilice jajčnih lupin in olupkov od banan ter pepela, nima dovolj kalcija in kalija in verjetno mu manjka še kar nekaj drugih potrebnih mineralov. Nekaterih snovi ima pa za paradižnike preveč in postanejo še bolj dovzetni za obolenja.
Da se še jaz malo pohvalim - kmalu bova obredno pojedla prvi češnjev paradajzek.
Saj polni so nenormalno, da jih le ne doleti kakšna plesen!
_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Saj polni so nenormalno, da jih le ne doleti kakšna plesen!
_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)