Haha, jp. Mogoče zato, ker so tako delale naše babice in mame, pa je pri tem ostalo...ponekod.
Marsikaj se je spremenilo od takrat, navade pa se pač počasi. Ko sem bil jaz mulc, se je vlagalo ogromno kompotov, vse v steklene kozarce s klipsnami, ki so se kuhali v velikem kotlu - dela za znoret! Čemu? Da je obstalo, ker je bilo dejansko za hrano, prava ozimnica torej. Takrat češenj ni bilo na voljo 10 ali 11 mesecev, kompot pa. A slednji ne nujno tudi v trgovini.
Ozimnico delamo še vedno, a razlogi so na srečo drugačni. Tudi tehnologija in znanje pripravo (lahko) močno olajšajo.
Drobni gospodinjski pripomočki
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Danilo je napisal/a: |
Ob omembi pasiranja paradižnika, mi nikoli ni jasno, zakaj je to potrebno? Razrežeš na kose, pokuhaš, zmiksaš z močnim paličnim mešalnikom in delo opravljeno brez pacanja in odvečnega dela. Ne spomnim se, da bi me kdaj zmotil kak olupek ali seme, pa še bolj zdravo je. |
Enako!
Se pa zgodi pri poznejših berah, da ima kakšen tako lupino, ki se ne pusti zmiksati, ampak se nekako zvije v obliko daljše iglice. Te me pa motijo, a jih ni veliko.
- muha
- Site Admin
Re: Drobni gospodinjski pripomočki
Danes sem mimogrede v našem Šparu naletela na ploščo vmesnik za indukcijo.
Preko nje lahko na indukciji uporabljamo tudi lonce iz materialov, ki jih prej nismo mogli. Že dlje časa sem jo iskala, ker kuham večinoma v loncih, ki na indukcijo ne primejo.
Preverila - deluje! Edinole prvi preizkus mi ni uspel, ker sem ploščo obrnila narobe - distančnike navzgor namesto navzdol. Misleč, da se mora vendar ja plošča v celoti dotikati indukcije, ne samo na par točkah. Napaka! tistih par točk je dovolj za prenos toplote.![Surprised :o](./images/smilies/icon_e_surprised.gif)
Če ima še kdo staro inox posodo, po novem pa kuha le na indukcijo - izkoristite priliko!
Preko nje lahko na indukciji uporabljamo tudi lonce iz materialov, ki jih prej nismo mogli. Že dlje časa sem jo iskala, ker kuham večinoma v loncih, ki na indukcijo ne primejo.
Preverila - deluje! Edinole prvi preizkus mi ni uspel, ker sem ploščo obrnila narobe - distančnike navzgor namesto navzdol. Misleč, da se mora vendar ja plošča v celoti dotikati indukcije, ne samo na par točkah. Napaka! tistih par točk je dovolj za prenos toplote.
![Surprised :o](./images/smilies/icon_e_surprised.gif)
Če ima še kdo staro inox posodo, po novem pa kuha le na indukcijo - izkoristite priliko!
-
- Kraj: Štajerska
Primerna rešitev za marsikoga. Po uporabi je treba biti previden, ker se taka reč mora močno segreti.
Mi imamo še tudi nekaj 30+ let stare posode, ki na indukciji ne prime. Zato imamo kombinirano 2 + 2 ploščo in sta dva grelca indukcijska, dva pa klasična steklokeramična grelca. Nam ustreza. Marsikaj ne zahteva, da takoj dobi energijo na polno. V nedeljo dam juho z mrzlo vodo kuhat na navadno kuhališče, stopnja 2.5 in čez kako uro bo začelo rahlo vreti. Se nikamor ne mudi, v tem času se sprehodim do 1000 metrov nad morjem, pogledam sonce in se vrnem v meglo spodaj.
Mi imamo še tudi nekaj 30+ let stare posode, ki na indukciji ne prime. Zato imamo kombinirano 2 + 2 ploščo in sta dva grelca indukcijska, dva pa klasična steklokeramična grelca. Nam ustreza. Marsikaj ne zahteva, da takoj dobi energijo na polno. V nedeljo dam juho z mrzlo vodo kuhat na navadno kuhališče, stopnja 2.5 in čez kako uro bo začelo rahlo vreti. Se nikamor ne mudi, v tem času se sprehodim do 1000 metrov nad morjem, pogledam sonce in se vrnem v meglo spodaj.
- muha
- Site Admin
To je res, plošča se segreje enako, kot električna. Zato pa je zraven snemljiva ročica (vidna na sliki skupaj s ploščo), s katero se da ploščo varno dvigniti in premakniti, ko je potrebno. Preizkusila in dobro zagrabi, ni bojazni, da bi plošča zdrsnila dol med prenašanjem. Meni bo prišla prav samo poleti, ko kuham na balkonu na indukciji. V redni kuhinji imam 3x plin in 1x elektro.
-
- Kraj: Rimske Toplice
Muha, hvala za info, tudi meni bo poleti prišla prav, ob pripravi shrankov in delno kuhi. Najbrž jih imajo le v hipermarketih in intersparih, kaj?
Izdaš še ceno? V Merkurju je 19,90.
Izdaš še ceno? V Merkurju je 19,90.
- muha
- Site Admin
V Šparu je 16,99. Še ceneje jo dobiš, če jo kupiš na kupon za 25 % popusta - če imaš njihovo kartico. Naš je hipermarket.
Šla sem pogledat še druge ponudbe. Precej jih je, ki imajo ročaj pritrjen (vsaj izgleda tako) ali pa ušece za ročaj, kar moti, če je posoda malenkost večja. Ta od Tognane ima na plošči le režo, v katero vtakneš ročico.
Šla sem pogledat še druge ponudbe. Precej jih je, ki imajo ročaj pritrjen (vsaj izgleda tako) ali pa ušece za ročaj, kar moti, če je posoda malenkost večja. Ta od Tognane ima na plošči le režo, v katero vtakneš ročico.
-
- Kraj: Rimske Toplice
Muha, hvala. Bom naslednji teden ukrepala.