Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kaj zasaditi v senco?

crtj-admin
Site Admin

Kaj zasaditi v senco?

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
nikolaj

Odgovor Napisal/-a nikolaj »

Pozdravljeni.

Imam še eno vprašanje glede urejanja okolice in prosim za vaša mnenja. Na Z delu parcele imam 2m pas, ki je stisnjen med hišo in brežino, direktnega sonca je predvsem pozimi zelo malo. Imel sem v mislih, da bi zasadil kakšno jagodičevje kot so maline, borovnice, ribez, sibirke... ali kaj sličnega, da ni preveliko. Kaj mi priporočate?
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Pred desetletji sem imel podoben problem, daljša fasada, 12 metrov dolžine, pa dva metra do ograje, nato pa sosedova hiša, oddaljena isto dva metra od ograje.
Pravi tunel.

Poklical sem sadjarja, pri katerem sem kupoval sadna drevesa, svetoval mi je nasaditev rdečega ribeza. Posadil sem precej ribeza in bil pozitivno presenečen, ko je kar zadovoljivo rodil.
Nato pa šok, ribez je bil totalno neužiten, tako je bil kisel! butnglava .

Mogoče ti bo kak forumaš našel kakšno sadje, ki je zadovoljno s senco (ali prevladujočo senco) jaz se ne spomnim nobenega.
Pač, tam mi raste šisandra, pa še ta v bistvu na začetku "tunela" . Je tudi zelo kisel sadež, pa ne vem točno kakšen bi bil na soncu .... Rolling Eyes_________________mfranc
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Thja, sadje bo kilavo vsako. Sem dajal v senco sibirke in kosmulje >> kilavo. Mogoce robide, ce bos vitice speljal na sonce.
Kot prekrivno daj zimzelen, vmes hibiskus - pa bo vsaj tvoja dama zadovoljna Wink
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz imam maline - 1x rodne, ki zrastejo kar visoko - tudi 2m in več na eni taki severni, slabo osončeni strani hiše in delajo zelo lepo. Lepše kot tiste na polnem soncu ( v sadovnjaku ).
Morda za malenkost manj sladke, ampak vsako leto zelo debele.
Nizkih zadev ne priporočam, tudi nikakor ameriških borovnic.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Imam podobno situacijo, ravno tako na zahodni strani. Sonca pozimi praktično nič, ker po 3. uri popoldne zaide za hrib, prej ga pa zakriva hiša.

Pred širjenjem ceste je bilo takoj naprej od hiše 3 m brežine naklona med 25 in 30 °C, zgoraj cesta, nad njo spet brežina kakih 45 °C, poraščena z nizkimi borovci, nad njimi hiška, nato spet brežina enakega naklona vse do vrha hriba.

Dokler je bila cesta še makadamska in brez škarpe, sem tam imela 1 viljamovko, 1 vinogradniško breskev in češnjo na sejancu. Vse je kar spodobno rodilo le malo bolj kvišku je sililo, kot bi na ravnem. Od nizkega rastja je uspevala le trava.
Sedaj sem tja uspela nekako stisniti le eno češnjo na manj bujni podlagi, vse drugo sem po več poskusih gojenja različnih rastlin raje zasadila z debelačko (pahisandro), da mi vsaj kositi ne bo treba pa še zimzelena je.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Kot AB, imam v senčnem kotu maline, 2x rodne. Delajo zelo lepo. Posebno letos - trenutno nas vsak dan zalagajo z dnevno porcijo sladkanja. Tudi sladke so čisto dovolj._________________naredimo svet lepši
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Tvoja brežina nam je še neznanka. Kakšen naklon, strmino ima ....

Poteka visoko, kot "pošten" breg?

Je višje gor že zasajena?

Mogoče res kakšen latnik navzgor za kaki, maline, robide ..

Ali pa kakšne visokodebelne sadne sorte + dobra lojtra Wink_________________mfranc
nikolaj

Odgovor Napisal/-a nikolaj »

Mfranc, brežina je zelooo strma, spominja na škarpo Wink , sicer v poletnem času, na višku dobi po občutku kakšnih 4-5h sonca, maline morda res niso slaba izbira. Ali morda nekaj bolj kislega in potem v marmelado.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Robide bi že šle, po moje tudi sibirske borovnice.
Odgovori