Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2024
Pri meni paradižniki šele začenjajo zoreti, če odštejem tiste štiri novosadske jabučarje, ki so pa nato nekako nehali zoreti.
Redno ščipljem zalistnike, a se jih je nekaj razvilo v cvetočo vejico, preden sem sploh kaj opazila. Tako imam zdaj za moje pojme hudo šavje. Kar se je le dalo, sem jih razpeljala na dodatne opore. Danes sem jih spet privezovala, ker če bo dež, bo zelo verjetno z vetrom. Pa poščipala sem vrhove tam, kjer so še bili. Zalivam jih manj, prej na dva dni, zdaj na štiri.
Kako še lahko pospešim zorenje?
Ker jutri je Veliki šmaren in v spominu imam, da je mama tarnala, da po tem prazniku paradižniki črnijo. Gojila je pa v glavnem volovsko srce, za solate, mezgo in srbsko solato. Val, soroden volovskemu srcu, se tudi meni ni obnesel, zato ga zdaj nimam. Se mi je pa nehote pripetilo, da imam tri rastline, ki nosijo konkretne bajse. Rada bi jih pripeljala do polne zrelosti, da vidim, katere ohraniti. Sicer nisem ljubiteljica debelih paradižnikov, eden mi zadošča._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Redno ščipljem zalistnike, a se jih je nekaj razvilo v cvetočo vejico, preden sem sploh kaj opazila. Tako imam zdaj za moje pojme hudo šavje. Kar se je le dalo, sem jih razpeljala na dodatne opore. Danes sem jih spet privezovala, ker če bo dež, bo zelo verjetno z vetrom. Pa poščipala sem vrhove tam, kjer so še bili. Zalivam jih manj, prej na dva dni, zdaj na štiri.
Kako še lahko pospešim zorenje?
Ker jutri je Veliki šmaren in v spominu imam, da je mama tarnala, da po tem prazniku paradižniki črnijo. Gojila je pa v glavnem volovsko srce, za solate, mezgo in srbsko solato. Val, soroden volovskemu srcu, se tudi meni ni obnesel, zato ga zdaj nimam. Se mi je pa nehote pripetilo, da imam tri rastline, ki nosijo konkretne bajse. Rada bi jih pripeljala do polne zrelosti, da vidim, katere ohraniti. Sicer nisem ljubiteljica debelih paradižnikov, eden mi zadošča._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ladka ne sekiraj se, pri meni se je sezona letos začela neobičajno zgodaj, že konec julija, ko so bili prvi zreli. Običajno sem jih čakal do druge polovice avgusta. Tudi Stupice recimo in 42 days so zgledno solidarno sodelovali pri skupinskem zamujanju.
Sem jih jedel pa v ugodnih sezonah tudi do božičnih praznikov... Naučil sem se, da tudi, da plesen še ne pomeni konca rastline, ampak si rastllina po deževnem obdobju kar nekako opomore.
Imam jih v rastlinjaku in v koritu pod streho, viške pa razsajene malo tu, malo tam, večino pod enim napuščem. Ni razlike glede začetka.
Z zalivanjem sem bolj slab... tako da se navadno ravnam po Črtovem principu "posadim, zalijem in zaželim obilo sreče". Prav tako pri kontroli šavja - kar se mi zdi vredno (beri ima cvetove), dobi privatno špagco, da se ne vleče po tleh... tko da je v rastlinjaku kot na lutkovni predstavi
Kar vidim da je črnega oz. plesnivega, odrežem. Tudi tisto, kar se vleče po tleh in je odveč. Ostalo pa navadno že cveti preden opazim.
Skratka, konec avgusta se bo šele začelo.
Sem jih jedel pa v ugodnih sezonah tudi do božičnih praznikov... Naučil sem se, da tudi, da plesen še ne pomeni konca rastline, ampak si rastllina po deževnem obdobju kar nekako opomore.
Imam jih v rastlinjaku in v koritu pod streho, viške pa razsajene malo tu, malo tam, večino pod enim napuščem. Ni razlike glede začetka.
Z zalivanjem sem bolj slab... tako da se navadno ravnam po Črtovem principu "posadim, zalijem in zaželim obilo sreče". Prav tako pri kontroli šavja - kar se mi zdi vredno (beri ima cvetove), dobi privatno špagco, da se ne vleče po tleh... tko da je v rastlinjaku kot na lutkovni predstavi
Kar vidim da je črnega oz. plesnivega, odrežem. Tudi tisto, kar se vleče po tleh in je odveč. Ostalo pa navadno že cveti preden opazim.
Skratka, konec avgusta se bo šele začelo.
Tegale rumenega sem vzela lani na paradajzmaniji, ker mi je bil všeč okus. Okus mi je všeč tudi letos, ni mi pa všeč, da tako poka. Nobena drug ni tak revež. Saj to črnino sem obrezala in je bilo dovolj za solato, s papriko in čebulo, pa malo jabolčnega kisa in bučno olje.
V spominu imam, da je bil na paradajzmaniji precej manjši (ampak moj spomin ni več čisto zanesljiv), vse ostalo se ujema. Tudi velikost - 150 - 180 g mi ustreza. Bo ostal pri meni._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadjeNazadnje urejal/a lpmami 20 Avg 2024 08:28; skupaj popravljeno 1 krat
Sem danes pogledala, kako je s tem pokanjem: pokati začne, ko dobiva rumeno = zrelo barvo. Saj dokler je vroče in suho, se razpoka zasuši, a se bojim, da bo tam začelo gniti, ko bo vreme bolj mokro. Ker mi je okus zelo všeč, velikost pa tudi._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Danes zunaj ni bilo vroče, zato sem se spet spopadla z džunglo v obeh rastlinjakih. Ker nameravam letos prej zaključiti s sezono paradižnikov, saj rabim prostor za solato, radič itd, sem v glavnem samo rezala podivjane vrhove. Kečapa je dovolj, več kot še enkrat več kot lani. Preostali paradižniki bodo za sproti in pa za čilijeve omake.
Prejšnja leta sem bila najbolj navdušena nad Black stripes, letos pa sem bolj zadovoljna z rumenimi, oranžnimi in oker. Predvsem La carotina in Dad's sunset sta me letos navdušila, ker imata lepe, okrogle plodove in ni treba ničesar odrezati.
Black in Cnocolate stripes pa je bilo pred uporabo treba kar očistiti tako spodaj, kot tudi ramena.
Razmišljam, kako da mi letos v velikem rastlinjaku paradižniki tako rastejo. Z možem sva, ker je rekel, da je v novem delu slaba zemlja, kupila dve vreči substrata za visoke grede, ker so ga ravno imeli Pri Gašperlinu. Mogoče je to razlog, saj mi je zdivjal tudi Dad's sunset.
Prejšnja leta sem bila najbolj navdušena nad Black stripes, letos pa sem bolj zadovoljna z rumenimi, oranžnimi in oker. Predvsem La carotina in Dad's sunset sta me letos navdušila, ker imata lepe, okrogle plodove in ni treba ničesar odrezati.
Black in Cnocolate stripes pa je bilo pred uporabo treba kar očistiti tako spodaj, kot tudi ramena.
Razmišljam, kako da mi letos v velikem rastlinjaku paradižniki tako rastejo. Z možem sva, ker je rekel, da je v novem delu slaba zemlja, kupila dve vreči substrata za visoke grede, ker so ga ravno imeli Pri Gašperlinu. Mogoče je to razlog, saj mi je zdivjal tudi Dad's sunset.