Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jež - Erinaceus

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Nikar ga ugrabiti iz njegovega lastnega doma in domačega okolja! Kako bi se ti počutila , če bi tebe en mimovozeči arabski šejk pobral in odpeljal k sebi domov? Wink
Jež se že sam naseli, če mu okolje ustreza.
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Živa, ježa se ne jemlje iz okolja, kjer se ga vidi. On se sam naseli, če je primerno okolje za njega. Če prav razumem, ti bi ga rada imela pozimi. Pol je najboljše, da mu narediš primeren brlog. Lahko pa mu tudi narediš hišico iz lesa. In pol upaj, da bo prišel in najdel in se naselil.Nazadnje urejal/a Seasmoon 21 Avg 2024 00:41; skupaj popravljeno 1 krat
Life is like a game ... play it ...

Slika
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Zvečer sta me sosedi povabili na "live show" z ježki. Natresli sta mačje brikete na tla, nato še v skodelico mačjo konzervo (piščanca) in že sta prikobacala dva ježka, mladička, od štirih. Eden se je selil od briketov do mesa iz konzerve in nazaj, drugi je kmalu odšel. Domači maček je mirno čakal dva meta stran, da sta se mladička najedla.
Upam, da kaj zaidejo tudi k meni. Juti kupim mačje brikete in konzervo, za naši mucki in za sosedove ježke._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Danes sem na tleh, poleg posode z briketi, našla na 3/4 izjeden paradižnik. Samo mehki del, kožica je ostala. Ni padel sam na tla, sumim, da ga je neka živalica sklatila iz spodnje etaže.

Je možno, da ježek je tudi sadje? Izjedeno je že bilo tako, da sumim na rilček. Ptiči bi ga drugače, glodalci tudi. Je že kdo opazil kaj podobnega v zvezi z ježki? Žejen ni bil, so blizu 3 napajalniki za ptičke.
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Muha, kradem idejo, da kako si postavila posodico za brikete, da ne pridejo mravlje.

Kot jaz vem jež se hrani tudi s sadjem. In enkrat sem mu probala dati malo jabučka, ampak mu ni teknilo. Pustu je.
Life is like a game ... play it ...

Slika
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Ježek teka, teka
in se kotali,
jabolka in hruške
nabadati hiti.
Muha, če tale pesmica ne laže ...⁶_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

lpmami je napisal/a:
Ježek teka, teka
in se kotali,
jabolka in hruške
nabadati hiti.
Muha, če tale pesmica ne laže ...⁶

Tale pesmica je kot ona od Prešerna: ...hrast stoji v Turjaškem dvori.....
Pa ona, ko.ima tigra mlade v afrike puščavi.

Temu lepo rečemo pesniška svoboda, manj lepo pa neznanje biologije. Embarassed
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Ni mi dalo miru pa sem šla pobrskat še po recimo verodostojnih virih interneta: ja, res je tudi sadje ... in jagode. V spominu sem imela, da to ni res, a očitno je, če tako zatrjujejo tako gozdarji, kot Wikipedia.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Jaz sem se predlani in lani, ko je k meni prihajal ježek, največ naučila s tele angleške strani (če imate FB): https://www.facebook.com/groups/235431894344372.

Par dejstev, o katerih je tukaj debata. Sadja v bistvu ne jejo, tudi, da bi imeli bolhe, ni nikjer omenjeno, imajo pa lahko ogromno klopov, ki jih pogosto tudi življenjsko ogrožajo. In nikakor se jih ne sme kar prinesti od nekod na svoj vrt. Jejo suho ali mokro mačjo hrano s čim večjim deležem mesa. Tudi briketi, ki se jih dobi prav za ježe, so neprimerni. V glavnem vsem naredijo hranilno postajo in ločeno hiško z dvema prekatoma, v katerih radi tudi prezimijo. Samo povem ... Wink_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

copatka: oni imajo le rjavoprse ježe (Erinaceus europaeus), pri nas pa, tako pišejo, živijo skoraj izključno beloprsi ježi (Erinaceus concolor) . Mogoče so pa slednji bolj nagnjeni k vegetarijanstvu. Wink Laughing

Iz mladosti se spomnim, da so tudi pravili o dveh vrstah ježev. Eni naj bi imeli gobček bolj podoben pujsom, torej rilčkast, drugi pa bolj "govejega", se pravi ploščat. Sama nisem nikoli opazila česa takega, pa tudi slike na internetu tega ne potrjujejo.
Odgovori