Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Včeraj sem šel na pohod, med njim pa presenečen opazil drnulje na tleh (seveda divje). Celo povsem zmehčane so bile vmes, sladke&slastne, tako da slana res nima vpliva.
Nima, če so res res zrele, sicer pa ima. Res zrele spominjajo na češnje, takrat so v notranjosti že skoraj kot žele. In temno rdeče.
Tako je. Ko temno rdeče plodove dobi slana, so zelo okusni.
metuljc je napisal/a:
Seasmoon je napisal/a:
Seasmoon je napisal/a:
Letos, ko bom nabrala drnulje, bom simulirala slano tako, da bom dala plodove v skrinjo. Pa, da vidim, če bodo postale dobrega okusa.
Tole sem testirala, nisem pozabila. Sem dala temno rdeče drnulje v skrinjo za nekaj dni in pol sem jih probala in še vedno so kisle. Tako, da po mojih izkušnjah to, da sladkobo drenu da mraz ne drži.
Zamrzovanje ne da sladkobe ampak izniči dobršen del trpkosti.
In pazi, na Primorskem pogosto raste tudi Cornus sanguinea - rdeči dren. Včasih so učili, da so z njim lahko težave ...
Ta dren ima drobne, črne, v šopih nameščene plodove. Kdor to zamenja z rumenim drenom, jaoooooo. In nikakor ne raste lev Primorju, rdeči dren, pa številni vrtnarski različki in celo druge vrste, so povsod po Sloveniji, v naravi in v parkih, živih mejah,....
Bom naredila še en test. Sem znova šla po pest divjih drnulj v hosto in tiste prejšnje in te zdaj so vse temno rdeče. Razlika je le ena in sicer te zdaj, ki sem nabrala so bolj mehke, kar pomeni, da so še bolj zrele, tiste ta druge so pa bolj trde. Zdaj bom dala vse v skrinjo in bom počakala nekaj dni in pol jih bom probala, pa, da vidim, če bom čutila kakšno razliko v okusu. Se čez nekaj dni oglasim tukaj in bom povedala, kako je glede okusa.
mravlja je napisal/a:
Vse štima - razmišljaj tako: imaš sladka jabolka in imaš kisla jabolka. Z drenom je isto.
In pazi, na Primorskem pogosto raste tudi Cornus sanguinea - rdeči dren. Včasih so učili, da so z njim lahko težave ...
Meni ne štima. Pa čeprav primerjava je dobra in razumem, kaj mi želiš povedati.
Pa veš, da se mi zdi, da je tukaj pri nas več rdečega drena. Sicer na slovenskih portalih piše, da je rdeči dren strupen. Pol pa grem brati tuje portale in vidim, da ga ljudje po svetu jedo. Hmm ....
Rdecega je polno povsod - to so "šibe". Za nas mulce je bil dragocen, ker so bile iz njega najboljse puscice.
Ses, DOMNEVAL sem, da ga slana naredi sladkega (kot kostanj, krompir,..), zdaj pa VEM, da temu ni tako. Itak ne gre skupaj z gojenimi kultivarji, ki rodijo zdaj poleti.
GrGr, ok razumem, se pa sprašujem, kakšne drnulje imaš? Jaz sem jih že probala od svetlo rdečih, pa do temno rdečih, ki vlečejo že malo na črno in vse so bile kisle. O sladko-slastnih drnulj ni ne duha ne sluha.
mravlja, ti si že kdaj jedel sladko-slastne drnulje?