Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jež - Erinaceus

Odgovori
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Muha, sem prejšnja leta veliko iskala informacije po netu, a je pri nas bore malo znanja o ježih. Prav žalostno. Tudi tista skupnost "Jež - naš vrtni prijatelj" na FB v glavnem daje linke na tuje strani. Tako da sem se pač držala tujih. Pojma nisem imela, da je več različnih vrst Rolling Eyes.

V Angliji je to kar nekakšno gibanje, ogromno se piše o njih, so forumi, FB strani ... In zavetišča ter bolnice za ježke imajo, v vsaki pokrajini jih lahko najdejo in prinesejo kakšne nebogljene in bolne mlade ježke k njim. Prostovoljci celo ponudijo prevoz do teh reševalnih postaj. Tam jih oskrbijo, pozdravijo, in ko so dovolj veliki in zdravi, jih običajno vrnejo na vrt, od koder so prišli. Res lepo srce . Pri nas jih menda praktično noben veterinar ne vzame, samo tisto zatočišče za prostoživeče živali na Muti. Crying or Very sad_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

copatka:
tudi jaz sem mislila, da je ena sama vrsta, kvečjemu dve, če je verjeti mojim prednamcem. A, ko sem včeraj brskala po internetu za več verodostojnih informacij, sem naletela na TOLE. Surprised Surprised

Grem gledat, če je naš ježek čez noč spet sklatil kakšen paradižnik. Very Happy
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Jaz sem pri ježu videla v glavnem bodice pa kakšno tačko, o različnih vrstah se mi ni sanjalo. Pa me je starejša sodelavka z Dolenjske podučila, da so dvoje sorte, ene je imenovala prašičji, ki ima rilček in se oglaša z nekakšnim kruljenjem. In res sem na morju med kampiranjem v borovem gozdu ponoči pogosto slišala "lomastenje" in oglašanje, ki je bilo še najbolj podobno kruljenju. Podnevi smo pa odkrili ježka._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 28 Avg 2024 08:33; skupaj popravljeno 1 krat
copatka

To sta bila pa moja lanska ježka, zelo ju pogrešam. Crying or Very sad Slika je slaba, ker je narejena iz videa. Škoda, da se ga ne da dati sem gor.

Crying or Very sad_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

V Sloveniji živita beloprsi in rjavoprsi jež. In po imenih se, da sklepati, da se ju loči po barvi kožuščka na trebuhu. Zdi se mi, da pri nas prihaja rjavoprsi. In tudi tvoja ježa copatka zgleda, da sta rjavoprsa.
Life is like a game ... play it ...

Slika
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

copatka: odlična fotka!

Za določitev vrste ga bo pa treba kar na trebuh prevrniti. Wink Laughing
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Copatka, lepa fotka. Very Happy Celo dva si imela. Krasno! Da ne prihajata več, pa to je po mojem lahko iz dveh razlogov, ali sta menjala teren (nekje sem prebrala, da to ježi radi počnejo) ali pa ju je kaj povozilo. Lani jih tudi jaz nisem imela. Hišica je samevala. Pol sem ugotovila zakaj, soseda mi je povedala, da so pri njih reševali tri ježe iz ribnika. Ni mi pa povedala, če so bili uspešni pri reševanju. Jaz mislim, da so se utopili. Letos so se pa spet pojavili in, če ne prideta 10 dni, me že, kar začne malo skrbeti, da se jima ni kaj zgodilo, ampak pol se spet pojavita. Wink In nekje pozno jeseni nehajo prihajati in pol spomladi se spet pojavijo.
Life is like a game ... play it ...

Slika
copatka

Seasmoon, predlani poleti je prihajal samo eden, lani včasih dva. Potem sem pa enkrat pozno zvečer zaslišala ene grozne krike (menda ježi lahko zelo kričijo) in od takrat ga ni bilo več. Mislim, da ga je potamanila kakšna žival, mogoče jazbec, avtomobilov je pri nas ponoči zelo malo, skoraj nič. In vso okolico sem prehodila ob cesti, pa ni bilo povoženega ježka. Rolling Eyes_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

copatka: ja, ježi znajo v strahu pošteno zakričati. Včeraj sem gledala in poslušala en video, krik je bil kar grozljiv.

Tale je pa bolj luškan
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Hja, nočni zvoki iz narave znajo bit kar hudi. Mislim, da sem včeraj poslušal šakale na polju ob Krki., ker se je slišalo točno takole: https://www.youtube.com/watch?v=VDO0A8uQSjQ
Odgovori