Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Cornus mas - rumeni dren
GrGr je napisal/a: |
Na lani posajenih cepljenih je le en plod, divje pa so kar polne. Sladke so s tal pobrane, povsem zmehcane - okusne kot cesnje. |
Hvala za pojasnilo. Pri meni padajo po tleh že napol zrele zaradi suše. Se pravi, če želim sprobati sladke drnulje bom morala iti na dolenjsko, ker tukaj pri meni jih ni.
muha je napisal/a: |
Seasmoon: okus je v neki meri odvisen tudi od brbončic posameznika. Domnevam, da prav tako od zemlje, v kateri raste, od klime . Lahko, da se tam pri vas zaradi pomanjkanja vode kar nekako zasušijo in ne razvijejo pravega okusa. |
Zna biti, da je nekaj na temu.
Life is like a game ... play it ...
Seasmoon je napisal/a: |
... mravlja, ti si že kdaj jedel sladko-slastne drnulje? |
Sem, gojene. Imam rumeno Flavo in zdajle začenja zoreti rdeči hruškasti Szafer.
V naravi sem jih nazadnje poskušal že dolgo nazaj, so pa bili večinoma trpki. Seveda so v gozdu vsi dreni sejanci, sčasoma si vsi delijo (približno) poenotene dedne lastnosti okoliša.
Seasmoon je napisal/a: |
Bom naredila še en test. Sem znova šla po pest divjih drnulj v hosto in tiste prejšnje in te zdaj so vse temno rdeče. Razlika je le ena in sicer te zdaj, ki sem nabrala so bolj mehke, kar pomeni, da so še bolj zrele, tiste ta druge so pa bolj trde. Zdaj bom dala vse v skrinjo in bom počakala nekaj dni in pol jih bom probala, pa, da vidim, če bom čutila kakšno razliko v okusu. Se čez nekaj dni oglasim tukaj in bom povedala, kako je glede okusa. |
Evo test je opravljen in lahko samo potrdim to, kar je rekla metuljc. Divje drnulje, ki so bile v skrinji niso postale sladke, se je pa izničila njihova trpkost (ne pri vseh, ampak pri večini) in dobijo tak neutralen okus in se jih, da jesti brez problema.
Če se jih želi zobati, pol je fajn, da se jih da v skrinjo, da izgubijo trpkost, ker drugače se jih ne da jesti, ker so kisle.Nazadnje urejal/a Seasmoon 30 Avg 2024 11:30; skupaj popravljeno 1 krat
Life is like a game ... play it ...
2017 je Crtj objavil v rubriki olesenele okrasne rastline. Na tretji strani http://cornusmas.eu/catalogue/cornelian-cherry?lang=en-GB
koliko sladkorja imajo sortni dreni.
koliko sladkorja imajo sortni dreni.