Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Hibiscus - Hibiskus, Newbiscus - Hibiscus Mochetous

mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Zdajle mi delajo veselje zamudniki, ki so mi dali veliko dela, da sem jih obdržal pri življenju. Kot na primer magenti.

Pa tale Newbiscus Mauvelous v živi meji. Najbližje hiši, kjer mu nikoli ni pasalo. Letos sem ga moral negovati, privezovati cel začetek sezone,
celo infuzijo je dobil Wink , dodal sem mu en ukoreninjen potaknjenec.

Sedaj je v polnem cvetenju.

https://ibb.co/Qcksw3G_________________mfranc
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Po jutranjem ogledu hibiskusov, si tudi želim da bi po poštenem deževanju, sploh v krajih ki so bili doslej brez dežja, zopet posijalo (in sijaloooo wink: ) sonce.
Pa z nižjo temperaturo, tam nekje do 25 stopinj. Skratka, eno pošteno indijansko poletje Very Happy

Na večina hibiskusov, sploh rondoju, se je pojavilo ogromno popkov. Drobni trenutno, ampak iz malega raste veliko, če bo vreme prijazno.
Izgleda, kot da bi narava želela popraviti, nadoknaditi prehitro končano sezono._________________mfranc
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Tudi jaz upam, da ne bo prehitro konec cvetenja hibiskusov.
Ta moj deformirani hibiskus mi dela preglavice. Prvi popek je obarvan že 10 dni, a se nikakor ne odpre in ne vem, če se bo. Je pisan, roza. Včeraj pa sem na isti rastlini zagledala dva bela popka, eden od njiju se je danes napol odprl. Je v notranjosti rastline, ki sem jo privezala in ima malo prostora. Verjeno se bolj ne bo razprl. Cvetni lističi so dolgi 9 cm, v premeru bi imel cvet 18cm. En bel popek je nekje ob strani in upam, da se bo vsaj ta razprl.

Vse skupaj je videti nekje med sirskim oslezom in močvirskim hibiskusom. Razen oblike popkov, ki je edinstvena. Popki so namreč zelo ozki.

To sta oba popka/cveta na isti rastlini.

To pa je delno odprt beli cvet od blizu.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Sta se medsebojno oprašila dve ne povsem kompatibilni vrsti? Sibirec in močvirec?

popravek: sirec (ne sibirec)
Nazadnje urejal/a muha 05 Sep 2024 19:12; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
Plamenka

Ne vem sicer, kako. Na naši ulici nima nihče sibircev. Nekaj jih je ob Tržaški in bi morali opraševalce kar daleč leteti.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Za čebele 1 do 2 km ni nobena težava.
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

muha je napisal/a:
Sta se medsebojno oprašila dve ne povsem kompatibilni vrsti? Sibirec in močvirec?

Kakšen pa je sibirski?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Se opravičujem, sirski je pravilno.
Uporabniški avatar
Plamenka

Pa res, sploh nisem pomislila, sem kar povzela. Embarassed

Razdalja od mojih, do prvih sirskih pa je 30m in 130m. Ne vem sicer, če so takrat tisti 30m stran že cveteli, ker so novi. Gre pa pot okoli vogalov hiš, ne po zračni liniji.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Če se ni navzkrižno oprašil pa mogoče vleče na dan gene pra-pra .. dedkov in babic? Poskusi se potruditi z njim še eno leto. Morda se bo šele takrat zares razkril. Uganka je preveč zanimiva, da bi je ne poskušali razvozlati, a ne?
Odgovori