Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jež - Erinaceus

copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Seasmoon, jaz sem se odločila, da mu je ne naredim. Pri nas je dovolj možnosti, da prezimi po svoje, kar je v eni zimi tudi dokazal, saj je spomladi spet začel prihajati.

Tisti, ki jo želijo narediti, morajo pa dobro preštudirati, kakšna naj bo, da ne naredijo več škode kot koristi. Jaz sem se izobraževala na FB skupini "Supporting Hedgehogs Within The UK", ampak moraš postati član te skupine.

Na njej je tudi veliko povezav do pravih strokovnjakov za ježke, tudi zavetišč zanje, veterinarjev, ki obvladajo ježke, prostovoljcev za začasne domove ... V Angliji je vse veliko bolj organizirano kot je pri nas za pse in mačke. Angleži so očitno nori na te živalice in očitno jih je tudi dosti več kot pri nas. Mogoče tudi zato, ker tako dobro skrbijo zanje. Tam so tudi pravi načrti za varne "hranilne postaje" in hiške, to dvoje mora biti namreč strogo ločeno.

Poglej to skupino, je res zanimiva in poučna, če želiš skrbeti za ježke._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pri meni je tudi dovolj priložnosti, nič se ne ukvarjam s tem, da bi mu kaj pripravila. V kotu parcele je velik skupni (s sosedom) kup odrezanih vej, drvarnica ima na zgornji strani napušč s streho skoraj do tal, pod njim shranjujemo prekle, dokler smo še imeli psa, je domoval pod pasjo uto, ki je bila malček dvignjena od tal.
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Copatka, pri nas ježi nekje pozno jeseni nehajo prihajati po hrano, pol preko zime jih ni in pol spomladi znova pridejo. Hm izgleda, da hišice čez zimo ne potrebujejo, pa še tukaj pri meni so zime veliko bolj mile kot tam pri vas. Mislim, da je ne bomo naredili.

Mi smo se odločili narediti hišico za ježevo hrano, ker ne želimo hraniti sosedovih muc. Drugega razloga ni.

Lpmami, jaz ti lahko samo povem, da pri meni ježi ne prihajajo vsaki dan. Pridejo recimo 10 dni zaporedno, pa pol jih 4 dni ni, pa pol spet pridejo in pol jih spet ni itn. Tako, da morda se bodo pri tvojih sosedih znova pojavili.
Life is like a game ... play it ...

Slika
copatka

Seasmoon, jaz sem se takrat ravno odločila, da mu naredim hišico za hrano, ker je bila redno na obisku sosedova mačka, ki je seveda vsak večer spravila na palmo naše pse. Very Happy Sem že kupila plastično škatlo, vse naštudirala, potem je pa izginil ... Crying or Very sad_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Sem sedajle na hitrico poguglal hišice za ježe. Kaj vidim, ista fazona, luksus, kot za zunanje kužke. Koča s predprostorom.

Tole je baje XL hišica Wink , sem pa sam čisto brez izkušenj! https://www.vidaxl.si/e/vidaxl-hisica-za-jeze-45x33x22-cm-les/8718475973010.html

Tule, v našem malo širšem okolju, nekaj kilometrov radiusa, je ježev vse manj. Letos sem srečal samo enega, na sprehod pa sem zaradi vročine hodil med 22. in 23. uro.
Konkretno v naselju se ne spomnim kdaj nazadnje sem ga videl ... Rolling Eyes

Sicer tudi drugi "pojavi" matere narave tule izginjajo, masovni ples kresničk nisem videl že desetletja, po eno, dve, kot npr. letos; pa se lokalno v naselju ni nič spremenilo.

Vizualno._________________mfranc
copatka

Mfranc, ta je dobro narejena, tudi cena je temu primerna. Se pa dobi na trgu tudi popoln krš od hišic, ki so za ježke čisto neprimerne. Crying or Very sad_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Mene pa zanima, zakaj ježa poleti hranite? Ali ni dovolj hrane v vaših gartlcih?_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Zato, ker prihaja jest hrano, nastavljeno za mačke. Pri meni šele proti jeseni, ko si prične nabirati tolščo za zimo. Prej ga ni.
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Mi sicer hranimo ježe, a se mi na vsake toliko časa pojavi dilema, če ravnam prav.

Copatka, ti, ki si se, kar precej poučila in prebrala o ježih, kako je s hranilnimi postajami za ježe? Je prav ali ne, da se postavi hranilno postajo za ježe pri hiši preko celega leta? Kako je glede tega?
Life is like a game ... play it ...

Slika
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Seasmoon je napisal/a:
... Lpmami, jaz ti lahko samo povem, da pri meni ježi ne prihajajo vsaki dan. Pridejo recimo 10 dni zaporedno, pa pol jih 4 dni ni, pa pol spet pridejo in pol jih spet ni itn. Tako, da morda se bodo pri tvojih sosedih znova pojavili.
Ja, pri sosedih je tako. Danes so mi povedali, da dva mladiča zdaj spet prihajata na večerjo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori