Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2024
- lpmami
- Prispevkov: 8375
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Pobrala sem precej paradižnikov različnih sort. Že po videzu so zelo različni, po okusu pa še bolj! Pravi užitek za brbončice. Jedla sem pa kar tako, kot jabolko, brez vseh dodatkov, da res najbolj zaznam paradižnikov okus.
Vsi so videti še zdravi, naj tako tudi ostane.
Le "dikaja" od Cinije1 še ne zori, ima zelooo velike plodove in je lepo obložen.
Vsem sem porezala/potrgala vse cvetove (kar ne znajo nehati cveteti) in tudi čisto majhne bunkice, ker to nima nobenih šans, da zraste in dozori. No, razen po čudežu. Čudeži se sicer dogajajo, a so zelo redki _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Vsi so videti še zdravi, naj tako tudi ostane.
Le "dikaja" od Cinije1 še ne zori, ima zelooo velike plodove in je lepo obložen.
Vsem sem porezala/potrgala vse cvetove (kar ne znajo nehati cveteti) in tudi čisto majhne bunkice, ker to nima nobenih šans, da zraste in dozori. No, razen po čudežu. Čudeži se sicer dogajajo, a so zelo redki _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
- lpmami
- Prispevkov: 8375
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Pred napovedanim dežjem popoldne sem se odločila, da bom vse zrele paradižnike pobrala.
Po zadnji toči z dežjem niso bili bistveno poškodovani, ne listi ne plodovi.
Na dveh rastlinah sem imela po tri bajse čez 600 dag. To je idealno za predelavo, res pa imajo ob peclju precej belega trdega mesa, ki ga moram izrezati.
Najprej sem ponudila hčerki, čeprav sem mislila, da imajo dovolj paradižnika. Izkazalo se je, da jim je ravno pošel in ... sem se znebila precejšne količine in mi je ni bilo treba vkuhati
Preostalim ta rdečim sem odstranila peške in gel, ko sem odstranjevala kožico, nato pa eno uro kuhala z začimbami. Jutri nadaljujem.
Toliko paradižnika na kupu (razen v prodaji) še nisem videla. Pri meni je krasno paradižnikovo leto, tudi če jutri začne plesneti. A upam na lepši scenarij, da ga bo še nekaj časa dovolj za sproti.
Iz rumenih bom verjetno delala omako z oranžnim čilijem. Pravzaprav samo zato, ker tako lepo rasteta v loncih pri mojem toplarju. Ker se mi sicer ne da prav preveč vkuhavati, pa me situacija sili ..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Po zadnji toči z dežjem niso bili bistveno poškodovani, ne listi ne plodovi.
Na dveh rastlinah sem imela po tri bajse čez 600 dag. To je idealno za predelavo, res pa imajo ob peclju precej belega trdega mesa, ki ga moram izrezati.
Najprej sem ponudila hčerki, čeprav sem mislila, da imajo dovolj paradižnika. Izkazalo se je, da jim je ravno pošel in ... sem se znebila precejšne količine in mi je ni bilo treba vkuhati
Preostalim ta rdečim sem odstranila peške in gel, ko sem odstranjevala kožico, nato pa eno uro kuhala z začimbami. Jutri nadaljujem.
Toliko paradižnika na kupu (razen v prodaji) še nisem videla. Pri meni je krasno paradižnikovo leto, tudi če jutri začne plesneti. A upam na lepši scenarij, da ga bo še nekaj časa dovolj za sproti.
Iz rumenih bom verjetno delala omako z oranžnim čilijem. Pravzaprav samo zato, ker tako lepo rasteta v loncih pri mojem toplarju. Ker se mi sicer ne da prav preveč vkuhavati, pa me situacija sili ..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Tudi jaz sem imela včeraj "nabiralno" akcijo. Danes pa imam "kuhalno" akcijo. Sezona je (bila) odlična. Tako bo mezge dovolj. Tudi kozarčki s koščki in s sušenimi paradižniki se počasi nabirajo.
Veliko je sicer še zelenih paradižnikov, a ne vem, koliko časa bodo še zdržali. Če bodo uspeli dozoreti, jih bom pobirala sproti in vlagala manjše količine (po kozarček, dva..._________________naredimo svet lepši
Veliko je sicer še zelenih paradižnikov, a ne vem, koliko časa bodo še zdržali. Če bodo uspeli dozoreti, jih bom pobirala sproti in vlagala manjše količine (po kozarček, dva..._________________naredimo svet lepši
Tudi pri meni je še precej zelenih na rastlinah. Naj jih poberem ali lahko preživijo nizke temperature in še malo dozorijo, ko mraz popusti? Pri nas bo par juter le 4 ali 5 stopinj. _________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
copatka: načelno da, se pa pozna na okusu.
Jih v toplih dneh lahko pokriješ s kopreno? Jaz sem včeraj s kopreno zaprla vhod in izhod tunela. Ob sončnem vremenu je razlika več kot občutna. Še posebej se pozna, kada piha veter. Muca to ve, takoj si jo je prisvojila za dnevno sobo.
Ne pa pokrivat v dežju, ker je to raj za plesen. Razen, če jih imaš pod streho.
Jih v toplih dneh lahko pokriješ s kopreno? Jaz sem včeraj s kopreno zaprla vhod in izhod tunela. Ob sončnem vremenu je razlika več kot občutna. Še posebej se pozna, kada piha veter. Muca to ve, takoj si jo je prisvojila za dnevno sobo.
Ne pa pokrivat v dežju, ker je to raj za plesen. Razen, če jih imaš pod streho.
copatka je napisal/a: |
Tudi pri meni je še precej zelenih na rastlinah. Naj jih poberem ali lahko preživijo nizke temperature in še malo dozorijo, ko mraz popusti? Pri nas bo par juter le 4 ali 5 stopinj. |
V običajnih letih sem puščal datljevce in češnjevce vse do slane. Mislim, da sem jih tudi lani pobral šele dan pred napovedano.
No, jaz sem včeraj naredila veliko trgatev (skoraj) vseh plodov, tako dozorevajočih kot zelenih. Večino rastlin je napadla plesen, ki se je začela pojavljati tudi na plodovih. Sem si rekla: "bolje zelen v roki, kot rdeč na gnoju".
Dala jih bom zorit v gajbice pokrite s časopisom. Upam, da bodo dozoreli in, da še niso okuženi.
Tisti v loncih, na balkonu pa bodo ponudili še kakšen naravno dozorel plodek, upam._________________naredimo svet lepši
Dala jih bom zorit v gajbice pokrite s časopisom. Upam, da bodo dozoreli in, da še niso okuženi.
Tisti v loncih, na balkonu pa bodo ponudili še kakšen naravno dozorel plodek, upam._________________naredimo svet lepši
Če si že opazila bolezen na posameznih plodovih, zelene čimprej predelaj, da ne bo kasnejšega razočaranja. Po mojih izkušnjah slej ko prej zbolijo vsi. Saj je tudi receptov za porabo zelenih paradižnikov kar precej. Nekaj tudi na Gartlcu.
Moji v tunelu so zaenkrat še zdravi. Razen posameznih, ki so jih napadle in navrtale gosenice. Nekaj je tudi popikanih od stenic.
Moji v tunelu so zaenkrat še zdravi. Razen posameznih, ki so jih napadle in navrtale gosenice. Nekaj je tudi popikanih od stenic.