Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Gobarjenje 2024

copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Nekam zamrla je ta tema letos Rolling Eyes .

AB, kako pa kaj lisičke in gobani po dolinah? Zgleda, da zdaj rastejo le na Rogli, Pohorju in nasploh višje, nad 1000 metri. Mi smo jih nabrali za dve pošteni gobovi juhici. Danes sva hotela iti spet malo v višave, a je ponoči tako lilo, da bo vse razmočeno in blatno. Raje jutri, ko se bo že malo posušilo Wink ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Zdaj že kar nekaj časa nisem nič iskal, sploh pa ne po nižinah. Ni časa ...
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Na Dolenjskem in v Beli krajini se najdejo le povsem suhe Smile
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Danes sem v nižinskem gozdu pobral dva Rumena gobana, nekaj Lisičk, Gabrovih dedov in za dve porciji Modrikastih, Zelenkastih in Zelenih golobic. Na kasnejši razstavi GD je bilo kakih 40 različnih sort, med njimi le en dotrajan Poletni goban. Tri dni nazaj sem na cca 1300 metrih opazil prebujanje sezone Jesenskega gobana.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Mi smo danes hodili po "svojih" placih na Golteh na 1300 metrih. V uri in pol smo našli enega lepega jesenskega jurčka in enega že zelo obgrizenega. Ampak niti enega majhnega, ki bi dajal upanje, da se pri nas kaj prebuja. Rolling Eyes

Smo pa včeraj na 800 metrih našli tri kar lepe poletne sredi trave, a niti enega v gozdu._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Včeraj sem bila v gozdu in vse je suho kot sahara. Vse skupaj deluje kot, da že 2 meseca ni deževalo. Nič ni gob.
Life is like a game ... play it ...

Slika
Uporabniški avatar
Seasmoon

Tukaj pri meni zelo malo ljudi nabira gobe, ker jih skoraj noben ne pozna in ljudje se bojijo. Danes sem šla malo pogledati v hosto in sem najdla nekaj majhnih gobic in eno gobo, ki je vzbudila mojo pozornost. A je to morda svetlikava pološčenka? Sem prebrala na netu, da ni goba namenjena prehrani. Ampak je zdravilna in se jo uporablja v čaju, tinkturi ali v obliki prahu. Sem jo najdla, kar globoko v gozdu.

Teren v gozdu je pa ravno ta pravi za gobe. Je zelo veliko vlage, a gob je malo.

Nazadnje urejal/a Seasmoon 15 Sep 2024 23:10; skupaj popravljeno 1 krat

Slika
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Tudi jaz sem bil včeraj in danes na kratkih ogledih. Gob skorajda ni.
Edino omembe vredno je bilo eno malo plodišče borovega glivca.
Morda čez en teden ...
Uporabniški avatar
Seasmoon

Nekaj se mi zdi zanimivo pri borovih gobanih. Tukaj pri meni je en del gozda, kjer so sami borovci, bor pri boru. Ampak tam je borovih gobanov vsako leto bolj malo, kar mi je čudno. Očitno jim lega ne leži.

Slika
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Seasmoon, na fotki je verjetno res Svetlikava pološčenka, če je le bet pripet pri robu, kar se ne vidi. Je na rdečem seznamu gob v Sloveniji in se jo naj ne bi nabiralo. Rada ima toplejše okolje, zato je v kontinentalnem delu skoraj ne najdemo. Dokaj enostavno se jo da gojiti. Ganoderma Lucidum tudi Reishi goba velja za najbolj zdravilno gobo in tudi na trgu je na voljo v raznih oblikah. Slovenska pridelovalca ponujata tako substrate za pridelavo kot končne izdelke.
Odgovori