Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Drugače sem pa nad svojo prvo sezono gojenja kumar zadovoljen bolj tako-tako. Začele so lepo rasti in nastavljati plodove, vložil sem nekaj kozarčkov, nekajkrat sem se jih tudi najedel v solati. So pa potem kar hitro zbolele in sem jih pometal ven. Vmes sem predvzgojil nove sadike in jih posadil po odstranitvi starih. No, te so potem sploh ekstra hitro začele rumeneti in sem pridelal le nekaj malega plodov za svežo porabo. Bo treba za naslednje leto poiskati kakšno bolj odporno sorto ...
Verjetno je ves brez FFS izpita. Poročam, če bom imel kaj uspeha, če ga bom uporabil. Prvo moram še preveriti rok uporabnosti.
Kar pa se tiče kumar, jaz jih prvič v tem tisočletju ne gojim, ker sem lani pravzaprav "natrosil" kumarično plesen po celem vrtu.
Do lani sem imel relativno malo težev, glede na to, da smo večina sezon pridelali kumar za domačo potrošnjo, pa še za sosede.
Med drugim sem se na kumarah prvič srečal s smrdljivci, šele potem sem jih opazil na paradižnikih. Zdaj bi lahko že naredil spisek vrtnin, ki so jim najbolj všeč .
Kumarna plesen in moje izkušnje zadnjih dveh sezon. Morda gre za slučaj, zagotovo pa za vsaj malo izkušenj in iz njih izpeljane teorije.
Torej, poleti mi kumare vedno napade omenjena bolezen in se mi zdi, da letos še preje in agresivneje kot lani. Iz tega izhajam na način, da rastlini pomagam z zaščito in vzporedno s čimbolj ugodnimi pogoji za RAST, s čemer nekako prehiteva napredovanje bolezni. To je tudi primarni način v naravi, ko rastlina prerašča "težavo". (vem, se ponavljam, ampak tako je)
Tako kumare/vrsto ob mreži, po kateri rastejo, nekje ob pričetku bolezni temeljito obkopljem in v te široke jarke nasujem gnoj, ki je že krepko uležan, v bistvu pa od pretekle jeseni mešan in kompostiran z jesenskim gozdnim listjem in nato še spomladanskim travnim odkosom. (dolžina cca 2m, na vsako stran za karjolo materiala) Vse skupaj prekrijem z izkopano zemljo in oblikujem "korito" v katerem nato do konca poletja lažje zalivam. Po vrhu še zastirka travnega odkosa.
Zaščito izvajam s homeopatskimi pripravki (Natrium sulphuricum C30 in Silicea C200) Na začetku pojavljanja bolezni, ko je to zelo agresivno kar pogosto, včasih tudi vsak dan, nato pa redkeje, pač kakor se spomnim.
Bolezen se iz rastlin ni popolnoma odpravila, je pa za razliko od primerljivih sosednjih vrtov rastlina od daleč videti povsem zdravo olistana in kumar/pridelka krepko preveč. Pišem za čas avgusta, ko je najhuje, sicer pa jih še sedaj jemo in še so na rastlini.
Če strnem zapisano, bi zaključil z idejo, ki se mi zdi, da je aktualna za vsako življenje, ob vsakem času, ob vsaki situaciji in ne zgolj za kumare. "Najti način kako shajati v obstoječih okoliščinah in kljub vsemu zmoči nekega, vsaj minimalnega presežka."
In morebiti še tretja stvar, ki se mi zdi najbolj neprecenljiva v danem trenutku. Špricanje, prskanje, čaranje ali kakorkoli to že poimenujejo sesedje (ti ponavadi zelo zagnano opazujejo in komentirajo) brez slabih občutkov v kratkih rokavih/hlačah, brez zaščite po obrazu, rokah, ko ti je figulefagule malo mar kako piha veter. Pač se obrišeš ob majico in greš naprej.
Juglans, misli, da dobro razmišljaš. Če se živemu bitju dobro godi, potem je tudi bolj odporen za vse tegobe, ki ga obkrožajo ves čas in težje/kasneje zboli. No jaz svojim komaram letos nisem uspela zagotoviti tako dobrih pogojev, da jih plesen ne bi napadla. Vseeno pa so nam postregle z zadosti poldov za solate in tudi dovolj kozarcev vloženih se je nabralo. Še zdaj so žive. Čeprav imajo skoraj vse liste posušene, še vedno nastavljajo plodove in jih je trenutno ene par dovolj velikih za v skledo._________________naredimo svet lepši
Da še malo posmetim tule z radičem . Sicer pa čisto vse velja tudi za kumare!
Včeraj nisem škropil radiča, ker je bil še zelo moker, z majhnimi jezerci v poležanih listih. K sreči res ni bilo dežja do popoldneva, in sem si pripravil škropivo za radič, pa še paradižnike sem škropil. Ti so bili letos nekajkrat na udaru vodoravnega, zelo vetrovnega deževanja, in ne bom presenečen, če zbolijo. Od sode bikarbone pa na radiču ne pričakujem veliko. Pač zamujeno ukrepanje. Lani sem za reševanje kumar uporabil vse "živo", od sistemikov, preko takih kot je Vitasan, bioloških ....., vse zaman.
Pomeni, kot je omenil Juglans, že skozi skrbeti za njegovo zdravje, odpornost proti boleznim. Veliko teh pripravkov je, celo doma jih imam precej, npr. Kelp tonik, Neem tonik, preslica pa še veliko jih je. Mogoče si bom drugo leto nabavil biološki fungicid Sonata. http://spletni2.furs.gov.si/FFS/REGSR/Dokumenti/Doc_1_SONATA.pdf
Mimogrede, včeraj sem prečital navodila za Vitasan. Hmmm, rok uporabe smo dve leti - bi ga upal uporabljati vsaj štiri leta . Zaščito pa obljublja od solatnic samo endiviji in motovilcu ._________________mfranc
Zdaj je začela moja velika kumara kazati znake propadanja in sem jo odrezala. Dala bom fermentirati, drugo leto bo pa na mojem vrtu kumarna veselica _________________Barvit pozdrav, Ladka s Povelj, Bahnkova Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ne vem, če bo res veselica Tale semena se meni zdijo že kaleča. Pa sem jih fermentirala manj kot en dan, ker se mi je zdelo, da imajo nekatera kalček že v kumari.
_________________Barvit pozdrav, Ladka s Povelj, Bahnkova Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Zanimivo. Meni se to pri kumarah še ni zgodilo, res jih pa nisem fermentirala ampak samo posušila z gelom vred. Ni kaj, izberi tiste, ki nimajo kalčka, na uč bi rekla, da jih bo dovolj.
So pri fermentiranju tudi ta potonila na dno? Da preveriš, če tista brez kalčka niso morda prazna.
Na dno ni skoraj nič potonilo, mogoče zaradi gostega gela. Fermentirala pa nisem niti 24 ur._________________Barvit pozdrav, Ladka s Povelj, Bahnkova Zelenjava, rastline za barvanje, sadje