Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Figa, smokva - Ficus carica

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Naša Petite Negri še kar dozoreva. Tole je včerajšnji predvečerni nabir; minus jutranje sladkanje.

002-14

Dozorevajo po vertikali, in jih je še zadosti za kakšno indijansko poletje Wink

Zelo okusne figice za celinsko podnebje. Pa všeč mi je, da jih noben dež ne pripravi k pokanju.

CRTJ, našel sem tole Luberovo ugibanje, da sta Petite Negri in tvoja Little Miss Figgy ista sorta.

https://gaertnerbuch.luberaedibles.com/en/dwarf-figs-8211-do-dwarf-figs-or-compact-fig-trees-exist-at-all-p178

Gre pa naša Petite Negri odločno proti nazivu Giant Petite Negri, bolje Giant Negri. Letos je naredila nenormalno velike poganjke Shocked Confused Cool_________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Lepa bera!
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

mfranc je napisal/a:
...
Gre pa naša Petite Negri odločno proti nazivu Giant Petite Negri, bolje Giant Negri. Letos je naredila nenormalno velike poganjke Shocked Confused Cool

Izmed vseh mojih se letos Petit Negri najbolje "počuti" - rezultat pa prav tako novi, dolgi poganjki. Tudi plodov, so izvrstni, ni manjkalo.

Kar se tiče "vzgoje" fig na kompostnem kupu: meni sta na njem dve škofjotki preživeli do sedaj dve zimi, sta rezultat obrezovanja in tretje zime pred tem (ukoreninjanje) ne štejem.
Letos sta prav lepo odgnali, sta nekje na 90cm višine in premera. Se prav tako vprašujem, jih pustiti zunaj ali prestaviti v lonca. Vsekakor pa spomladi v kompostnem kupu ne bosta imeli več kaj iskati.
mfranc

Muha, še kar Wink . Moram biti zadovoljen, tudi raznih muh in mušic z rdečimi očmi že nekaj let ni bilo! Brez špricanja, raznih pasti, in lepljivih plošč.
Naj tako ostane!

Mravlja, o kako dolgih poganjkih pa govoriš?_________________mfranc
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Pri meni je Petit Negri še v loncu, tako, kot še nekaj ostalih, čaka na presajanje. Vse presajam in oskrbujem enako in istočasno.
Letos je "zrastla" za 72cm (nočno merjenje, kot vidiš) in skoraj podvojila svojo višino, močna rast - edina od vseh vlončenih.
Sem v nedeljo pregledoval i-net, se mi zdi, da prav "petit" ne bo ...
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Kdaj pa vi obrezujete fige?_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
mfranc

mravlja je napisal/a:
Letos je "zrastla" za 72cm (nočno merjenje, kot vidiš) in skoraj podvojila svojo višino, močna rast - edina od vseh vlončenih.
Sem v nedeljo pregledoval i-net, se mi zdi, da prav "petit" ne bo ...

Izgleda, da res ne bo "edina naravno Dwarf sorta na svetu" Wink . No, če imaš dovolj prostora za njo, je to en velik plus. Tudi za ptiče Laughing ._________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Optimist je napisal/a:
Kdaj pa vi obrezujete fige?

Najraje bi jo že jeseni pa si nekako ne upam. Načrtujem takoj spomladi, preden se olista.
V višino je ne bom krajšala. Ven bodo šle stranske veje, ki izraščajo pri tleh, sredinska pokončna bo ostala. To bom odrezala pri tleh, ko se bodo primerno okrepili novi stranski odganjki na mestu lani in letos odrezanih.
mfranc

Sicer pa, Mravlja, Ginesov rekord s to dolžino sigurno nisi dosegel Wink . Še jaz verjetno ne. Sem pa dopoldan šel meriti letošnje poganjke;
tri sem vzel na muho, prvi 130 cm, drugi 120 cm, tretji 150 cm. To pa res niso "petite" dolžine Confused .

004-10

Petite pa je s tem presegla višino predhodnice na tem mestu, bavarske Violette. Zgodaj spomladi, preden se figa zbudi, ji bom izrezal te poganjke. Najmanj,
od blizu se lepo vidi da nekaj visokih poganjkov odstopa od krošnje. Po izrezu teh poganjkov bom ocenil ali obstoječo krošnjo obdržim, ali bom krajšal še nižje.
Rad bi imel višino krošnje, ki jo lahko prekrivam z protiptično mrežo (morda proti insektno?) in jo pozimi po potrebi prekrijem s tkanino.

Pred tem: kako in kdaj jo bom obrezal, se bom poskusil še malo izobraziti. Vidim, da je na spletu veliko člankov, ki bolje kot pred leti razložijo kako, kdaj in zakaj obrezati figo.
Všeč so mi članki od FIG BOSS strast do fig https://www.figboss.com/post/when-to-prune
https://www.figboss.com/post/a-comprehensive-guide-to-pruning-fig-trees-in-containers-large-in-ground-trees-young-trees-old_________________mfranc
Odgovori