Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Nizke sorte fižola

Odgovori
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Metuljc, lani sem nekaj različnih semen od različnih firm kupila na Bloomlingu. In vse, kar je bilo od Samen Maier, je odlično kalilo in raslo. Imajo tudi direktno prodajo, mogoče bom letos kar tam kupila. https://www.samen-maier.at/shop/ Je tudi njihova slovenska online trgovina, samo ne vem, če so pogoji enaki. Moram še malo naštudirati Wink .

https://www.samen-maier.at/produkt/bio-buschbohnen-creso/

https://www.bloomling.de/samen-maier/bio-buschbohnen-creso_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Copatka, super je tale tvoja letina. Pri meni pa, izgleda, je (bilo) letos za fižol prevroče. sezona je daleč od dobre..._________________naredimo svet lepši
copatka

Brbr, ja, tole poletje pri nas je naravnost idealno. Zmerne temperature, dovolj dežja, nič megle in hude vlage - vsega je dovolj in preveč Very Happy . Češnjevci delajo kot nori, dwarfi tudi počasi začenjajo zoreti, brokoli, cvetača (in letos nič belinovih gosenic gor), robide, maline, špinača ... ni da ni. Dela pa tudi ne zmanjka Wink .

Lani iz semen tvoje Sanke ni bilo nič, letos sta pa iz še vedno tvojih semen navadna in Sanka pelat Laughing . Oba že pridno zorita in čakam, da poberem seme. Nimam pa izkušenj, kdaj sta dovolj zreli za seme Rolling Eyes . Morajo biti plodovi že bolj mehki? Ker v bistvu je to kar čvrst paradajz, se mi zdi.

Česna je pa kljub temu, da sem ga približno polovico odstranila zaradi muhe, ratalo veliko, ker so glavice kar velike. Mislim, da ga je enih 10 kg. Vesela kot radio, se menda reče Laughing ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

copatka: ivčk je nekoč zapisala, da so paradižnikova semena sposobna kaliti že takoj na začetku zorenja - čim se nabere dovolj gela in semena v prekatih. Torej ni treba čakati na mehčanje. Celo slabo bi bilo, včasih (redko sicer)semena v takih primerih vzklijejo že kar v plodu.
copatka

Muha, hvala! Bom upoštevala in jih kmalu pobrala Smile_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
copatka

Ko puščaš fižolove stroke za seme, ali se morajo čisto posušiti na rastlini, ali jih lahko že malo prej pobereš in do konca posušiš na suhem? Ker moji začenjajo v tem vremenu postajati bolehni. Rolling Eyes_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

copatka je napisal/a:
Ko puščaš fižolove stroke za seme, ali se morajo čisto posušiti na rastlini, ali jih lahko že malo prej pobereš in do konca posušiš na suhem? Ker moji začenjajo v tem vremenu postajati bolehni. Rolling Eyes

Take, ki so končali rast in samo še zorijo, lahko mirno pobereš. Torej take, kot bi jih luščila za svežo porabo, barva stroka mora biti značilna za sorto. Predvidevam, da boš pobrala cele rastline. V tem primeru jim pusti steblo, bodo še kaj potegnili iz njega ob dozorevanju. Sicer pa bodo počasi pozoreli, le na pretoplo jih ne daj. Tam, kjer sušiš česen, je prepišno, po moje OK.
copatka

Metuljc, hvala! Wink_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Če je sila, pobiram stzroke, ki so že uveli/mehki in jih dozorim v gajbicah, lepo razprostrte, da so na zraku. To zrnje uporabim za jest, za sajenje ne, ker ne vem, kako kvalitetno je._________________naredimo svet lepši
copatka

Moje itak trenutno namaka dež, jih bom pobrala in dala sušit, ko se malo osuši._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Odgovori