Sladka batata, sladki krompir - Ipomoea batatas
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 2358
- Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
- Kraj: Radegunda, Golte
Očitno ga ti vzgajaš v loncih. Daš samo eno sadiko v lonec? Koliko gomoljev pa tako rata iz ene sadike? Razmišljam, da bi drugo leto probala, če v arktičnem podnebju tudi uspeva
_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
- Lpmami
- Prispevkov: 8592
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 2358
- Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
- Kraj: Radegunda, Golte
Brbr, hvala, saj se ni treba truditi še s tehtanjem! Samo eno okvirno oceno rabim, koliko se ga sploh pridela. Sem pogledala slikce, zdaj vem
._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Copatka, glede "hektarskega donosa" jaz nisem merodajna, ker mojih rastlin ne "futram" tako močno, kot je običaj med vrtičkarji in tudi kmeti
Bodo drugi povedali, kaj lahko pričakuješ.
Tukajle tudi kar nekaj piše. Pravijo, da na rastlino lahko pričakujemo cca 3kg pridelka. Torej sem jaz predlani dosegla 1/3 pričakovanega. no, je pa res, da sem imela v enem loncu posajenih več rastlin in so bili gomoji zato drobnejši. Lani sem v vsakem loncu gojiola eno rastlino in so bili gomolji precej večji, vendar daleč od velikosti tisdtih na tržnici
ttps://www.kmetijskizavod-ng.si/panoge/poljedelstvo_in_zelenjadarstvo/2021100318542731/sladki_krompir__batata__ipomoea_batatas_l_lam/
_________________naredimo svet lepši
![Embarassed](images/smiles/icon_redface.gif)
Bodo drugi povedali, kaj lahko pričakuješ.
Tukajle tudi kar nekaj piše. Pravijo, da na rastlino lahko pričakujemo cca 3kg pridelka. Torej sem jaz predlani dosegla 1/3 pričakovanega. no, je pa res, da sem imela v enem loncu posajenih več rastlin in so bili gomoji zato drobnejši. Lani sem v vsakem loncu gojiola eno rastlino in so bili gomolji precej večji, vendar daleč od velikosti tisdtih na tržnici
ttps://www.kmetijskizavod-ng.si/panoge/poljedelstvo_in_zelenjadarstvo/2021100318542731/sladki_krompir__batata__ipomoea_batatas_l_lam/
![Embarassed](images/smiles/icon_redface.gif)
-
- Prispevkov: 2358
- Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
- Kraj: Radegunda, Golte
Brbr, saj pri meni bo šlo bolj za test, če bi sploh uspeval. Ni važna teža pridelka
._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
-
- Prispevkov: 2511
- Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
- Kraj: Žiri-NM
Copatka, če bo vroče poletje, bo uspeval. Nobena rastlina nima konkretnih pridelkov, če ni pognojena. Iz nič pač ni skoraj nič, še solata ne naredi glave brez mesnega komposta.
Torej, lepe, debele gomolje bo naredila rastlina, ki bo posajena konec maja, ko je toplo (kasneje kot paradižnik in paprika), dobila bo obilo komposta, briketov..., bila zalita med sušo, predolgi poganjki porezani na cca 1 m dolžine, imajo oporo, da ne delajo koreninic po tleh (tega jaz ne delam, ni časa, le dvigujem poganjke), pridelki so zagotovljeni.
Pobere se ga tik pred zmrzaljo, da na toplo za 14 dni, da se osuši, dobi prijeten okus in tudi potem ni skladiščen kot navadni krompir.
Sama ga izkopavam že 3 tedne, da ga pečem._________________Lp, Živa
Torej, lepe, debele gomolje bo naredila rastlina, ki bo posajena konec maja, ko je toplo (kasneje kot paradižnik in paprika), dobila bo obilo komposta, briketov..., bila zalita med sušo, predolgi poganjki porezani na cca 1 m dolžine, imajo oporo, da ne delajo koreninic po tleh (tega jaz ne delam, ni časa, le dvigujem poganjke), pridelki so zagotovljeni.
Pobere se ga tik pred zmrzaljo, da na toplo za 14 dni, da se osuši, dobi prijeten okus in tudi potem ni skladiščen kot navadni krompir.
Sama ga izkopavam že 3 tedne, da ga pečem._________________Lp, Živa
-
- Prispevkov: 2358
- Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
- Kraj: Radegunda, Golte
Živa, hvala! Ko sem prebrala, kar piše na linku od Brbr, me je malo minila volja do preizkušanja. Mislim, da ga pri nas temperature tudi v vročem poletju ne bi zadovoljile. In če ne bi bil v loncu, bi ga pomljaskal voluhar.
_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
![Crying or Very sad](images/smiles/icon_cry.gif)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
-
- Prispevkov: 2511
- Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
- Kraj: Žiri-NM
Copatka, voluharji ga seveda obožujejo, vidiš jih pa ne oz. njihovega dela, dokler ne izkoplješ gomoljev.
Meni je naredil iz paletnih okvirjev grede, spodaj mreža, globoko sva zakopala, še zmeraj pa je 30 cm iz zemlje. Izkopavala iz teh okvirjev še nisem, upam, da ni prilezel noter. Enostavno je preveč dela z njim, da bi ga še prepustila voluharjem._________________Lp, Živa
Meni je naredil iz paletnih okvirjev grede, spodaj mreža, globoko sva zakopala, še zmeraj pa je 30 cm iz zemlje. Izkopavala iz teh okvirjev še nisem, upam, da ni prilezel noter. Enostavno je preveč dela z njim, da bi ga še prepustila voluharjem._________________Lp, Živa