Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Recepti z zelenimi (nedozorelimi) paradižniki

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Recepti z zelenimi (nedozorelimi) paradižniki

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Glej tudi:

dodala: muha




Ajvar iz nepraženih paradižnikov

Tak recept sem našla v reviji Ozimnica. Pa me zanima ali je kdo že to poskušal, saj so paradižniki surovi. Je to varno, zaradi solanina. Na internetu pa je tudi različica z dušenimi zelenimi paradižniki. Kaj je bolje? Rolling Eyes

Sestavine:
2kg zelenega paradižnika
200gr hrena
200gr gorčice
1 skodelica olja
sol

Paradižnik operite in zmeljite z mlinčkom za meso, potem pa ga pustite na cedilu, da se dobro odcedi. naslednji dan dodajte gorčico, nariban hren, olje in sol ter vse skupaj dobro premešajte. nalijte v kozarce in pri tem dobro pritiskajte, da se iz mase iztisne ves zrak. Kozarce zaprite s celofanom in shranite k ozimnici.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Mislim, da če boš porabila samo tiste zelene, ki že tvorijo gel, ne bo notri nič več strupenega, kot v marsikaterem živilu, ki ga dnevno uporabljamo.

Soseda mi je pred leti pravila, da je njena babica vse zelene paradižnike vlagala, pa ne v alkoholni kis, se ne spomnim točno v kaj, ampak zvenelo je bolj strupeno od kisa. In da so pozimi te paradižnike jedli z veliko slastjo. Njena teta gre krepko čez 90. leto, soseda je pa tudi nadpovprečnega zdravja pri skoraj 80-tih.

Samo tole sem hotela dodat v zvezi s pomisleki glede solanina. Še malo počakajmo, pa bo kdo odkril, da je solanin v manjših odmerkih celo zdravilen Wink .
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

muha je napisal/a:

Samo tole sem hotela dodat v zvezi s pomisleki glede solanina. Še malo počakajmo, pa bo kdo odkril, da je solanin v manjših odmerkih celo zdravilen Wink .

up , se strinjam. Samo kaj ko se to tako hitro spreminja danes je nekaj v redu, jutri ne in potem spet je. No zelenega surovega paradižnika še nisem probala pa ne zaradi solanina, enostavno ne pritegnejo. Wink
Gringo
Prispevkov: 281
Pridružen: Sr Jun 12, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Gringo »

muha je napisal/a:
Soseda mi je pred leti pravila, da je njena babica vse zelene paradižnike vlagala, pa ne v alkoholni kis, se ne spomnim točno v kaj, ampak zvenelo je bolj strupeno od kisa. In da so pozimi te paradižnike jedli z veliko slastjo. Njena teta gre krepko čez 90. leto, soseda je pa tudi nadpovprečnega zdravja pri skoraj 80-tih..


Muha verjetno je eksencija.
To je osnova za vse zimske solate v BiH a vjeretno še kje drugje.
Ko sem bil majhen je babica oz. mati velikokrat vlagala zelene paradižnik (pravzaprav so bili belo zelene barve se pravi so lih-lih začeli iti v barvo) in po zimi so tako čvrsti, sočni da kar pokajo ob vročem bureku. Smile
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Gringo je napisal/a:

Muha verjetno je eksencija.
To je osnova za vse zimske solate v BiH a vjeretno še kje drugje.


Gringo ali je to to:
Citiram:
Octena esencija je koncentrirana vodena otopina octene kiseline (CH3COOH), u kojoj je maseni udio octene kiseline oko 80 %. Octena esencija je opasna tekućina jer na koži izaziva duboke opekline. U industriji i kućanstvu iz octene se esencije razrjeđivanjem s vodom pripravlja ocat. Maseni udio octene kiseline u octu kreće se između 4 i 9 %. Pozdrav,

Pa še konzervans je ponavadi zraven ?


Gringo je napisal/a:

Ko sem bil majhen je babica oz. mati velikokrat vlagala zelene paradižnik (pravzaprav so bili belo zelene barve se pravi so lih-lih začeli iti v barvo) in po zimi so tako čvrsti, sočni da kar pokajo ob vročem bureku. Smile

Tole se pa dobro sliši. up Kaj če recept napišeš! Wink
Gringo
Prispevkov: 281
Pridružen: Sr Jun 12, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Gringo »

Aye-Aye je napisal/a:
Gringo je napisal/a:

Muha verjetno je eksencija.
To je osnova za vse zimske solate v BiH a vjeretno še kje drugje.


Gringo ali je to to:
Citiram:
Octena esencija je koncentrirana vodena otopina octene kiseline (CH3COOH), u kojoj je maseni udio octene kiseline oko 80 %. Octena esencija je opasna tekućina jer na koži izaziva duboke opekline. U industriji i kućanstvu iz octene se esencije razrjeđivanjem s vodom pripravlja ocat. Maseni udio octene kiseline u octu kreće se između 4 i 9 %. Pozdrav,


Da to je to. eni rečejo esencija, eni eksencija, eni živa eksencija, odvisno od področja.

Aye-Aye je napisal/a:

Pa še konzervans je ponavadi zraven ?

V večino teh solat dodajo konzervanse in vinobrane.
Aye-Aye je napisal/a:


Gringo je napisal/a:

Ko sem bil majhen je babica oz. mati velikokrat vlagala zelene paradižnik (pravzaprav so bili belo zelene barve se pravi so lih-lih začeli iti v barvo) in po zimi so tako čvrsti, sočni da kar pokajo ob vročem bureku. Smile

Tole se pa dobro sliši. up Kaj če recept napišeš! Wink

recept zaa paradižnike misliš?
Moram vprašati drago, jaz sem v oddelku za degustacijo. Smile
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Gringo je napisal/a:

recept zaa paradižnike misliš?
Moram vprašati drago, jaz sem v oddelku za degustacijo. Smile


Seveda. Ne bom a pa delala z eksencijo. Je premočna zadeva pa še konzervans Confused No a vseeno napiši pač kako naredi, potem bomo pa že priredili da bo prav. Wink
MARTINKA
Prispevkov: 524
Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

Tole sem našla na spletu, morda še komu pride prav:

Vloženi zeleni paradižnik

zeleni paradižnik – za cca 12 kozarcev
kis za vlaganje – 1 l
vodo – 3 litre
sol – 10 malih žličk
sladkor – 20 malih žličk
korenček – narezan na kolobarje – po okusu
šalotko – za vsak kozarec 2 – 3
celi poper – nekaj zrnov na kozarec
koper – vejica na kozarec

Mešanico kisa, vode, sladkorja in soli dam zavreti. Medtem paradižnik dobro operem in ga naložim v čiste kozarce. Med paradižnike dajem nekaj kolobarjev korenčka, nekaj zrn popra, dve do tri šalotke in vejico kopra. Vse to zalijem z prevreto in še vročo kisovo mešanico. Kozarce dobro zaprem in pokrijem z deko. Pustim, da se čisto ohladijo in jih nato shranim v klet. Vloženi zeleni paradižnik uporabljamo kot prilogo k raznim narezkom, podobno kot vložene kumarice.



Ocvrti zeleni paradižniki

velike zelene paradižnike – 4 kom (lahko so tudi že zreli, vendar morajo biti še zelo čvrsti)

jajca – 2 kom

mleko – ½ skodelice

moko – 1 skodelica

koruzni zdrob – ½ skodelice

krušne dobtine ½ skodelice

sol, poper

olje – za cvrenje

Paradižnike dobro operem in narežem na cca ½ cm debele rezine.

Jajca razžvrkljam in prilijem mleko, posolim in popopram. Premešam. Moko nasujem v drug krožnik in na tretji krožnik naredim mešanico iz koruznega zdroba in drobtin.

Narezane paradižnike najprej malo popivnam, nato jih pomokam, potegnem skozi jajčno mešanico in nazadnje povaljam v mešanici drobtin in koruznega zdroba.

V ponev nalijem olje (paradižniki morajo v olju plavati) in ga segrejem. V vroče olje nadevam panirane paradižnike. Ko so na spodnji strani zlato-rjavi, jih obrnem. Ocvrte paradižnike položim na papirnato servieto, da se višek maščobe odteče. Največkrat jih postrežem z tatarsko omako in poljubno solato. Dober tek želim!

Nasvet: Lahko pa si naredite tudi omako iz: kozjega sira, kisle smetane, malo limoninega soka in malo sesekljane bazilike. Količine sira in smetane so odvisne od tega, koliko omake želite narediti. Vse skupaj malo posolite in malo poprajte ter dobro premešajte.



A veste, kako so dobri narezani na rezine 8-10 mm, povaljeni v ostri moki, ki ste ji dodali sol in poper in jih nato ocvrli???





Salsa iz zelenega paradižnika

Salsa iz zelenega paradižnika je lahko odlična priloga ali pa jed, s katero je druženje s prijatelji še bolj prijetno.

Za pripravo potrebujem:Salsa iz zelenega paradiznika 250x187 Salsa iz zelenega paradižnika

zeleni paradižnik – cca 500g
čili – 3 kom
česen – 1 kom
belo čebulo – ½
sok ene limete
šopek svežega koriandra

Pečico segrejem na 200 st.C. Paradižnike in čilije operem in jih naložim na pekač. V pečici jih pečem, z občasnim obračanjem, cca 30 – 40 minut. Čili običajno vzamem prej iz pečice, paradižniki rabijo malo več časa. Ko paradižniki potemnijo in postanejo mehki, jih vzamem iz pečice in jih ohladim. Ohlajenim odstranim kožico, prav tako čiliju, ki mu odvzamem še seme. Čebulo in česen olupim, na grobo sesekljam in dam v posodo. Dodam še narezan čili in polovico olupljenih paradižnikov. Vse skupaj dobro pretlačim z paličnim mešalnikom. Ostali paradižnik sesekljam bolj na grobo in ga dodam k ostali masi. Vse skupaj polijem z sokom limete, posujem z grobo narezanim koriandrom in solim po okusu. Dobro premešam in jed je gotova. Salsa iz zelenega paradižnika je odlična priloga k zrezkom, pečenim na žaru, k piščancu, pečenem na žaru, odlično se prilega tudi z belo ribo, umešanim jajcem, predvsem pa je odličen partner pri druženju s prijatelji. Takrat jo postrežem samo z tortiljami. Seveda, ne sme manjkati kozarček dobrega vina. Pa dober tek!

Nasvet: Kadar salse ne porabim takoj, jo shranim v kozarček in dobro zaprem. Tako shranjena lahko v hladilniku počaka nekaj časa.




Marmelada iz zelenih paradižnikov

2 kg zelenih paradižnikov

6 manjših jabolk

2 banani

sok štirih limon

1,5 kg želirnega sladkorja (po želji več ali manj)

Paradižnike, jabolka in banane narežemo na manjše kose in zmeljemo v multipraktiku. Stresemo v posodo, v kateri bomo kuhali marmelado, dolijemo limonin sok, posujemo s sladkorjem, dobro premešamo in pustimo stati nekaj časa.


Ob mešanju kuhamo pol ure in pobiramo pene. S kuhano marmelado napolnimo kozarčke, zapremo, za nekaj minut obrnemo na glavo, nato pa jih pokrijemo z odejo, da se počasi ohladijo.




Špageti z zelenimi paradižniki in slanino


6 rezin debelo odrezane slanine
3 stroki česna
pol kilograma zelenih paradižnikov
rdeča paprika
pol skodelice belega vina
žlička mletega čilija
šopek peteršilja
sol, poper
olivno olje
špageti

Na vročem olju rezine slanine popecite, da bo hrustljava. Ko je zapečena, jo položite na papirnato brisačo. V isto ponev dodajte še malo oljčnega olja in nasekljan česen. Paradižnike očistite in narežite na manjše kocke, prav tako papriko. Oboje popražite na olju, dokler se paradižniki ne zmehčajo, približno deset minut. Zalijte z vinom, posolite in popoprajte, po želji dodajte še čili (lahko suhega ali pa svežega). Kuhajte, dokler tekočina ne izpari. Medtem skuhajte špagete. V skledi zmešajte testenine, omako in popečeno slanino, posujte s sesekljanim svežim peteršiljem in po želji s parmezanom.


VIRI:
prvi trije recepti: http://www.kulkuharca.si/vlozena-zelenjava/vlozeni-zeleni-paradiznik/
marmelada: http://www.kulinarika.net/recepti/10457/ozimnica/marmelada-iz-zelenih-paradiznikov/
špageti: http://www.siol.net/trendi/kulinarika/recepti/2012/10/zeleni_paradizniki.aspx
Nazadnje urejal/a MARTINKA 07 Okt 2013 21:30; skupaj popravljeno 1 krat
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Martinka, sem jih jaz že tudi gledala, zdaj so pa na enem mestu. Super up
Odgovori