Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Korenje - Daucus carota L.

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17347
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

lana je napisal/a:
Pa zasipnica mi še vedno ni čisto jasna. A to naredite zunaj ali na vrtu luknjo ali v kleti daste v škatlo?


Imaš več variant:
- zasipnica na vrtu kar v zemlji
- betonska cev v zemlji
- škatla s peskom ali žaganjem, ali orehovimi listi nekje, kjer je hladno pa ne zmrzuje
- hladilna skrinja kot hladilnica
MARIJAV
Prispevkov: 1869
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Jaz ravno razmišljam kam spravit tistih mojih 5 kg letos pridelanega korenja Embarassed . Bo najbrž kanta od beleža še prevelika Confused_________________Živeti na podeželju je najlepše!
ciklama
Prispevkov: 122
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ciklama »

Tudi jaz študiram kako bi ga ohranila. Zanima me kako si ga Lana sušila, še nisem slišala da bi ga sušili.Prosim sporoči kako si naredila.
lana
Prispevkov: 147
Pridružen: Pe Sep 27, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a lana »

Očistila sem ga že en dan prej, da je bil naslednji dan čisto suh, ko sem ga naribala na ta drobno na ribežn, ter ga dala kar v sušilec za zelenjavo. Kar dolgo se je sušil, zdaj je pa ostal lep, oranžen in dišeč. Takole:

pixie
Prispevkov: 87
Pridružen: Pe Jul 12, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pixie »

lana
korenje surovo sušiš ali ga blanširaš?
nekje sem brala da naj bi se koreni in gomolji itd blanširali in potem sušili???
jaz bi rada posušila malo pastinaka, korenja zelene..malo tako za začimbo kakšnih juhic, pa me zanima..
lana
Prispevkov: 147
Pridružen: Pe Sep 27, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a lana »

Jaz sem vse sušila surovo, tako kot sadje. Tudi kolerabo in zeleno. NImam pa izkušenj od prej, samo res mi ni smiselno blanširat. Zakaj? A da pobiješ bacile? Saj pri sušenju izločiš vso vodo, celica ne dela več, da bi se lahko nalezla česa. Tudi nimaš zaprto vse skup hermetično, ker delaš na izsušitvi, tako kot recimo pri pradižniku ali jabolkih. Če dodaš vodo, pa pride lahko kaj zraven, seveda. Če bo vlaga, bo prišla plesen, čist zihr.
pixie
Prispevkov: 87
Pridružen: Pe Jul 12, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pixie »

ah ne, ne bojim se da bi prišlo kaj zraven, tako tud kompotov ne bi kuhali..

vprašala sem ker sem prebrala da je potrebno zelenjavo zblanširat, osušiti in kasneje posušiti, saj tudi jaz ne vidim nobene logike v temu,
kot praviš sama "pri sušenju izločiš vso vodo, celica ne dela več"
to je to.
Hvala
metuljc
Prispevkov: 9410
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ja, saj bistvo sušenja je ravno v tem, da bakterijam in glivam odtegneš vodo, pa ne morejo živeti na račun celis rastlin (ali živali), ki jih sušimo. Enako storita sol in sladkor v primerni koncentraciji, ker naredita vodo nedostopno.
Tudi sama bi (če bi imela pastinak in zeleno in peteršilj, korenje po zaslugi pixie imam Embarassed ) bi sušila neblanširano. Saj si s sušenjem ravno hočemo priskrbeti zelenjavo brez predhodne termične obdelave. S korenjem bom poiskusila. Sem pa sušila mini paradižnike (100&1000), prerezane in so nastali mali bombončki, ki sem jih zalila z olivnim oljem, zdaj, po mesecu dni, se prav okusi sladkoba, ko jih potreseš na kruh, skupaj z malo olja.
Sonceluna
Prispevkov: 654
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Sonceluna »

Metuljc, kako si sušila paradižnike?
metuljc
Prispevkov: 9410
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Te mini paradižnike sem prerezala na pol ali le zarezala in naložila na pladnje sušilnika.....in sušila. V tem je vsa umetnost.
Tudi tale recept ni od muh. Sušen paradižnik
Odgovori