Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Česen - Allium sativum
Glede registracije nove sorte bo vedela povedati ga.Perdih (Amarant), ki je dala "čez" registracijo Anke. Vem samo to, da postopek traja nekaj let in v tem času se morajo delati analize/preiskave iz katerih se ugotovi ali je sorta dovolj drugačna od drugih podobnih in skozi leta obdrži svoje značilnosti (pa mogoče še kaj drugega, kar jaz ne vem)._________________naredimo svet lepši
Zelo dolga razprava je o česnu, tkao da nisem brala vsega. Imela sem kakih 5 let nek česen, ki mije naredil velikanske glavice in sem ga imela tudi za seme. Kupila v merkurju pred leti. Predlani ni bila dobra sezona, tako da sem morala lani sadit kupljeno seme. Spet ne vem katero. Je kar v redu naredil.
Zanima me, ali ste česen že sadili? Jaz ga navadno šele oktobra ali novembra, sem ga tudi že januarja, pa je zmeraj uspel. Ali mislite, da je še prezgodaj?
Zanima me, ali ste česen že sadili? Jaz ga navadno šele oktobra ali novembra, sem ga tudi že januarja, pa je zmeraj uspel. Ali mislite, da je še prezgodaj?
-
- Prispevkov: 309
- Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am
Kolikor sem jaz našel in razumel z mojo nemščino, naj bi bil max. teža stroka tega Barettas Sunshine česna 33g (naši pa so zaokrožili navzgor ) Se mi zdi da je to njegova stran.
Je pa zopet vprašanje, kako bi se obnašal v naši klimi.
Ko sem domov prinesel česen od MarijeV, so mi doma rekli: "Kaj je pa to zaen kitajski česen?!?" Za probo sem razdrl najmanjšo (zame velika, ker še nisem pridelal takega) glavico - notri je bilo 6 lepih strokov in trda "palica" na sredini. Okus mi je pa tudi všeč.
Strok (4,3g) iz najmanjše glavice ter največja glavica (63g)
Še nekaj...Dobil sem tudi nekaj "zarodnih čebulic" zimskega česna - te se tudi sadi sedaj kajne?
Je pa zopet vprašanje, kako bi se obnašal v naši klimi.
Ko sem domov prinesel česen od MarijeV, so mi doma rekli: "Kaj je pa to zaen kitajski česen?!?" Za probo sem razdrl najmanjšo (zame velika, ker še nisem pridelal takega) glavico - notri je bilo 6 lepih strokov in trda "palica" na sredini. Okus mi je pa tudi všeč.
Strok (4,3g) iz najmanjše glavice ter največja glavica (63g)
Še nekaj...Dobil sem tudi nekaj "zarodnih čebulic" zimskega česna - te se tudi sadi sedaj kajne?
Z Marijav sva izmenjali nekaj glavic "najinih" česnov.
Naradila sem primerjavo med obema -mojo Anko in Marijinim česnom. Kar se zunanjega izgleda tiče mislim, da med njima ni omembe vredne razlike (vsaj jaz je ne vidim). Oba se lepo lupita, stroki imajo trdno svetlečo lupino. Barva lupine pa varira med rozarjavo in svetlorjavo barvo. Tudi v okusu ne najdem bistvene razlike - sicer pa je okus verjetno odvisen tudi od rastišča.... Eno glavico "Mrjav" sem dala na stran, da bom videla, če je kakašna razlika v skladiščenju.
Marijav, prosim, še ti prmerjaj, da bo primerjava bolj držala.
_________________naredimo svet lepši
Naradila sem primerjavo med obema -mojo Anko in Marijinim česnom. Kar se zunanjega izgleda tiče mislim, da med njima ni omembe vredne razlike (vsaj jaz je ne vidim). Oba se lepo lupita, stroki imajo trdno svetlečo lupino. Barva lupine pa varira med rozarjavo in svetlorjavo barvo. Tudi v okusu ne najdem bistvene razlike - sicer pa je okus verjetno odvisen tudi od rastišča.... Eno glavico "Mrjav" sem dala na stran, da bom videla, če je kakašna razlika v skladiščenju.
Marijav, prosim, še ti prmerjaj, da bo primerjava bolj držala.
_________________naredimo svet lepši
A ste že posadili česen? Jaz sem imela malo v mislih, da bi ga včeraj ali danes, če naj ga sadim na dan za korenino. Pa sta mi dneva ušla.
Naslednja šansa je, kot vidim po koledarju, drug teden v ponedeljek ali torek - to pa z vremenom slabo kaže.
Ah, zgleda bomo sadili, ko bo vreme malo držalo, pa če bo dan za korenino ali ne
A kaj posujete posajene gredice s pepelom in zastrete s slamo? Tako sem si jaz zamislila
Naslednja šansa je, kot vidim po koledarju, drug teden v ponedeljek ali torek - to pa z vremenom slabo kaže.
Ah, zgleda bomo sadili, ko bo vreme malo držalo, pa če bo dan za korenino ali ne
A kaj posujete posajene gredice s pepelom in zastrete s slamo? Tako sem si jaz zamislila
Jaz ga še nisem sadila. Je premokro, pa tudi še malo pretoplo (mislim). Verjetno ga bom drug teden ali pa okoli 1.novembra.
Grede pokrijem z zastirko (listje, seno, slama, dober bi bil tudi gabez, ki vsebuje dosti kalija,...) zato, da zemlja ni gola. Pepel pa potresem spomladi.
Je pa nekaj "pozabljenih" česnov od lanske sezone že vzklilo._________________naredimo svet lepši
Grede pokrijem z zastirko (listje, seno, slama, dober bi bil tudi gabez, ki vsebuje dosti kalija,...) zato, da zemlja ni gola. Pepel pa potresem spomladi.
Je pa nekaj "pozabljenih" česnov od lanske sezone že vzklilo._________________naredimo svet lepši