Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zasaditev/urejanje gredic - nasveti pri izbiri rastlin

lana

Odgovor Napisal/-a lana »

V pol senci čisto fino uspevajo tudi astre in rudbekije. Rudbekije, tiste dvoletne, ki se zmeraj zasejejo same, so popolnoma nezahtevne in cvetijo mesec in pol skupaj. Tudi trajne rudbekije cvetijo v pol senci čisto fino, le da cvetijo mnogo manj časa v sezoni.
Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

Uf, tole je pa projekt Smile

Doli mi je na jesenskem srečanju podarila toooooooliko trajnic in zdaj bom doktorirala v mojem gartlcu, kamor jih sadim.
Najbolj težko je, ko si ne zmorem predstavljati rastlin v svojem polnem obsegu, ker zdaj so še majhne, le deli matičnih rastlin...
Malo imam težavo, da jih uskladim med sabo in da jih uvrstim v pravi prostor med že obstoječe rastline na gartlcu.

V bistvu me najbolj zanima to, kako hitro te rastline napredujejo v enem letu Question
Npr. Sarcococca je zdaj nekje 10 cm velika vejica, a naj bi zrasla v 1 m velik grm. Koliko let torej rabi, da pride do grma?
Potem šaš - berem, da naj bi dosegel tudi do 2 m višine - no, tudi ta je zdaj nekje 20 cm visok, droben šopek. Kaj torej lahko pričakujem drugo leto od njega?

Če kod zna kaj povedati o tem, bom zelo hvaležna Very Happy
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Pri tebi so najbrž boljši pogoji, sarcococca kot tvoja, presajena pred dvemi leti, je zdaj 40cm visoka, šaš pa se elegantno prevesi in moj, 10let star, ni višji od 1,2m, res pa rase v slabi zemlji.
Teloh je malo višji kot običajni, zdi se mi, da je foetidus. Visok 30cm, približno.
Irenca

doli je napisal/a:
... šaš pa se elegantno prevesi in moj, 10let star, ni višji od 1,2m, res pa rase v slabi zemlji.

Kaj misliš s tem: PREVESI? A si mislila s tem to, da se na vrhu ukrivi v lok proti tlom? Jah, vem, neumna vprašanja Arrow od nevedne punce Wink
No, šaša nikakor ne znam uvrstiti v gartlc v tole mojo zasaditev trajnic, ker predvidevam, da tam ni dovolj prostora - baje je to visoka in široka zadeva. Naj bi jo dala nekje na prosto, da je sama sredi trave naprimer, da ima dovolj prostora.
Ravno zato sprašujem, kako hitro se širi, da vem, ali jo lahko dam nekam v tisti gartlc.
Zaenkrat sem jo dala v večji lonec za rože (cca. 5 l), dokler ne ugotovim, kam jo dati. A lahko tako počaka do pomladi ali še drugo leto ali je to slabo?

Me pa še zanima, ali vse te na novo posajene trajnice kaj porežem? To sprašujem bolj za anemono in astre, torej cvetoče.
doli

Šaš lahko pustiš tudi v loncu. Meni rase na zidkih, ob bregu, živi meji. Ne vem zakaj, ampak videla sem ga tik ob tvoji cipresi. Res pa prostor zavzame bolj v širino, sčasoma se prevesi tako kot si napisala.
Anemone in astre poreži, ne pa čisto do tal.
Irenca

Aja, pa še to:

berem, da naj bi trajnice gnojili pozno jeseni oz. spomladi.
Jih vi gnojite? Vse ali samo grme?

Ker sem jaz rastline ravnokar posadila, po moje ne bi bilo pametno gnojiti zdaj, ko bi jih na zimo to morda le pognalo v rast, namesto da 'grejo k zimskemu počitku' Smile

Torej gnojila bi jih enkrat spomladi, morda takoj ko odleze sneg. Kaj pa jaz vem, enkrat marca? S kakšnim uležanim gnojem ali s kompostom.
Malo stran od baze rastline bi nasula ogrog v obroč, da se bo spiralo h koreninam.
A bo to ok?
doli

Seveda ok, saj zemlja je najbrž spočita. Okrog vseh posajenih daj zastirko, listje in kar porežeš.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Trajnic skoraj ne gnojim, če pa že, spomladi cvetoče pognojim jeseni, ostale spomladi. Takoj po presajanju pa nikoli, vedno počakam, da se dobro vrastejo. Ne vem, če je to ravno po pravilih, je bolj po mojem lastnem občutku.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

To je povsem po pravilih. Slabo ukoreninjene rastline lahko s prekomerno količino mineralnih snovi v tleh prej zavremo v rasti kot jo pa pospešimo.
Irenca

No,potem bo morda bolje, da drugo leto še nič ne gnojim Wink

Oh, kako sem vesela vseh vaših komentarjev Very Happy
Odgovori