Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bambus

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Treba je vedeti tudi, da uporabljamo izraz bambus za najbrž cel niz rodov in vrst znotraj njih. In vsi niso enako raščavi, vsem ni enako všeč pri nas,...tako, da po enem ni soditi drugih.
Nekatere vrste bambusa zrastejo v naravi do 60 cm na dan (!!!), sem videla enkrat, msilim, da v Munchnu v bootaničnem vrtu na rastlinah označeno, koliko so na dan zrasle (v tropskem rastlinjaku). Spoštljivo. Ni čudno, da so vzhodni narodi uporabljali bambus za krute mučiln emetode oz. usmrtitve. Pa ne bi o tem, kajne?
javrgar

Odgovor Napisal/-a javrgar »

jaz sem pred 3 leti kupil dva v Hoferju prav v upanju, da se bosta razrastla na dolgo, široko in visoko, pa ni iz vsega skupaj nič. Živa sta še oba, zimzelena, rasteta pa kot nekakšen grm. Pogoji pa naj bi bili naravnost idealni: vedno vlažna zemlja, direktno sonce od jutra do večera.
Enega, ki je pognal iz na ebayu kupljenih semen, pa sem posadil na rob gozda, samo popoldansko sonce; leto, dve je životaril, potem pa se je naveličal.____________________
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

juglans je napisal/a:

Aye-Aye, upam da ne zameriš, ker te prehitevam

Plamenka, vse je odvisno kako dotični rastlini odgovarja na konkretnem rastišču. V praksi sem videl več bambusov, ki so se bolj kot ne borili za preživetje. Že cela rastlina je bila rumeno rjavo zelene barve (je očiten znak nevitalnosti) z zelo pičlim in slabotnim prirastom. V takšnih razmerah je strah pred invazivnostjo odveč (ponavadi)
Drugače pa se da videti iz zgornjih slik, kjer je očitno, da rastlini odgovarjajo danosti, posledično pa nenadzorovano divja. V takšni situaciji bambus prebije še tako močno plastiko. Je ni sile, ki ga ustavi. Očitno ga ti (morda povsem nehote) ravno prav mučiš, oziroma držiš na kratko. Predvidevam, da sta tvoji posodi postavljeni na prostem in ne vglobljeni v zemljo in sta večkrat deležna bolj suhih kot vlažnih pogojev. Predvidevam.

Ja, moji posodi sta na prostem. Zalivani sta vsak dan malo, zeleni sta tudi. Kupila pa sem ju v Hoferju. En je nizek, drugi je sicer višji, a iskala sem nekaj za v posodo. Najbrž moja dva nista med najbolj raščavimi sortami. Zgleda, da nimam tistih 'ta hudih'.
Mesecnik

Odgovor Napisal/-a Mesecnik »

Jaz sem imela podoben problem, vendar pa z bezegom, ki mi je pognal korenine v steno plasticnega bazena. Sem ga porezala in premazala z boom efektom, prekrila s folijo (tam imam gosi, boom efekt pa ima karenco) in se je poslovil.
Enako naredim z nadleznim slakom, ki ima zelo globoke korenine, raste pa med vrtnicami. Speljem ga na palico, premazem z boomefektom in je adijo.
Je sicer zamudno....samo res ne bi z boomefektom strasila med vrtnicami Twisted Evil_________________Two roads diverged in a wood,
and I took the one less traveled.
--Robert Frost
Svetloba

Odgovor Napisal/-a Svetloba »

Se opravičujem, ker utegnem biti nekoliko oster, ampak, bog vas nima rad, a ste čisto pri pravi s tem boom efektom in podobnimi zadevščinami??? puli lase

Kot prvo upam, da imate vsi, ki se že lotite uporabe pesticidov, herbicidov in drugih strupom, ki se skrivajo pod 'nedolžnim strokovnim' pojmom fitofarmacevtska sredstva, opravljen tečaj za varno uporabo FFS ter veljavno izkaznico s katero legalno SAMI kupujete strupe, ne da vam le-te 'zrihta', oz. nabavi kak znanec, ki ima izkaznico, potem pa jih 'po domače' trosite, škropite, zlivate... kot se vam pač zdi primerno.

Sorči Pixie, ampak ob tem, ko sem prebral tisto o redčenju boom efekta 50/50, me je kar zmrazilo.
Citiram:
jaz ga redčim 50-50 (zatiranje akacij) za bambus bi si dovolila kaj višjo koncentracijo..
Imaš morda vrt pred 'kasarno' v Idriji?

Za boga milega, preberi si vsaj navodila za uporabo, ali pa se vsaj pozanimaj, če že ne drugje, pa pri bimbotu, ki ti je prinesel boom efekt, kako se zadevo uporablja. Primojdunaj, saj to vendar ni malinovec, da bi ga človek redčil po okusu!!!

Nasploh (zgrožen) ugotavljam, da vas je na tem forumu kar nekaj, ki nimate kakih resnejših pomislekov pred uporabo t.i. fitofarmacevtskih sredstev, zato bi morda kazalo razmisliti o tem, da bi vsak, ki v zamenjavo ponuja semena, rastline, pridelke... ob tem navedel tudi podatek, ali se pri pirdelavi poslužuje FFS. Kajti na drugi strani, nas je na forumu kar precej tudi takšnih, ki raje vidimo, da nam pridelek pojedo gosenice in črvi, kot da bi po lastnih vrtovih svinjali s FFS, oz. v skrajnem primeru 'čaramo' naravnimi pripravki. Mar ni eden izmed smislov vrtnarjenja, poleg veselja, ravno v tem, da si sami pridelujemo naravno in zdravo hrano? Če temu ni tako, je potemtakem morda za marsikoga bolje, predvsem pa varneje, tako zanj, kot za njegovo okolico, da si sadje in zelenjavo kupuje kar v trgovino.

Uporaba FFS pri vrtičkarjih je namreč precej večji problem, kot se zdi na prvi pogled. Vrtičkarji, ki uporabljajo FFS, sodijo med (naj)večje onesnaževalce zemlje, podtalnice..., kar gre največkrat na rovaš pomankljivega znanja in prevelike zagnanosti. Kmet, ki mora poškropiti nekaj ha polj bo temeljito premislil koliko FFS mora uporabiti, ker ga vse skupaj precej stane, medtem ko bo vrtičkar, ki je pač kupil tisto steklenico, piksno... 'za vsak slučaj' v mešanico dal raje malček več od predpisanega, oz. kar po občutku, da bo 'zagotovo delovalo'. Eno žlico za rožice, eno žlico za zemljo, eno za podtalnico...

Mimogrede, boom efekt je zgolj eno izmed trgovskih imen za glifosat, oz. je le-ta glavna učinkovina, tako kot denimo pri razvpitem Monsantove, Roundup-u. Se pa glifosat skriva še pod številnimi drugimi trgovskimi imeni._________________Vam povem vljudno ali po resnici?
Nazadnje urejal/a Svetloba 11 Okt 2013 10:11; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Svarilo glede pravilne uporabe FFS je čisto na mestu.

Sama tisto malo boom efekta, kolikor ga porabim (100 ml na 3 leta) redčim tam okoli 2,5 ml na 1 dl se mi zdi, točno bi morala pogledat na škatlico, pa je za slak in preslico na okrasnem vrtu (drugje ga ne uporabljam) čisto dovolj. Res pa ne škropim z njim: vsako rastlino ali šop rastlin zagrabim v pest in temeljito zmočim s čopičem. In ja, tudi izpis za FFS imamo pri hiši, čeprav v osnovi samo zaradi ene mini vrečkice škropiva proti moniliji, brez katerega ne bi bilo domačih češenj. In tudi ta vrečkica zadostuje za 2 leti.

Preslico sem poskušala tolerirati, saj je za marsikaj koristna, a kaj ko mi je povsem zadušila nekaj drugih okrasnih rastlin, ki bi jih na okrasnem vrtu zelo pogrešala. Načeloma sem proti uporabi strupov, nekaj "kontaminacije" mi je pa očistno še ostalo iz stare šole. In ko ne vidim drugega izhoda Rolling Eyes . Da se malo odkupim: plevela na dvorišču nisem še niti enkrat uničevala s herbicidi, si raje vzamem dva do trikrat na leto eno dopoldne po dežju in ga oplevem, tudi med kockami, čeprav je to filigransko sizifovo delo.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Svetloba je napisal/a:
Imaš morda vrt na gradu v Idriji?

Kje bi pa ti imel vrt na našem gradu in kakšne prednosti bi imelo tam imeti vrt? Confused Razz_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Muha, se prdružujem vojemu mnenju. Tudi jaz sem za naravno pridelavo, tako je pri meni motika taglavni herbicid. Če pa bi imela težave z bamusom (bognedaj da si ga privlečem k hiši), potem bi pa tudi jaz šla nadenj z vsemi topovi, bolje da ga izkoreniniš, da se ne širi dalje in dela škodo s svojo invazivnostjo. Naravno bi ga uničile najbrž le pande, a jih žal ni moč dobiti kot domače živali Confused Wink .
Tudi jaz sem se že kdaj na okrasnem delu vrta (nikoli tam, kjer pridelujem hrano) poslužila z Boom efektom, da sem izkoreninila eno nadležno zel, ki izgleda skoraj tako kot jagode, smrdi, pod zemljo pa ima korenine križem kražem speljane da je groza.
Pred dvema dnevoma se v vrtu (cca 10 m2), kjer sem imela nasajene maline in nekaj okrasnih grmičkov, vse rastline skopala ven, celo gredo ročno prekopala in pobrala ven vse korenine slaka, regrata in tega smrduha, potem pa vse lepo nazaj nasadila. Delala sem 5 ur, me je križ potem tako bolel, da se mi je svetilo. Če bi se spomnila spomladi ali poleti, potem bi tudi jaz namazala liste in počakala da naravno crknejo._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

uff, sem šla lepo od začetka, pogledala filmček pixie, so mi šli tudi puli lase pokonci. Roundop (Monsanto) Twisted Evil , herbicid užet ko cuna , Rolling Eyes ufff. Tole ni moj način, pa potem ste kar nadaljevali vrti oči Crying or Very sad . Ste me nekateri čist presenetili z uporabo herbicidov. UFF. A pixie si me spomnila, da bi že prej lahko tudi na you tube pogledala, se mi zdi, da se bo našlo kaj uporabnega, recimo naravna zamenjava za herbicid ali kak drug način, bom poročala. Pri meni tako ni take panike, tistih nekaj korenin, ki je še ostalo bom že skopala, rada pa bi pomagala znancu, ker tam pa je res invazija bambusa, samo ne z herbicidi, to pa res ne. Sem dobila še dve sliki, ki kažeta, kako globoko dejansko lahko gre. Rolling Eyes Evil or Very Mad Tako da pri tej sorti in takih pogojih zgleda tudi koreninska zapora ne bo dovolj. Rolling Eyes

Zato še enkrat dobro premislite preden sadite bambus. Pa tudi herbicide bi lahko nehali uporabljati kajne?

Anton Komat: MLADINA
Citiram:
Polja in njive se zdijo kot ideja sicer večni, toda kakšna je zdaj rodnost zemlje?

> Če vzameva biozofski pogled na prst. V njej imamo tri elemente: producente, konzumente in razgrajevalce. Producenti so kulturne rastline in tiste, ki so ob nepravem času na nepravem mestu, to je plevel. Plevel moramo eliminirati in udarimo s herbicidi. Herbicid uniči vse producente razen ciljnega pridelka, uniči pa na ravni prsti vse mikroorganizme. Zdaj gledamo drugi člen, to so konzumenti, torej vsa živalska bitja. Če ta udarimo z insekticidi, bomo potolkli vse živali, ki razgrajujejo ostanke v prsti. Če pa udarimo še s fungicidi, uničimo še vse gljive v prsti. Deževniki so izjemno občutljivi za fungicide. Kmet, ki bo zaradi večjega pridelka uporabljal herbicide, insekticide in fungicide, si bo zagotovo pokončal rodnost prsti. Nazadnje bo dobil prst, ki je samo še mineralna struktura, mehanična opora brez življenja.

Plamenka, pred 5-6 l sem kupila največji plastični lonec, kar sem jih našla, se mi zdi, da globine celo 60 cm, zakopala sem ga tako, da bil že čisto v skali, rob pa 10 cm iz zemlje, nekaj časa je životaril, tako tudi nisem polagala preveč pozornosti nanj, ko pred kakim letom dvemi ugotovim, da je zrasel poganjek izven lonca, le kako vraga mu je to uspelo. Ko si ogledam situacijo ugotovim, v tem delu je vrt precej zaraščen, da je enostavno korenino pognal preko lonca nazaj v zemljo, so pametne tele rastline a ne. Rolling Eyes
slavc

Odgovor Napisal/-a slavc »

Možakar v videu prikazuje, kako je bambus odstranil s prekrivanjem.
Odgovori