Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Lestvica Scovillov - pikantnosti
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Lestvica Scovillov - pikantnosti
(Prenos iz arhiva)
Sorte čilijev - abecedni seznam
Čili - Capiscum
Čili - prezimitev
Čili - splošno o razdelitvi sort
Čili - opraševanje
Vzgoja čilijev - kratke informacije
Čili 2014
Čili 2013
Recepti s čilijem
Vlaganje čilijev
Čili ali paprika ali feferon ???
Pikantnost ali ostrino čilijev se meri v enotah Scoville. Kapsaicin je tista snov v čilijih, ki povzroča pekoč občutek. Večina te snovi se nahaja v semenih in mesu, na katerem so semena. Pekoč občutek v ustih in želodcu ublažimo z maščobami, toplo sladkano vodo, mlekom in sirom. Navadna voda ni tako primerna.
Tule pa je ena od lestvic pikantnosti:
http://www.pepperseeds.eu/scoville/
Če ima kdo primernejšo, naj, prosim, posreduje link.Nazadnje urejal/a Plamenka 25 Dec 2013 14:02; skupaj popravljeno 1 krat
Čili - Capiscum
Čili - prezimitev
Čili - splošno o razdelitvi sort
Čili - opraševanje
Vzgoja čilijev - kratke informacije
Čili 2014
Čili 2013
Recepti s čilijem
Vlaganje čilijev
Čili ali paprika ali feferon ???
Pikantnost ali ostrino čilijev se meri v enotah Scoville. Kapsaicin je tista snov v čilijih, ki povzroča pekoč občutek. Večina te snovi se nahaja v semenih in mesu, na katerem so semena. Pekoč občutek v ustih in želodcu ublažimo z maščobami, toplo sladkano vodo, mlekom in sirom. Navadna voda ni tako primerna.
Tule pa je ena od lestvic pikantnosti:
http://www.pepperseeds.eu/scoville/
Če ima kdo primernejšo, naj, prosim, posreduje link.Nazadnje urejal/a Plamenka 25 Dec 2013 14:02; skupaj popravljeno 1 krat
Jaz kdaj pa kdaj pogledam še sem: http://www.chileplanet.eu/tab/Scoville-Heat-Units-A.html, kjer je napisana še vrsta.
mfranc je napisal/a: |
Še ena zanimiva lojtrca http://www.langolodelpiccante.it/ita/documentazione Google jo celo prevede ... LP |
Dodano 19.1.2018
mfranc je napisal/a: |
https://www.cayennediane.com/the-scoville-scale/ Se mi zdi, da je tole ena najdaljših Skovile lojtrc. Točnost pa kot ponavadi +/- 100% in več |
Še ena po abecedi:
http://www.buzzle.com/articles/hot-peppers-list.html
http://www.buzzle.com/articles/hot-peppers-list.html
Tale po abecedi pa je res obsežna!
Zanimivo mi je bilo pogledati jalapenčke
JALAPEŃO BIKER BILLY Capsicum annuum (USA) 8.000 - 15.000
tega zgoraj sem imel v planu lani, pa potem prečital, da ni nič bolj oster kot ostali . In pristal pri tem spodaj, z novo filozofijo, da jih je možno "oplemenititi" s kakšno Habanero filo
JALAPEŃO TAM Capsicum annuum (USA) 500 - 1.500
Mitla pa naj bi bil najbolj pekoč, čeprav so tudi zanj podatki rahlo "kodrlajsasti" - ponekod mu dajo samo do 6.000 skovilov.
JALAPENO MITLA Capsicum annuum (USA) 10.000 - 22.000
Upam da se bo kdo pokorajžil z Mitlo ...
LP_________________mfranc
Zanimivo mi je bilo pogledati jalapenčke
JALAPEŃO BIKER BILLY Capsicum annuum (USA) 8.000 - 15.000
tega zgoraj sem imel v planu lani, pa potem prečital, da ni nič bolj oster kot ostali . In pristal pri tem spodaj, z novo filozofijo, da jih je možno "oplemenititi" s kakšno Habanero filo
JALAPEŃO TAM Capsicum annuum (USA) 500 - 1.500
Mitla pa naj bi bil najbolj pekoč, čeprav so tudi zanj podatki rahlo "kodrlajsasti" - ponekod mu dajo samo do 6.000 skovilov.
JALAPENO MITLA Capsicum annuum (USA) 10.000 - 22.000
Upam da se bo kdo pokorajžil z Mitlo ...
LP_________________mfranc
Tudi v tem linku so skovili za nekatere sorte ter kratki opisi:
http://www.chilipeppermadness.com/chili-pepper-types.html
http://www.chilipeppermadness.com/chili-pepper-types.html
Ja, Gringo imaš prav. Ne vem, kako se mi je to zapisalo. Gre za napako. Amarillo je res 30.ooo do 50.000 SHU. Drugače je teh AJI veliko različnih, tudi "sladki" so med njimi.
Sicer sem zapisal na začetku tabele:
Koliko scovillov pa ima posamezen čili pa so podatki dostopni drugje.
Namen prikaza tabele je bil prikaz razmerja med scovilli in deset stopenjsko lestvico jakosti in obenem opis koliko je posamezna stopnja močna in kako jo občutimo.
Navedene sorte so bile samo v ilustrativen namen, ker jih je itak več tisoč in vse nebi imelo smisla tlačit v tabelo.
So pa tukaj : http://www.chileplanet.eu/tab/Scoville-Heat-Units-A.html
zapisane skoraj vse sorte in si vsak lahko prebere Scoville.
Te Scovile si potem lahko pretvori v 10-stopenjsko lestivco in prebere v tabeli, ki sem jo objavil, kako se to občuti v ustih.
Vsekakor pa hvala za korekcijo, je več kot dobrodošla.
Sicer sem zapisal na začetku tabele:
Koliko scovillov pa ima posamezen čili pa so podatki dostopni drugje.
Namen prikaza tabele je bil prikaz razmerja med scovilli in deset stopenjsko lestvico jakosti in obenem opis koliko je posamezna stopnja močna in kako jo občutimo.
Navedene sorte so bile samo v ilustrativen namen, ker jih je itak več tisoč in vse nebi imelo smisla tlačit v tabelo.
So pa tukaj : http://www.chileplanet.eu/tab/Scoville-Heat-Units-A.html
zapisane skoraj vse sorte in si vsak lahko prebere Scoville.
Te Scovile si potem lahko pretvori v 10-stopenjsko lestivco in prebere v tabeli, ki sem jo objavil, kako se to občuti v ustih.
Vsekakor pa hvala za korekcijo, je več kot dobrodošla.