Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

JABOLČNI KIS

Odgovori
crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

JABOLČNI KIS

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
BORIS
Prispevkov: 29
Pridružen: To Avg 20, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a BORIS »

Ali kdo poseduje proceduro pridelave jabolčnega kisa-patra Ašiča?

V naprej hvala!

lp_________________Boris
MARIJAV
Prispevkov: 1869
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Za pripravo kisa obstaja več "receptur", eni prisegajo na en način, drugi na drug. Zelo razširjen je način, da se zdrobljena jabolka zalijejo z vodo in se počaka, da zadeva najprej alkoholne odvre, nato pa skisa.
Midva z možem delava tako, da čisti jabolčnik (ali vino), dava v posodo za kisanje in pokrijeva samo z gazo. Fino in prej je, če imaš od prejšnjega tisto kisovo gobo, ki jo daš v jabolčnik, zadeva je na ta način popolnoma naravna, brez dodane vode.
Kako to delajo patri, pa ne vem.
Ti bo mož pripeljal en liter vsakega najinega domačega, pa boš videl. Še enkrat hvala za sadike oreha Very Happy ._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Darso
Prispevkov: 827
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Darso »

Mi doma delamo iz jabolčnih tropin, ki jih ne stisnemo do konca. Potem dan dva počakamo da se tropine "okurijo" skisajo, večkrat premešamo in malo zalijemo z vodo, dodamo liter starega kisa in stisnemo. lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
MARTINKA
Prispevkov: 524
Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

MARIJAV je napisal/a:

Midva z možem delava tako, da čisti jabolčni sok, dava v posodo za kisanje in pokrijeva samo z gazo. Fino in prej je, če imaš od prejšnjega tisto kisovo gobo, ki jo daš v jabolčnik

Mi tudi tako delamo jabolčni kis.
vodenka
Prispevkov: 849
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Prinas ga tako da jabolčni sok damo v posodo pustimo odprto da prevre to traja sest tednov nastane mošt in ga precedimo v drugo posodo zapremo postavimo v shrambo in ga pustimo eno leto čisto primiru po en letu je odličen kis.
BORIS če se ti morda zdi dolga procedura lahko dobiš tisto gobo ali domačga kisa da pospešiš da je malo prej kis.
BORIS
Prispevkov: 29
Pridružen: To Avg 20, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a BORIS »

Pozdravljeni, mi smo naredili kis. Jabolka smo stisnili in zalili z vodo, čakamo, da bo zavrel in potem se pretoči.... Moj oče je delal kis takole: Jabolka so se narezala, škaf se je pokril s rjuho, vse skupaj je stalo par dni, potem je oče vse zalil z vodo in utežil, da so bila jabolka pod vodo, ko je začelo vret, je dodal sladkor, kvas, kruh , česen in še nekaj zelišč. vse je zavrelo in potem je pretočil z obročem vred. Kis je imel odličen okus in dober je bil- podoben jabolčnemu domačemu kisu patra Ašiča. Mislil, sem, če kdo pozna, koliko se doda sladkorja in ostalega, na količino 50 kg jabolk.

lp_________________Boris
Furman
Prispevkov: 534
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Furman »

Imel sem srečo osebno spoznati patra Ašiča.
Meni je rekel, naj za kis najprej na krhle narežem očiščena in oprana jabolka. Take razgrnem na platneno rjuho in pustim da zaoksidirajo, ko začnejo po parih dneh lepo dišati, jih daš v posodo in zaliješ z mlačno vodo, ter postaviš na toplo mesto. Na hladnem se kisanje lahko ZELOOO zavleče. Meni se je enkrat na eno leto, pa še ni bil kis ne vem kako hud. Zanimivo je po enem letu potegnit krhelj jabolka iz kisa in ga probat, zanimiv okus.
Ta način je sicer zamuden za večje količine, zato občasno, če imamo sadja preveč, jabolka namesto narežemo, zmeljemo in damo kisat, a to le za količine nad 200l do te količine jih pa ni problem narezat. O kakih dodatkih mi ni rekel ničesar in jih mi tudi ne dajemo.
Pa še o kisu mi je rekel, naj bi vsak dan namesto kakega soka, piva ali česa drugega raje pri kosilu popili žlico domačega kisa razredčeno z decilitrom vode.
Tisti, ki so ga poznali vedo kako je izgledal v pozni starosti._________________Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe?
MARIJAV
Prispevkov: 1869
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Ej, tudi jaz sem imela to srečo, da sem patra Ašiča spoznala osebno pred našo domačo cerkvijo, smo še z mojo mamo zelo prijetno poklepetali. To je bil gospod izjemno bistrega duha in odlične fizične kondicije. Imam dve njegovi knjigi o zdravilnih zeliščih, moja mama jih je brala kot Sveto pismo Very Happy .Ja pa kar velikooooo let je že od takrat....._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8375
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Pater je bil izredno vitalen do pozne starosti. Rad je tudi pokazel svojo gibčnost - da se čudiš. Ko je pisal predzadnjo knjigo o zdravilnih zeliščih, je prosil Boga, da bi živel vsaj še toliko, da bi napisal še nadaljevanje - in ga tudi je, če se prav spomnim._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori