Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čebula - Allium cepa L.

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Oooo, hvala... škoda, da se ne vidi, kako je dobra Very Happy.
S pridelavo pa je bilo takole:
seme za belokranjko em dobila pri Amarantu, za ptujsko pa v Kaliji. Oboje sem lansko pomlad na gosto posejala na gredo in pridelala zeloooo droben čebulček (velikost bucikine glavice), Čeprav sem bila prepričana, da iz njega ne bo nič, sem ga spravila.
Letos pozno pozimi (mislim, da februarja), po ogledu oddaje Na vrtu, kjer so govorili o vzgoji čebule iz semen, pa sem te mikro čebulčke posadila v cvetlične lonce, v katere sem razporedila rorčke od wc papirja.

Korita sem imela v prostoru, kjer prezimujem rastline (10-12st). Enkrat v začetku marca pa sem jih prestavila na vrt v plastično gredo

14.aprila pa sem jo posadila na vrt. Nekje sem prečitala, da je potrebno čebulo sadit telo plitvo, ker drugače ne naradi velikh glavic, ker nima moči, da bi odrivala zemljo. Zato sem rastlinice posaadila samo tako globoko, da so bile v zemlji koreninice. To se je kasneje izkazalo za probklem, ker so se rastline polegale (sem jih skušala postaviti pokonci, pa jih je vsak dež prekucnil). Tla okoli sadik sem prekrila s senom. Ker imam težave s čebulno muho, sem nad gredo naredila tunel pokrit s kopreno. Tako je bilo do srede maja. Potem sem gredo odkrila.

Potem je čebula rastla obdana s plevelom, ki sem ga samo tu in tam porezala/populila in nastriženega pustila na gredi. Zemlja je bila zaradi zastirke in občasenga puljenja plevela vseskozi rahla (okopavala nisem nič).

Nekaj ptujske pa sem pridelala iz čebulčka, ki sem ga posadila na njivo.

Drugo leto bom postopala enako, s tem, da bom v korita posejala seme._________________naredimo svet lepši
Marjeta

Odgovor Napisal/-a Marjeta »

Hvala ti za razlago in slike!

Če le ne bom zamudila, bom tudi sama poskusila z vzgojo iz semena. Predvsem iz radovednosti ... pa da poskusim nekaj novega. Very Happy
Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

Ah, tale čebula...

Moj mož ima strašansko rad tisto mlado čebulo, ki jo spomladi oz. zgodaj poleti skupaj z votlimi listi lahko kupimo v trgovini ali pa jo dobimo servirano v kaki gostilni pri porciji odojka naprimer ;)
Mladi luk, al kaj se temu reče.
Se trudim to pridelati doma, pa mi ne uspe.
Že dve leti spomladi sejem biserno čebulico, pa zimski luk, pa stoletno čebulo, al kaj... no, in nikoli mi nič ne uspe, vsaj ne takega izgleda, kot je ta mladi luk.

Zdaj se sprašujem, kaj naj torej posejem in če moram morda to že zdaj jeseni posejati oz. posaditi čebulček.

Kar sem zguglala zanimivega, piše, da če sadimo čebulček zdaj v jeseni, da je čebula spomladi uporabna kot mlada čebula za prve piknike Wink ker sicer gre kasneje v cvet (piše, da če je čebulček, sploh debelejši, dalj časa izpostavljen mrazu, oblikuje v notranjosti cvetno steblo).

Se pravi, moram nasaditi droben čebulček zdaj, in dobim pomladi tisti 'mladi luk'? Bo to to?
A kdo to prakticira?
Marinka

Odgovor Napisal/-a Marinka »

Imam nekaj lanskega semena stoletne čebule. Pošlji mi naslov na ZS ti pošljem ob priliki._________________Začni dan z nasmehom in vse bo lažje!
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Irenca, vzemi seme, ki ga ponuja mesečnik, spomladi pa v Lidlu kupi še eno vrečko semena (ene 17 centov), posej, prvo leto raste počasi, potem je pa trajnica in je pridelka dosti, veliko, kolikor hočeš, samo stalno mesto potrebuje. Požene zelo zgodaj spomladi, čez poletje zacvetijo stare rastline, obrodijo seme in odmrejo, ob straneh pa že izraščajo mlade,.....do pozne jeseniul, pir meni jo je še zdaj veliko, mlade, natanko take, kot jo prodajajo.
Predlagam ti, da seme poseješ v kak zabojček, ker so rastline na začetku res majhne in nežne in je najbolje tako. Ko malo zrastejo, jih predasiš na stalno mesto, nekako tako kot por.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Ker je že zgoraj beseda nanesla na vzgojo čebule "direktno" iz semena, torej brez vmesne faze čebulčka in se debata ni razvila v smer, ki povsem funkcionira bom o tej tehnologiji napisal kakšen stavek.

Torej, spomladi se poseje čebulo v platojčke (multi plošče) z vsaj 100 celicami, lahko tudi 150. Zaželjeno je, da so povišane dimenzije ali t.i. drevesničarskega formata, vendar z okroglimi celicami. Obstajajo drevecničarske multi plošče s kvadratnimi celicami vendar so za vzgojo čebule neugodne, ker dela čebula dolge nitaste korenine ter slabo formira grudo. Setev naj se opravi razmeroma zgodaj (okvirno konec marca, ali začetek aprila), in seveda v neogrevanem rastlinjaku. Ko rastlinice skalijo se jih goji v teh platojih do faze 4 ali 5 listov, oziroma do tedaj, ko se jih z lahkoto puli, ob čemer pa grudica ne razpada. Posadimo jih na njivo, vrt in to je vsa filozofija. Če se jo (sadike) sadi nekje do konca maja in letina ni izrazito sušna, do avgusta uspe narediti čebule v velikosti približno 5 cm +/-. Bolj ko je zemlja rodovitna in optimalna vlaga večje so čebule, največje tudi do 7 cm.
Posebaj poudarjam optimalne pogoje. Za primer, letos so zaradi suše in vročine vse čebulice drobnejše in torej ne gre računati na 100% gotovost dobrega pridelka. Riziko.
Takšne so moje izkušnje, pri čemer dodajam, da so meni osebno v kuhinji bolj všeč drobnejše čebule in ne orjaške. Vsekakor stvar osebnega okusa.

Mimogrede, če bi koga zanimalo kje dobiti te multiplošče je na ljubljanskem koncu firma Cvetlice Dornig v Črni vasi, ki tudi prodajajo malim strankam, na štajerskem pa je Njiva doo, vendar za njih ne vem, če imajo tudi maloprodajo. Najbolje se pozanimati.

Na uspeh in boj proti čarovnicam.
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Me zanima, kako ste bili zadovoljni s pridelavo 3-kilske čebule. Mene je razočarala. _________________
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Zdravo Orhy! Laughing
Kupila sem 20 sadik tiste čebule na Kodeljevem. Preživelo jih je 16 (ni jim bilo všeč potovanje v rukzoku). Če ne bi bilo take peklenske vročine in suše, bi bil ptrdelek lep (seveda daleč od 3 kg), tako pa sem pridelala nekaj zavidljivo debelih, pa nekaj drobnejših. Vse pa so bile daleč debelejše od moje ptujske in ene rumene, pridelane iz čebulčka.
Tako da razočarana nisem, seveda pa sem tiste 3 kg vzela z rezrevo že na začetku. lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

stara postaja je napisal/a:
Zdravo Orhy! Laughing .........Tako da razočarana nisem, seveda pa sem tiste 3 kg vzela z rezrevo že na začetku. lp

Lepo pozdravljena stara postaja pozdrav - no tudi jaz nisem pričakovala 3 kg, ampak to, kar je bilo pa ... je pa tudi res, da posebno dobrih pogojev ni imela, ker je prišla nepričakovano._________________
Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

metuljc je napisal/a:
Irenca, vzemi seme, ki ga ponuja mesečnik, spomladi pa v Lidlu kupi še eno vrečko semena (ene 17 centov), posej, prvo leto raste počasi, potem je pa trajnica in je pridelka dosti, veliko, kolikor hočeš, samo stalno mesto potrebuje. Požene zelo zgodaj spomladi, čez poletje zacvetijo stare rastline, obrodijo seme in odmrejo, ob straneh pa že izraščajo mlade,.....do pozne jeseniul, pir meni jo je še zdaj veliko, mlade, natanko take, kot jo prodajajo.
Predlagam ti, da seme poseješ v kak zabojček, ker so rastline na začetku res majhne in nežne in je najbolje tako. Ko malo zrastejo, jih predasiš na stalno mesto, nekako tako kot por.

No, saj seme ni problem, upam, da ni izpadlo, kot da SPET prosim za seme. Embarassed Ga bom že kje kupila, če ga še celo nimam nekje Wink

Tale navodila, Metuljc, so zelo dobrodošla, hvala Smile Pa vendar - še to mi ni jasno, kako in kdaj to stvar sejati.
Torej, posejem v zabojček zdaj ali spomladi?
Posejem na gosto čez in čez? Ali v gručice ali še bolj narazen?
In presajam spomladi/poleti? In ko se presaja, ali naj presadim po eno in eno, vse med sabo narazen, ali pa v skupkih? Mislim, da sem zasledila, da raste na gosto, v šopih, pa zdaj ne vem, ali jo je treba na gosto posaditi/sejati, da je v šopih, ali pa iz vsake rastlinice zraste več rastlinic.

Hvala za pomoč Smile
Odgovori