Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Priprava semen
Po moji logiki bi moralo zadostovati. Jaz imam moje cca. 70cm narazen ter dva paradižnika na kol, pa zaenkrat nisem opazil kakšnih križanj.
No, sem šel prav z lučjo pogledat ta moj domač paradižnik. Trenutno je na cca. 180cm in ima 6 etaž, katera bo tudi zadnja, saj že sili v streho.
Dokler ne bom videl ene verodostojne primerjave s slikovnim gradivom ali pa na lastne oči videl razlike, na besede ne bom verjel, pa naj bo univ. dipl. dr. znanosti.
Enako pri paprikah, cca. 50cm narazen, 2 na kol, gledam pa na to da se različne sorte med seboj ne dotikajo. Čilije in jajčevce za seme pa imam v loncih na balkonu, kjer še nisem opazil opraševalcev (razen uši, sam te pa pomojem še ne letijo ). In tudi tukaj mi še ni uspelo dobiti kakšne nove sorte ven.
Ko se pa deli seme, je pa seveda fer povedati, ali je bilo seme izolirano ali ne.
No, sem šel prav z lučjo pogledat ta moj domač paradižnik. Trenutno je na cca. 180cm in ima 6 etaž, katera bo tudi zadnja, saj že sili v streho.
Dokler ne bom videl ene verodostojne primerjave s slikovnim gradivom ali pa na lastne oči videl razlike, na besede ne bom verjel, pa naj bo univ. dipl. dr. znanosti.
Enako pri paprikah, cca. 50cm narazen, 2 na kol, gledam pa na to da se različne sorte med seboj ne dotikajo. Čilije in jajčevce za seme pa imam v loncih na balkonu, kjer še nisem opazil opraševalcev (razen uši, sam te pa pomojem še ne letijo ). In tudi tukaj mi še ni uspelo dobiti kakšne nove sorte ven.
Ko se pa deli seme, je pa seveda fer povedati, ali je bilo seme izolirano ali ne.
Jaz bolj verjamen naši ivčk, ki je vzgojila že ničkoliko paradižnikov, ogromno prebrala o njih in preizkušala. In ivčk pravi enako, kot omenja metuljc: semena so kaljiva že takoj, ko se plod prične barvati.
Kar lahko potrdim tudi sama. Longkeeper mi ni dozorel niti v kleti, ker sem potrgala še čisto zelenega, semena so bila pa vsa kaljiva.
Iz prakse vidim, da ni vse, kar napišejo strokovnjaki, tudi edino pravilno. Veliko njih se namreč bolj izobražuje v literaturi, kot v naravi.
Kdaj pobrati semena mi pa moja kmečka logika pravi: pri pobiranju iz prvih plodov bomo morda sčasoma dobili zgodnejše paradižnike, najbolj primerni se mi pa za to zdijo najlepši plodovi. Problem pa je seveda z osamitvijo, ker ne veš, kakšen bo zrasel plod iz cveta "v karanteni". Tudi pri meni se je letos večinoma bolj ko ne slabo obneslo, ne pa pri vseh. Gypsi je recimo v vrečki naredil zelo lepe plodove.
Drugo pa je recimo pri kumarah. Te smo doma za seme vedno pustili na vreži toliko časa, da so porumenele in jih potem hranili, dokler niso postale že čisto mehke. Mogoče tudi to ni bilo ravno nujno, nisem preverjala.
Kar lahko potrdim tudi sama. Longkeeper mi ni dozorel niti v kleti, ker sem potrgala še čisto zelenega, semena so bila pa vsa kaljiva.
Iz prakse vidim, da ni vse, kar napišejo strokovnjaki, tudi edino pravilno. Veliko njih se namreč bolj izobražuje v literaturi, kot v naravi.
Kdaj pobrati semena mi pa moja kmečka logika pravi: pri pobiranju iz prvih plodov bomo morda sčasoma dobili zgodnejše paradižnike, najbolj primerni se mi pa za to zdijo najlepši plodovi. Problem pa je seveda z osamitvijo, ker ne veš, kakšen bo zrasel plod iz cveta "v karanteni". Tudi pri meni se je letos večinoma bolj ko ne slabo obneslo, ne pa pri vseh. Gypsi je recimo v vrečki naredil zelo lepe plodove.
Drugo pa je recimo pri kumarah. Te smo doma za seme vedno pustili na vreži toliko časa, da so porumenele in jih potem hranili, dokler niso postale že čisto mehke. Mogoče tudi to ni bilo ravno nujno, nisem preverjala.
To, da se seme odbira iz plodov na sredi rastline,ali na sredi stroka (fižol), ali na sredistroža (koruza) je način biodinamičnega vrtnarjenja/kmetovanja, ki (poleg ugotovitev očeta biodinamike Rudolfa Steinerja) v veliki meri temelji na dolgoletnem eksperimetalnem delu Marije Thun, ki je več kot pedeset let delala praktične poizkuse v zvezi s pridelavo zelenjave. Torej ti postopki ne temeljijo izključno na teoriji....
Kar se pa tiče zrelosti semen-najbolj so zrela, če ostanejo v plodu do nejgovega naravnega razkroja - saj veste narava ima vedno prav
No. šalo na stran-jaz semena paradižnika pobiram na dan za plod, iz sredine rastline, ki ima zdrave neizmaličene plodove. Plod odtrgam, ko je malo prezrel, takoj izluščim semena. Semena fermentiram šele nekaj sezon (Odkar je o tem tekla beseda na forumu),prej jih nisem-in sem se kar namučila s spiranjem zdriza. Potem jih sušim na deščci ali opeki. Suha hranim v papirnatih vrečkah.
V času od 24.12 do 6.1 pa vsa semena dobro zaprta v steklenih kozarcih zakopljem v zemljo na vrtu. Biodinamika uči, da je to čas med letoma, ki je dragocen za načrtovanje bodočnosti, zato je za semena pomembno, da so v tem obdobju izpostavljena kozmičnim silam. Kakorkoli že, mislim, da je v življenju semena pomembno tudi obdobje mraza.
Tako semena negujem že vrsto let in so v odlični kondiciji. Letos recimo, sem posejala seme paradižnika, staro 4leta, pa je 100% kalilo._________________naredimo svet lepši
Kar se pa tiče zrelosti semen-najbolj so zrela, če ostanejo v plodu do nejgovega naravnega razkroja - saj veste narava ima vedno prav
No. šalo na stran-jaz semena paradižnika pobiram na dan za plod, iz sredine rastline, ki ima zdrave neizmaličene plodove. Plod odtrgam, ko je malo prezrel, takoj izluščim semena. Semena fermentiram šele nekaj sezon (Odkar je o tem tekla beseda na forumu),prej jih nisem-in sem se kar namučila s spiranjem zdriza. Potem jih sušim na deščci ali opeki. Suha hranim v papirnatih vrečkah.
V času od 24.12 do 6.1 pa vsa semena dobro zaprta v steklenih kozarcih zakopljem v zemljo na vrtu. Biodinamika uči, da je to čas med letoma, ki je dragocen za načrtovanje bodočnosti, zato je za semena pomembno, da so v tem obdobju izpostavljena kozmičnim silam. Kakorkoli že, mislim, da je v življenju semena pomembno tudi obdobje mraza.
Tako semena negujem že vrsto let in so v odlični kondiciji. Letos recimo, sem posejala seme paradižnika, staro 4leta, pa je 100% kalilo._________________naredimo svet lepši
Paradižnikov za seme ne izoliram, pobiram pa prve plodove zato, da je res minimalna možnost križanja in tudi zato, ker imam veliko število sort in bi od kake pozabila shraniti semena, če bi čakala na srednjo etažo. So pa pri nekaterih sortah ravno prvi plodovi veliki. Seveda jih dam fermentirat takoj, ko jih naberem, nič ne čakam.
Od paprik in jajčevcev ter čilijev bom letos prvič shranila semena. Izbrane rastline sem imela cele pokrite z mrežo proti komarjem, kot je Ivčk enkrat napisala in poslikala in ko so se nakazovali plodovi, sem mreže odstranila, okoli izbranih plodov pa zavezala vrvice. Plodove utrgam, ko so že nekaj časa zreli in jih potem še malo pustim na krožničku, da še malo zorijo. Pri paprikah sem izbrala po en plod za seme in zdaj sem ugotovila, da je v plodu tiste oranžne paprike od vode eno samo seme! In zdaj še zse praktično nimam. Naslednje leto moram označiti več plodov. Izolacije buč in bučk se pa še nisem lotila in od njih semen ne shranjujem.
Od paprik in jajčevcev ter čilijev bom letos prvič shranila semena. Izbrane rastline sem imela cele pokrite z mrežo proti komarjem, kot je Ivčk enkrat napisala in poslikala in ko so se nakazovali plodovi, sem mreže odstranila, okoli izbranih plodov pa zavezala vrvice. Plodove utrgam, ko so že nekaj časa zreli in jih potem še malo pustim na krožničku, da še malo zorijo. Pri paprikah sem izbrala po en plod za seme in zdaj sem ugotovila, da je v plodu tiste oranžne paprike od vode eno samo seme! In zdaj še zse praktično nimam. Naslednje leto moram označiti več plodov. Izolacije buč in bučk se pa še nisem lotila in od njih semen ne shranjujem.
Za paradižnik kljub namenom nikoli ne poskrbim kaj posebno. Pač kakšen paradajz ko je pobran in se ga misli zrezat za solato, postrgam semena, ostalo gre v solato. Semena malček zalijem z vodo, da očistim večino sluzi, ampak vsakega semena se tisti ovojček še vedno drži. To posušim na soncu, dam v papirnate kuverte in je to to. Kalijo takole po občutku zelo vredu, več kot dovolj (nisem pa nikoli gledal procentov). Nimam pa dovolj izkšušenj, da bi lahko kaj povedal glede križanja. Opazil še nisem, da bi bilo kaj drugače...
-
- Prispevkov: 928
- Pridružen: Ne Jun 30, 2013 2:00 am
Niti ne. Lahko pa nedozorele paprike pustiš, da ti dozorijo na pultu.
Če so dovolj 'odrasle', bodo tudi semena v njih dozorela.
Ne sicer vsa, ampak nekaj jih bo dovolj polnih, da boš takoj opazila razliko, katera so dobra in katera prazna..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Če so dovolj 'odrasle', bodo tudi semena v njih dozorela.
Ne sicer vsa, ampak nekaj jih bo dovolj polnih, da boš takoj opazila razliko, katera so dobra in katera prazna..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A