Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Oljčica - Eleagnus ebbingei

crtj-admin
Site Admin

Oljčica - Eleagnus ebbingei

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Tole pa je? Very Happy Slikano pred dnevi, tudi čebelice se gor lepo pasejo, še lepše pa diši, že na daleč, zelo močno seveda. Smile

juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Citiram:
Tole pa je? Very Happy Slikano pred dnevi, tudi čebelice se gor lepo pasejo, še lepše pa diši, že na daleč, zelo močno seveda. Smile

Bi djal de je oljčica, z učenimi besedami Eleagnus ebbingei.

Ko sem bil še srednješolec, prav tako pa še nekaj let za tem, se mi je ta grmada zdela ena brezvezna rastlina. Nič posebnega.
No sedaj, ko mi v mislih vse bolj po čebelje brenči (razmišljam o nabavi čebel) pa je kar iznenada preskočila na "wanted" listo.

Torej, praviš da lepo diši in jo obletavajo čebele. Lahko še kakšen kratek stavček o tem, da postane "verry wanted" rastlina.
Hočem reči, da jo nabavim.
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Very Happy juglans Cool , Začelo se je pred leti, ko sem spoznavala permakulturo in sem si nabavila tudi nekaj knjig, med drugim Ken Fern: Plants For A Future.

Tu opisuje vse oljčice, kot zelo spregledane rastline, saj naj bi bile zelo uporabne. Zelo dobro naj bi ji bilo saditi v sadovnjake, saj so njihove korenine odličen fiksator dušika v tleh. Tudi čebele jih obožujejo. Zraven pa dobimo še drobne a okusne sadeže, ti morajo biti dobro zreli, da niso trpki. Bolj kot je revna zemlja bolj naj bi rodile. Je pa kar precej vrst. Te zimzelene, no pri nas elaeagnus ebbingei, na Primorskem tudi elaeagnus pungens, so še posebno primerne tudi za žive meje, zelo dobro kljubujejo vetru, mrazu pa pri nas malo manj, saj so tu nekje na meji zmrzljivosti. Vsaj v mladosti, jih je zaželjeno malo zaščititi. Prednost teh naj bi bila še v prvih zrelih sadežih sredi aprila v velikosti 2cm X 1,3 cm, ki morajo biti že mehki na otip, da niso trpki. In če ne drugega so rastline zelo lepe, posebej sorta limelight. Smile

Jih zaenkrat sicer še nisem obirala, čeprav že tretjič cvetijo, začnejo pa cvetet od oktobra pa vse do januarja, tako da je bil pri meni problem tudi zaradi snega, saj že dve zimi ostajajo grmi pod gobokim snegom. Morda bo ta sezona kaj boljša, saj so se grmi le malo potegnili, moja naloga pa je da jih končno dobro zaščitim, da ostanejo, vsaj malo nad snegom, saj je kar problem, ko jih težek sneg zvija in lomi, tudi zaradi listja, ki še ostane na vejah. Crying or Very sad

Wink

dodala muha
Glej tudi
Odgovori