Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Salvia sclarea - muškatna kadulja
-
Voda hvala! Kako čudovite kompozicije ustvari narava, če ji damo možnost. Kakšno bogastvo barv in struktur. Jaz si tako goste zasaditve ne bom mogla privoščiit, ker se bojim, da bi vrtnice zbolele, če ne bo dovolj zrak krožil okrog njih. Pri tebi je drugače, burja menda najde vasko poro. lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Včeraj sem kupila seme muškatne kadulje. Ko sem prebirala razno literaturo o zdravilnosti te rastline sem bila kar malo razdvojena.Nekateri pišejo koliko dobrih lastnosti ima npr. da zelo znižuje pritisk in je ljudje z nizkim pritiskom naj ne bi uživali, drugje da nima v sebi kaj dosti dobrih učinkovin, zato prosim kdor jo ima naj napiše zakaj jo uporablja.
Navedek: "V šolski medicini ni bila nikoli uporabljana. V ljudskem zdravilstvu jo še vedno uporabljajo, kljub temu, da delovanje ni znanstveno dokazano. Ima učinek spodbujanja prebave in lajšanja krčev pri prebavnih motnjah in motnjah menstruacije. Zaradi protibakterijskega delovanja so jo uporabljali za spiranje ust pri vnetjih dlesni. Dolgotrajno uporabo pripravkov odsvetujejo. Rastlino so pridelovali v 19. stoletju in z eteričnim oljem aromatizirali vino, ki je dobilo značilen muškatni okus. Ta uporaba je bila kasneje prepovedana. Z njo danes še aromatizirajo vermute in likerje." konec navedka. Iz: I. in P. Schonfelder: Zdravilne rastline - vodnik, Založba Narava, Kranj, 2006. Po mojem poznavanju zadosti verodostojen vir, ki vključuje tudi moderrne izsledke.
Letos mi je muškatna kadulja vzklila, zrasla in že zacvetela precej daleč od lanske lokacije. No, tudi na stari lokaciji sta dve manjši. Ko je na zadnjem srečanju pri Vrtin pogovor nanesel nanjo, je sogovornica omenila, da njena letos čisto nič ne diši. Zdaj sem obvohala tudi svoje - nobena prav nič ne diši!!! Lani pa tako opojen vonj ... le kaj se je zgodilo? Pa tako razkošen je bil tisti nekako smolnast vonj, kot je rekla Voda._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ladka s Povelj, Bahnkova
pri meni je enako, ne diši, pa bi že morala.
klik na slikico jo poveča, da lažje opaziš muškatko tam čisto v ozadju. se je sama zasejala, pa čisto ob rob zidka. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
klik na slikico jo poveča, da lažje opaziš muškatko tam čisto v ozadju. se je sama zasejala, pa čisto ob rob zidka. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
metuljc je napisal/a: |
... mi ni ostala niti ena (pa toliko sem jih lani razdelila naokoli). Se priporočam sa kakšno sadiko ob priliki. |
Ladka s Povelj, Bahnkova