Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čebula - Allium cepa L.

Odgovori
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

brbr je napisal/a:
Veliko moje trikilske je že na začetku zgnilo. tiste, ki so preživele pa so bile na koncu velike kot malo večji čebulček Embarassed . Je pa res, da so bile posajene na bolj senčno mesto...

Pri nas vsako leto raste na najbolj sončnem mestu, vsako leto zraste lepa, le da se je zadnji dve leti zaradi suše teža spustila na 1 kg ali malo manj povprečno. Poleti je tudi nismo zalivali, mogoče je enkrat ali dvakrat dobila del vodne porcije namenjene fižolu. Pa ta čebula, ki si jo na srečanju vzela od mene ni trikilska Smile To je pisalo pri tisti čebuli, ki jo je nekdo enkrat kupil na estonski strani, na embalaži.

Okus te čebule res ni tak, kot okus ta drobne, ampak je uporabna količinsko. Pri nas jo bolj uporabljajo drugi, jaz imam zase najraje rdečo čebulo, je zelo aromatična, pa lepo izgleda v jedeh.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Koliko časa pa ta velika čebula zdrži v skladišču?_________________naredimo svet lepši
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Tudi tu ni ravno na prvem mestu, tako kot pri aromi Smile Ne vem točno, ker se navadno hitro porabi, ampak vsekakor ne tako dolgo, kot ostala čebula. Meni je čebula v redu za v sveže solate, ker je mesnata pa ne pušča takega zadaha, za vse ostalo mi je na prvem mestu rdeča.
Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

Evo, sem posadila 10 čebulčkov bele čebule za probo, kako in kaj bo zraslo spomladi oz. zgodaj poleti.
Vzela sem najdebelejše čebulčke in jih posadila globje kot jih sicer pomladi - upam, da je to prav ;)
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Kako se vam je obnesla čebula iz flanc? Sem bila pri pridelovalcu zelenjave, mi je reku da seje čebulo ( ptujski rdeči luk) kot solato in jo pol preflanca. Ko sem jaz eno leto probala sem od ene vrečke semen dobila neki flanc in vse pretegnjene.

Še nisem vrgla puške v koruzo. Bom še probala, da jo vzklijem in dam mal na balkon na hladno ali kaj podobnega - še ne vem.

Irena
brbr

Irenca: če sadiš predebel čebulček, gre rad drugo leto takoj v cvet. pravijo tudi, da ga moraš sadit plitko (vršiček kuka iz zemlje). To pa zato, da čebula porabi malo energije ko se debeli in mora odrivati zemljo. sicer za čebulo, ki jo misliš drugo leto porabiti kot mlado, obe dejstvi najbrž ne bosta problematični....

Irena: jaz sem letos pridelala čebulo iz flanc. Sem zelo zadovoljna. Sicer je bolj drobna pa nič zato. Sejala pa sem jo v platojčke, vsako posebej in nato presajala na gredo. Tudi moja je bila vsa pretegnjena, poležana, a si je na gredi hitro opomogla. Naredila pa sem eno napako pri presajanju-sadila sem jo preplitvo in se je potem prevreačala. nekaj časa sem jo popravljala, podpirala itd. potem pa sem obupala in je dozorela v "ležečem položaju"._________________naredimo svet lepši
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Brbr, jaz pa sem začela zbirati tulce od toaletnega papirja, bom posnemala tvojo metodo za setev. Zanima me samo, če si tulce pred presajanjem odstranila (ali koreninska gruda pri tem razpade?) ali si posadila vse skupaj in se potem razkroji. Hvala za odgovor. lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
brbr

Tulci v večji meri razpadejo. Karton je zvit v tulec spiralno. Ko je namočen, preperel, se ga enostavno odvije. Gruda ostane včasih cela, včasih pa razpade. Koreninice sadik se gotovo nekoliko potrgajo, saj zrastejo tudi na dnu cvetličnega korita (izven tulcev), pa tudi skozi tulec pokukajo. Mislim, da bi lahko sadila tudi s tulcem, pa ne bi bilo nič narobe.... Važno je, da so tudi medprostori med zulci dobro zapolnjeni s prstjo, drugače so idealno skrivališče za pložke.

Večjim rastlinicam se prirezala listke. Pojedli smo jih kot drobnjak Very Happy . Pravijo, da se tako prirezane rastline hitreje postavijo pokonci.

Pripenjam sliko sajenja rastlinic. Zgoraj na sredini se vidi, kako plitko sem jih sadila-v zemlji so bile takorekoč samo koreninice.

_________________naredimo svet lepši
Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

Brbr: Ja, saj to oboje sem vedela, ampak tako kot si rekla, imam namen porabiti kot mlado čebulco. Tako da, tele zelo debele čebulčke raje zdaj za preizkus porabim, ko še nisem vešča teh zadev. To, da je bolj globoko posajeno, sem pa sklepala, da mora biti, tako kot pravijo, da je jesenski česen treba posaditi globje kot spomladanski - sem pač mislila, da je treba čebulčke bolj skriti zaradi mraza Wink

Bomo vidli. Če bo šlo vse v maloro, bom pa za eno novo izkušnjo bogatejša Wink
O sajenju čez zimo nimam pojma, ker smo vedno orali, tudi pri nas doma in se tega ni počelo. Zdaj pa imam novo njivico, stran od glavne njive, in se lahko malo igram Very Happy
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Za pokušino, če bo kaj ratalo poročam, sem med zimsko solato med vrstami posadila holandski čebulček, pokrila sem ga samo toliko, da ravno ven iz zemlje ne gleda, pa bom videla ali bo spomladi kaj zraslo.
Preko bom pred snegom dala kovertan, pa bo, kar bo._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Odgovori