Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čebula - Allium cepa L.
Sem gledal ta holandski čebulček tudi jaz v trgovini. Ves je z Nizozemske , pa me zanima, če tega pri nas ne gojijo? In kaj, a to je prav iz semen vzgojena enoletna čebula? Pa ta majski srebrnjak ipd., kar je zdajle po trgovinah... Jaz sicer nisem še zasledil, da bi kdo na forumu ponujal seme čebule, ali pač? Ima kdo odveč?
-
Seme čebule lahko dobiš pri meni.
Prejšna leta sem skoraj vso čebulo prideloval iz semena.
Odkar ne uporabljam herbicidov,je to mnogo težje in sem raje presedlal na čebuljček.
Moraš pa vedeti kakšno čebulo seješ
Čebulo kratkega dne sejemo konec avgusta,medtem ko čebulo dolgega dne sejemo marca meseca._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Prejšna leta sem skoraj vso čebulo prideloval iz semena.
Odkar ne uporabljam herbicidov,je to mnogo težje in sem raje presedlal na čebuljček.
Moraš pa vedeti kakšno čebulo seješ
Čebulo kratkega dne sejemo konec avgusta,medtem ko čebulo dolgega dne sejemo marca meseca._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Čebulček za neslednje leto se pridela tako, da seme spomladi seješ na gosto. Zemlja mora biti zelo dobro pripravljena, površina gladka, prst drobno strukturirana. Med rastjo čebulček ne sme biti zapleveljen. Ko je čebulček primerno velik (cca 1cm) rasltinice populiš (čeprav so še zelene) in posušiš. Potem pa ga jeseni, ali pa zgodaj spomladi posadiš in pozno poleti pridelaš odraslo čebulo. Tako pravi teorija. Jaz sem vedno pridelala zelo droben čebulček. Tudi letošnji je bil v povprečju velik kot bucikine glavice. Zato sem se tudi odločila, da ga sadim v platoje, kot to svetujejo za seme.
Drugo leto pa poizkusim direktno iz semena...
Za jesensko sajenje čebule pa pravijo, da tako sajena čebula hitreje pobegne v cvet. Zato sem jaz jeseni sadila samo majski srebrnjak, ki je bil mišljen za spomladansko rabo.
Odkar pa imam stoletno čebulo, pa srebrjnaka ne sadim več._________________naredimo svet lepši
Drugo leto pa poizkusim direktno iz semena...
Za jesensko sajenje čebule pa pravijo, da tako sajena čebula hitreje pobegne v cvet. Zato sem jaz jeseni sadila samo majski srebrnjak, ki je bil mišljen za spomladansko rabo.
Odkar pa imam stoletno čebulo, pa srebrjnaka ne sadim več._________________naredimo svet lepši
Sem našla zanimivo pisanje o Zimskem luku in Biserni čebulici, če koga zanima:
http://lj.kgzs.si/Portals/1/2013%20-%20novice/Prezimna%20cebula.pdf
http://lj.kgzs.si/Portals/1/2013%20-%20novice/Prezimna%20cebula.pdf
Letos sem posejala, enkrat zgodaj spomladi, semena nekaj sort čebul v plastične lončke od sadik. Do načrtovane presaditve sadik v vrt ni prišlo, pridelala pa sem čebulčke velikosti od debelega riževega zrna do češnjevih pešk, recimo (če bi bila prst kvalitetnejša in bolj redno zalivano, bi bile najbrž večje). Spomladi jih bom po ideji brbr posadila v platojčke in potem v vrt. V lončke (ali raje v zabojčke) pa bom spet posejala semena čebule, je lažje vzdrževati nezapleveljeno.
Bomo videli, kako bo.
Bomo videli, kako bo.
Vidim, da noben nič ne odgovori... Saj tudi jaz ne vem kaj pametnega povedat-samo razmišljam: zdaj verjetno muha ne leta več, čeprav Pušenjakova pravi, da so naleti lahko do zmrzali. Mislim, da je muha zdaj v fazi bub (kot mala rjava zrnca) in bo tako prezimila v napadenih rastlinah, vsekakor pa v zemlji. Ne vem, če kaj tako "spravljenim" živalicam pride do živega. Tako mislim, da je najbolje, da se pripraviš na spomladansko bojevanja. Če je čebula na isti gredi, kjer je bil prej por, potem je muha v zemlji in pokrivanje grede s kopreno ne bo zaleglo.... Bo potrebno še škropit. Jaz bom redno škropila z mlekom in vodo (čeprav mi še vedno ne da miru moja teorija, da je potrebno čebulo samo "naparfumirat", da je muha ne zavoha. Torej jo je potrebno pošpricati z nečim, kar zakrije njen vonj....)_________________naredimo svet lepši