Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kako se znebiti štora

TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

mfranc, a takole? Na vrtu bi znalo biti malo riskantno Laughing

Kaj pa če odkloplješ cca. 20cm oz. kolikor se pač da, ogžagaš in nazaj zasuješ, bi mar pognal na novo?
Obstajajo pa tudi freze za štore - mogoče povprašaš pri komunali ali kakšnemu privatniku...
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

IGY ima praktične izkušnje s spravljanjem štorov iz tega sveta...._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
TwityPity

Aja, lahko bi poskusila tudi s kakšno malce močnejšo "avto" dvigalko. Spet malce odkoplješ, jo zatakneš pod korenine ter dvigneš, in tako ponavljaš dokler ne potrgaš vseh korenin.
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Mi smo okoli štora toliko odkopali, da smo potem lahko z motorko odžagali čisto pri dnu.
Nato sem šla malo po bližnjem sadovnjaku pogledat, dokler nisem našla eno drevo (napadeno od lesne gobe), ki je že razpadalo. Lesno gobo sem potrgala dol, jo v rokah zdrobila, posula po štoru, pokrila vse skupaj s tanko plastjo zemlje in dobro zalila.
Na vse skupaj pozabila za eno leto, potem pa le z lopato potolkla in našla pod vrhnjim slojem lesa veliko luknjo, ker je vse skupaj razpadlo.Zasula z zemljo in posejala travico, lesno gobo pa preselila na naslednji štor...
Najbolj EKO varianta, samo dolgo traja Laughing_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
tjesih

Odgovor Napisal/-a tjesih »

Sedaj imam na razpolago res veliko variant. Bom začela s poskusi, če pa se še kdo kaj spomni, pa naj napiše.
Svetloba

Odgovor Napisal/-a Svetloba »

Slive običajno nimajo prav hudih korenin. Nič takšnega, kar bi se ne dalo rešiti s krampom in staro sekiro: odkoplješ stranske korenine in jih posekaš, se štor kaj hitro vda, oz. privzdigne s krampom._________________Vam povem vljudno ali po resnici?
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Jaz imam tudi en tak problem. Smo suho in bolno jablano požagali, tako da smo malo okoli skopali, saj se nihče ni želel več rekreirati in pod ravnjo tal požagali. Sem želela samo zasut nazaj, zdaj pa razmišljam, da bi vseeno zažgala, saj je imela jabalna raka, v bližino bi rada zasadila novo drevo.

Takole zgleda:

Premer okoli 30 cm, kako naj to zakurim, da maline v bližini ne uničim in da štora čim manj ostane. Svetloba, če zažagam z motorko počez na križ pa potem v samem štoru zažgem bo dovolj ali kar še nekaj suhih vej dodam, da bo ogenj močnejši? Morda še malo odkopljem? oh god In še, koliko časa bi trajalo, da to skurim? Hvala!
TwityPity

Jaz bi naredil več rezov kot samo v križ, uglavnem čim več - kolikor se le da. Čez štor bi postavil sod z luknjo zgoraj (dimnik), in odprtino spredaj (za kurjenje), potem pa notri dal čimveč suhega materiala in probal zakurit -neka domača "rocket stove" varianta Smile.
Čeprav se mi zdi da ga ne bo kar tako enostavno pokurit, in boš morala dodati še malo "žlahtnega", zdi se mi pa tudi, da bo tole kar trajalo Very Happy

P.s. in ja, jaz bi še malce odkopal. Kopulco pa grablce v roke in si predstavljal da si v peskovniku Laughing
Pa previdno z motorko glede na to da je vmes kamenje ipd., da ti jo slučajno kam ne zapne in odtrga/sname verige!
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

TP, hvala! Dobra ideja! Smile Peskovnik Laughing No, vseeno imam en problem in to je sod, nimam ga. Sad Morda še kakšna ideja. Wink
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Kaj pa če bi ga samo s plinskim gorilnikom fejst obžgala? Zraven pa še s tisto brozgo - kislino iz organkota polila? Ni hudič da ne bi za vedno šel v pokoj..._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Odgovori