Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2013

mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

voda je napisal/a:
naredila sem čilijevo pasto oz-mezgo s + ostalimi mojimi in dodatnimi zadevami. enkraten okus. lpvoda

Hojla, Voda.

Lahko malo več poveš, kako si naredila pasto?
Ravno nekaj zadnjih dni sem si na kruh mazal čili pasto. Kupljeno, s špartanskimi podatki; hot čili, hudo slano, limonin sok ....; zelo pekoča, ampak še znosna. Za mene Cool .

Me muči, da bi napravil kaj sličnega iz čilija Scotch Bonnet, pa se bojim da bo preostro, oziroma bi moral kaj dodati za ublažitev skovilov ... Rolling Eyes .

LP_________________mfranc
mfranc

dmdm je napisal/a:
kje ste čililjubci? Zimski spanec?

Seveda, mi hiberniramo Wink - ampak narava malo popravlja zašuštrano pomlad in jesen Cool Laughing

In bo vendarle komplet dozorel 2. rod

Scotch Bonnet Red

Scotch Bonnet JAMAICAN Orange

Habanero Red

Habanero gre v četrto sezono kot glavni favorit, tako po okusu, rodnosti; predvsem pa so plodovi vsako leto bolj debeli, dodaten plus starih grmov z močno koreninsko grudo.

Bonneti so še na "prepihu" Cool za nadaljevanje vzgoje.

Tudi jalapeno še dela, s tem da je sorta TAM trenutno najbolj zdrav grm, sorta iz Kalije pa najslabše od vseh čilijev prenaša nižje temperature.

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

mfranc, tile tvoji junaki so za naslovnico! Najraje bi jih prekopirala v uvodni prispevek - lahko?
mfranc

Muha, seveda lahko preneseš tole cvetje v jeseni Wink .

Moram omeniti še Rocoto; mu je "prevroče" Cool Laughing in pospešeno dozoreva, tako da letos ne bo poskrbel za ozimnico.
Ampak vsak minus je nosilec plusa Cool ; pozimi ga bom lahko prej pripravil za novo sezono, tako da bi ga nekje februarja močno skrajšal nazaj, ker si ne morem privoščiti velikih grmov, v katere lahko zraste.
Letos sem Rocoto pripravil na novo sezono šele konec aprila Rolling Eyes .

TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

mfranc, imajo Scotch Bonneti ter Habaneroti kaj podobne okuse in vonje, ali to opažam samo pri mojih ?

Ja, Rocoti res pospešeno zorijo, zato je bil Rojo Red danes na krožniku. Všeč mi je ker je precej mesnat in hrustljav, jakosti so tudi v mejah normale, okus mi pa ni nič kaj posebnega. Ne vem, ali me je zasvojil okus od mojih treh chinensov Smile
Ko oberem Rocote, jim sledi obrezovanje, ker so se res razrastli v širino. Rojo Red mi trenutno zasede malo več kot 1m2.
mfranc

Ja, kar precej so si podobni, se vidi, da so v žlahti Wink . Z Bonneti še nisem vse razčistil, se mi pa zdi, da so habiji le malo bolj aromatični in se mi že prikazuje za drugo leto proba kakšnega novega habanerota ... Rolling Eyes

Rocoto so mi še vedno zelo všeč; no ja, malo manj kot lani, ker so mi letos postali malo premalo nabildani s skovili . Kdo bi si mislil Cool Laughing .

Pri obrezovanju poskusi ujeti pravi "tajming", glede na tvoje pogoje; kar seveda velja tudi zame. Obrezal jih bom, ko jim bom lahko zasigural dobre pogoje za rast. Pomeni tudi dosti svetlobe, da se ne pretegnejo preveč; pretegnjene poganjke je treba potem ponovno krajšati, s tem pa se izgubi precej časa.

voda

Odgovor Napisal/-a voda »

mfranc živio, oprosti da nisem takoj odgovorila. sprašuješ za pasto nastala je tako:

sestavine:
-čiliji brez pecljev s semeni vred narezani, zreli in nezreli (polna velika skleda za solato)
- 2 srednje velika korenčka (posebej skuhana na pol)
- tri srednje velika paradižnika
- 3 srednje velike čebule (bela, rdeča in rumena)
- nekaj strokov česna (mislim da dve tretjine glavice)
- kis za vlaganje cca 2 deci (probaš okus) ali bazilični
- pol limete s skorjo vred narezano na štiri kose-rezine
- sol (probaš)
- začimbe (vse sveže -verjetno je dobro tudi posušeno-lorber, origano domači in divji, šetraj, peteršilj, 2 lista zelene, timijan še nekaj travic - tisto kaj imaš), žlička zelenega vloženega popra, poper mleti črni itd.
- za okus je dobro dodati 2 zeleni navadni papriki (narezani na koščke)

izdelava:
na olivcu pražoš na lističe narezano čebulo in sol. čez čas dodaš nasekljan česen pražiš naprej kratek čas. dodaš čilije, papriko, napol skuhano narezano korenje z malo njegove vode in narezano limeto. pražiš naprej in stalno mešaš dodaš začimbe in narezane paradižnike, proti koncu kis. poskušaš in vohaš in po potrebi dodaš še malo soli ali kisa. zmiksaš in potem vse prepasiraš skozi jušno cedilo z zajemalko. še cca 10 min kuhaš maso in stalno mešaš. daš v posodice z širokim grlom, ker zadeva ni tekoča, zapreš in prekriješ ob robu tople plošče z nekaj kuhinjskimi cunjami. izdelane paste pride cca 7 flašk 2dcl (od sokov)

to je to, lpvode_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
TwityPity

Chinensi so res nekaj posebnega po okusu ja, te kar zasvojijo. Kot kaže bo treba za drugo leto naštimat te škotske bonete pa habanerote Smile
Tvoje Rocote pa gotovo kilometrina daje, zato pa majo vedno manj skovilov Laughing

Ja, glede obrezovanja pa nimam kaj, Rocoto Red bom moral obrezat ravno toliko, da ga sploh lahko spravim v hišo, Yellow pa je bil obrezan več kot mesec nazaj - enostavno je bil prevelik in nisi mogel varno mimo. Od takrat kuha mulo, in tistih par plodov kar jih ima, nikakor noče prebarvat Very Happy

voda, hvala za recept, je že pospravljen na varno med recepte s čilijem. Jutri poberem še nekaj čilijev in paprike na vrtu, potem pa v lonec in spet bo dišalo.
Limone, limete ipd.. pa res dajo nek poseben okus tem "mišungam". Jaz sem v lanskoletno pasto dodal malo limoninega, malo pomarančnega soka, in še čokolado, pa je prav okusno izpadlo.
mfranc

TwityPity, seveda je potrebno po potrebi čilije večkrat obrezovati po koncu sezone.
Po sadjarsko bi rekel, eno je vzdrževalna rez; tu paše tudi "pomanjševanje" Wink, pa recimo sanitarna rez, ko odrezujem bolane veje in vejice. Sedajle moram že obrezovati domači Jalapeno, ta mi vedno prvi začne nagajati ... Rolling Eyes . Nekaj bolanih vej je imelo tudi nezrele plodove, ki pa jih vseeno porabim, npr. zrežem jih v paradižnikovo solato (jah, domači grejo čisto, čisto h koncu Rolling Eyes ), in ki jo "začinim" tudi s ta hudimi Cool .

Pa končno še rodna rez, ob pravem času. Še vedno nabiram izkušnje, po letošnji sezoni vidim da se splača čilije porezati kar dobro nazaj (spomladi se mi je zdelo, da sem jih preveč krajšal). Grm pride bolj kompakten, lažje ga je vzdrževati, vzame manj prostora, pa na kak hud veter ni občutljiv ...
Pridelek pa "zelo primeren" Wink , veliko debelih plodov.

Tudi Rocoto bom krepko porezal nazaj, saj preko sezone raste kot srobot Laughing .

TwityPity

Torej, sedaj bo najprej vzdrževalna rez, spomladi pa vzgojna. Kdaj bomo pa potem cepili? Ko bomo delali vzgojno rez? Very Happy
Odgovori