Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Salvia rutilans - ananasov žajbelj

crtj-admin
Site Admin

Salvia rutilans - ananasov žajbelj

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Njena domovina je Mehika in jo imenujejo tudi ananasov žajbelj.
Ima lepo in intenzivno aromo ananasa.
Ta dekorativna rastlina je tudi medicinsko uporabna in jo uporabljamo za razkuževanje ran in za grgranje pri vnetjih grla in mandljev.
Listi so tudi zelo dobrodošel dodatek k osvežilnim sadnim solatam, da z njimi okrasimo sadne torte ali sladice ter koristen dodatek k sadno-zelenjavnim sokovom.
Ima lep cvet svetlo rdeče barve, ki krasijo grm od pozne spomladi dalje.
Uspeva na sončnem mestu na balkonu ali terasi - preko zime pa jo damo v svetloin hladneejšo sobo do 10 stop. Celzija
Njen izvor je Srednja Amerika - MEHIKA.
Zraste v višino tudi do 1 m._________________
orhy

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha

In še slika iz interneta
Tole je bilo fotografiram danes . pozdrav_________________
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Tudi pri meni domuje ananasov žajbelj
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

V tej lepi jeseni je tudi zacvetel
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Kako je z razmnoževanjem? Kot žajbelj sicer, s potaknjenci?
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

S potaknjenci se da (imel 50% uspeh), kako je pa s semeni pa ne vem.

P.s. kolikor berem, naj bi se dalo tudi s semeni. Berem tudi, da ga nekateri imajo čez zimo zunaj - pomrzne do tal, in spomladi zopet požene.
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Meni je pomrznil, sem pa dala Iris vejico, vzgojila je rastlinico in potem ga je imela kar zunaj v gredi in je preživel par zim.
Kako je zdaj bo pa sama povedala._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
orhy

TwityPity , kakor sem jaz poslušala Ruth, naj bi se prezimoval noter._________________
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

G-ja, tebi je pomrznil v gredi ali v loncu? No, počakajmo še na Iris.

orhy, ja, saj tudi jaz berem o tem da naj bi ga prezimili znotraj, a wikipedia pravi da naj bi pomrznil do dal, naslednje leto pa zopet odgnal. Tudi iz debate avstralcev na gardenwebu sem zasledil da nekaterim čez zimo pomrzne do tal, spomladi pa zopet odžene.

Bo treba probat, druge ni. Jaz mojega edinčka ne upam riskirat, pa tudi dobro se nebi ukoreninil do zmrzali Smile
Odgovori