Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kodrolistni ohrovt - Brassica oleracea Acephala
Še jaz pristavim svoje za tole čudovito listno zelenjavo.
Dober opis je tukaj - http://fides.fe.uni-lj.si/zdravje/clanki/12-96.html - pa še ključen podatek glede časa setve iz istega linka:
---
zuf: 06 Julij 2012 - Mi našega že obrtgujemo, sejal sem po principu zimskega sejanja v posodice in ga kasneje v aprilu presadil na prosto.
---
Tole zgoraj je bilo prvo leto, letos prav nič ne hitim, ga bom šele jutri sejal.
Kaj pa ostali?
oktober 2012
Dober opis je tukaj - http://fides.fe.uni-lj.si/zdravje/clanki/12-96.html - pa še ključen podatek glede časa setve iz istega linka:
Citiram: |
Ker ta rastlina zelo hitro raste, ga pridelujemo po vrtninah, ki jih pospravimo do začetka julija. To so predvsem grah, nizek stročji fižol, krompir, glavnata solata... Listni ohrovt sejemo od konca aprila do konca junija, presajamo pa od junija do začetka avgusta. Tako pozni termini presajanja so primerni samo za zelo nizke sorte, ki imajo krajšo rastno dobo. Srednje visoke in visoke sorte presajamo do konca junija, da dobimo bogat pridelek. Če rastline presadimo bolj zgodaj, bodo pridelki precej večji kot pri poznem presajanju. Seveda pa ne smemo presajati prezgodaj, sicer bodo rastline povsem dozorele že konec septembra ali oktobra. To poznamo po rumenenju spodnjih listov, ki začno odpadati m to zmanjšuje pridelek. Rumenenje spodnjih listov povzročajo pomanjkanje hranil, večja gostota in manjša ter krajša osvetlitev v oktobru. |
---
zuf: 06 Julij 2012 - Mi našega že obrtgujemo, sejal sem po principu zimskega sejanja v posodice in ga kasneje v aprilu presadil na prosto.
---
Tole zgoraj je bilo prvo leto, letos prav nič ne hitim, ga bom šele jutri sejal.
Kaj pa ostali?
oktober 2012
Pozdravček. Letos sem ga sejal kot vsako leto zelo zgodaj, če izhajam iz vsebine posredovanih besed. (setev v aprilu) Pri nas ne uspe narediti tolikšne mase zelenja, ker ga sproti obiramo takoj, ko je mogoče. Posledično tudi ne opažam nekakšne "iztrošenosti" rastlin, ker reveže neprestano silim k rasti in v meni bolj prijazne gabarite. (viiiišiiina) Težave pa mi povzročajo šuštarji. V najslabšem letu je edina korist od njih le oktobra in novembra, ko nepridipravi "poniknejo". Pozimi je na jedilniku voluharja. Prase mi je ravno te dni požrl najlepši primerek radiča tik pred cvetenjem. Skratka, dober tek mu želim kar od daleč, saj sproti opažam primerke, ki "padajo".
Bi pa še pripomnil, da ima kodrolistni slabšo rast (vsaj tu, pri nas) in šuštarji si ga raje izberejo. Zgleda, da ima "ravnolistni" močnejšo povrhnjico listja in je zato manj užiten.
Tudi gosenice kapusovega belina ga zelo obrajtajo. Se zgodi, da v noči ali dveh ostane le listno "ožilje".
Bi pa še pripomnil, da ima kodrolistni slabšo rast (vsaj tu, pri nas) in šuštarji si ga raje izberejo. Zgleda, da ima "ravnolistni" močnejšo povrhnjico listja in je zato manj užiten.
Tudi gosenice kapusovega belina ga zelo obrajtajo. Se zgodi, da v noči ali dveh ostane le listno "ožilje".
Letos sem nasejala kar lepo zbirko kapusnic in med njimi tudi kodrolistnati ohrovt. Bom lahko primerjala, kako so posamezne vrste dovzetne do škodljivcev/bolezni. Na toskanskem ohrivtu se dobro počutijo mele mušice, ki pa niso kak poseben problem.
Pred leti, ko sem nazadnje sadila kodrolistnati ohrovt, je zelo topla zima in januarja je bil ohrovt poln delebih, lepo rejenih zelenih uši (kar pokale so od zdravja ). Drugače je pa to odlična zimska zelenjava._________________naredimo svet lepši
Pred leti, ko sem nazadnje sadila kodrolistnati ohrovt, je zelo topla zima in januarja je bil ohrovt poln delebih, lepo rejenih zelenih uši (kar pokale so od zdravja ). Drugače je pa to odlična zimska zelenjava._________________naredimo svet lepši