Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Vrt BREZ prekopavanja
Zuf, mene pa zanima, kako na debelo si prvotno posipal čez pokošeno travo organski material? Saj se vidi malo na sliki, ampak vseeno nimam prave predstave. Pa kasneje, si kaj dosipaval čez organskega, da ni rastla trava ali karkoli je že spodaj? Ker meni na vrtu kar fajn začne raste spodaj oz. čez seno, ali karkoli pač že čez vržem, pa semenit začne. Sicer sem še vedno zadovoljna s tako zastirko, pa vendarle, kako debelo? Drugače pa moram reči,d a gabez res naredi fajn zastirko, ker ima pač debele in velike liste, tako kot recimo hren, ki je tudi zdravilen za zemljo. Je pa res, da drobnejši material mora tudi biti, ne samo ti veliki listi najbrž, da se hitreje razkraja in postaja humus, kajne.
Z lazanjo oziroma gibanico gre brez obračanja ruše, ja.
Najbolje za prvo plast dat listje ali karton, ki se obnašata zelo nepropustno za prvotne rastline.
Čez listje/karton pa čim več stvari, čim bolj na debelo.
Dlje kot so prvotne rastline brez svetlobe bolje je.
Karton in listje je zelo priporočljivo dati tudi za zadnjo plast, ker onemogoči svetlobo za prvotne rastline - karton na soncu ne razpade tako hitro in dolgo služi temu namenu, listje se tudi podobno obnaša.
Pri tako globoki zastirki potem nujno sadimo sadike v vdolbine zapolnjene s kompostom (na skici zgoraj), ker če hočeš v prvotno zemljo sadit je zastirka pregloboka.
Možnosti je ogromno, kar se tiče priprave in izbire materiala.
Jaz sem v maju dal samo sveže pokošeno travo in travniške rastline (takrat še ni semenilo), okoli pol metra na debelo.
Bolj debelo kot daš, manj prvotnega rastja nazaj zrase.
Bi rekel, da manj kot 30cm se ne splača, začnejo hitro prvotne rastline nazaj poganjat, seveda je odvisno kakšen material nalagamo, če je bolj zračen, tako kot slama recimo, je treba dati več.
Lahko daš v začetku manj, pa potem dodatno zastiraš, ampak bolje na začetku dat, pa je potem manj dela in pletja.
Meni se je samo slak pojavljal in kakšna travica, regačica ipd.
To sem sproti pulil in še zdaj imam to površino brez pleveli.
Dodatno zastiral pa nisem.
Zdaj po koncu sezone bom še enkrat zastrl in spomladi bo vrt spet pripravljen.
Spodaj je pa itak sedaj že lepa rahla zemlja.Nazadnje urejal/a zuf 08 Apr 2014 23:17; skupaj popravljeno 2 krat
Najbolje za prvo plast dat listje ali karton, ki se obnašata zelo nepropustno za prvotne rastline.
Čez listje/karton pa čim več stvari, čim bolj na debelo.
Dlje kot so prvotne rastline brez svetlobe bolje je.
Karton in listje je zelo priporočljivo dati tudi za zadnjo plast, ker onemogoči svetlobo za prvotne rastline - karton na soncu ne razpade tako hitro in dolgo služi temu namenu, listje se tudi podobno obnaša.
Pri tako globoki zastirki potem nujno sadimo sadike v vdolbine zapolnjene s kompostom (na skici zgoraj), ker če hočeš v prvotno zemljo sadit je zastirka pregloboka.
Možnosti je ogromno, kar se tiče priprave in izbire materiala.
Jaz sem v maju dal samo sveže pokošeno travo in travniške rastline (takrat še ni semenilo), okoli pol metra na debelo.
Bolj debelo kot daš, manj prvotnega rastja nazaj zrase.
Bi rekel, da manj kot 30cm se ne splača, začnejo hitro prvotne rastline nazaj poganjat, seveda je odvisno kakšen material nalagamo, če je bolj zračen, tako kot slama recimo, je treba dati več.
Lahko daš v začetku manj, pa potem dodatno zastiraš, ampak bolje na začetku dat, pa je potem manj dela in pletja.
Meni se je samo slak pojavljal in kakšna travica, regačica ipd.
To sem sproti pulil in še zdaj imam to površino brez pleveli.
Dodatno zastiral pa nisem.
Zdaj po koncu sezone bom še enkrat zastrl in spomladi bo vrt spet pripravljen.
Spodaj je pa itak sedaj že lepa rahla zemlja.Nazadnje urejal/a zuf 08 Apr 2014 23:17; skupaj popravljeno 2 krat
Zuf eno vprašanje oz. bolj potrebujem potrditev zgoraj prebranega...torej mam vrt totalno zaraščen, neurejen (nekaj paradižnika, feferonov, kumar, malin, jagod, ognjiča, odcvetele solate, sivke...mogoče še kaj). vse bi porezala spodaj pri zemlji ...razen verjetno sivke in malin (te samo porežem) ter jagod ... in pustim kar na zemlji čez dam zastirko iz listja in si naredim z desčicami potke....pomladi pa lahko sadim...A se sliši to ok?
Potem pa me zanima ker mi v vrtu raste tudi nekaj trave a tudi čez to lahko nardim enako zastirko.
Iskreno se opravičujem če je bilo tole že stokrat napisano, samo sem res malce izgubljena.
Hvala
Potem pa me zanima ker mi v vrtu raste tudi nekaj trave a tudi čez to lahko nardim enako zastirko.
Iskreno se opravičujem če je bilo tole že stokrat napisano, samo sem res malce izgubljena.
Hvala
Spelap, če ti še tu napišem. Poberi ostanke bolnih rastlin in jih raje daj proč. Pusti jagode, maline, meliso in meto, pa sivko tudi, ostalo pa populi, če je naredilo svoje in ne dela več. Potem pa pokosi vse naokrog po celi parceli, če bi rada zastirko, pa res zelo zelo na debelo položi čez zemljo to zastirko, se pravi ne manj kot 30cm na debelo, če želiš permakulturno delat in če imaš dovolj zastirke oz. organskega materiala na parceli. Jaz ne bi puščala nobenih desk na vrtu, ker se pod njimi radi nabirajo polži in druge živali, kijih ne želiš na vrtu - deske dodaj spomladi.
MOram ti pa reči, da z vrtom je ves čas delo. Ne moreš ga pustit in si vzeti 14 dni frej. No, lahko, ampak imaš potem toliko več dela, ane, logično. Meni je še vedno najbolj priročno plevel spulit ven, pokopat zemljo okrog rastline in preverjeno dobro raste. Pri permakulturi moraš ravno tako skrbet za tisti del, kjer posadiš rastlino, da je dobro založen s humusom, pa da imaš dovolj zastirke. Jaz je ne morem imeti, ker imam dve njivi, nimam dovolj materiala za te reči, vedno pa zastiram manjše dele. Je prav fino, sploh poleti ko je mikroklima boljša.
MOram ti pa reči, da z vrtom je ves čas delo. Ne moreš ga pustit in si vzeti 14 dni frej. No, lahko, ampak imaš potem toliko več dela, ane, logično. Meni je še vedno najbolj priročno plevel spulit ven, pokopat zemljo okrog rastline in preverjeno dobro raste. Pri permakulturi moraš ravno tako skrbet za tisti del, kjer posadiš rastlino, da je dobro založen s humusom, pa da imaš dovolj zastirke. Jaz je ne morem imeti, ker imam dve njivi, nimam dovolj materiala za te reči, vedno pa zastiram manjše dele. Je prav fino, sploh poleti ko je mikroklima boljša.
Hej Špela. Sj si Špela ane?
Če je vrt zaraščen, še ne pomeni, da je permakulturni vrt.
In ne, tudi zaraščen s pleveljo ni.
Gartlci (obhišni kuhinjski vrtovi) naših starih mam so odlični vzor vrta!
Z dodatkom zastirke in nekaj manjših trikov opisanih v prvem prispevku te teme pa ti vrtovi doživljajo evolucijo.
To je to.
Prosim preberi prvi prispevek v tej temi, predvsem Priprava vrta z namenom naravne nege.
Tako kot sem tam opisal bi se lotil tudi v tvojem primeru.
Lepo dolgoročno zastavljen vrt, s primernimi potkami in dobrim temeljem za nadaljno nego.
Desk tudi jaz ne uporabljam, so preozke.
Potke pri meni so dovolj široke za samokolnico in normalno hojo, zastrte imam pa z listjem in ostalim, da niso blatne in zapleveljene.
Poleg tega pri njihovi izvedbi dobim rodno zemljo, ki jo nasujem na grede.
Mej se fajn!!!Nazadnje urejal/a zuf 25 Mar 2014 10:10; skupaj popravljeno 1 krat
Če je vrt zaraščen, še ne pomeni, da je permakulturni vrt.
In ne, tudi zaraščen s pleveljo ni.
Gartlci (obhišni kuhinjski vrtovi) naših starih mam so odlični vzor vrta!
Z dodatkom zastirke in nekaj manjših trikov opisanih v prvem prispevku te teme pa ti vrtovi doživljajo evolucijo.
To je to.
Prosim preberi prvi prispevek v tej temi, predvsem Priprava vrta z namenom naravne nege.
Tako kot sem tam opisal bi se lotil tudi v tvojem primeru.
Lepo dolgoročno zastavljen vrt, s primernimi potkami in dobrim temeljem za nadaljno nego.
Desk tudi jaz ne uporabljam, so preozke.
Potke pri meni so dovolj široke za samokolnico in normalno hojo, zastrte imam pa z listjem in ostalim, da niso blatne in zapleveljene.
Poleg tega pri njihovi izvedbi dobim rodno zemljo, ki jo nasujem na grede.
Mej se fajn!!!Nazadnje urejal/a zuf 25 Mar 2014 10:10; skupaj popravljeno 1 krat
Hvala Zuf.
To mi je jasno da zaraščenost ne pomeni permakultura in obratno.
Bom pregledala starejše objave in se lotila zadeve, verjetno kar po zgornjih navodilih.
za potke pa ... prejšnji lastniki so imeli deske in sem jih že ven dala, kot mi je že lana napisala je bilo polno živalic spodaj (te bi raje imela v vrtu kot pod deskami)... bom poskusila z listjem ali pa žagovino.
Pa tudi verjetno je najbolj počakati, da se tje preselimo in bom lahko živela z vrtom, kot pa da ga za vikende obdelujem. Želim si ga le pripraviti, ker verjamem da je lahko vrt lep tudi če nimam časa zanj vsak dan.
Hvala še enkrat
To mi je jasno da zaraščenost ne pomeni permakultura in obratno.
Bom pregledala starejše objave in se lotila zadeve, verjetno kar po zgornjih navodilih.
za potke pa ... prejšnji lastniki so imeli deske in sem jih že ven dala, kot mi je že lana napisala je bilo polno živalic spodaj (te bi raje imela v vrtu kot pod deskami)... bom poskusila z listjem ali pa žagovino.
Pa tudi verjetno je najbolj počakati, da se tje preselimo in bom lahko živela z vrtom, kot pa da ga za vikende obdelujem. Želim si ga le pripraviti, ker verjamem da je lahko vrt lep tudi če nimam časa zanj vsak dan.
Hvala še enkrat
Evo, danes smo pa pri nas imeli za predjed lazanjo.
Otroc niso dobil čokolade dokler niso nalupili dovolj selotejpa s kartonov
Sledilo je tunkanje za lažjo prebavo deževnikov
Ene par dni prej sem približno pokosil, da sem dobil nekaj odkosa za vrhnjo plast, podlaga je vseeno precej vegasta
Ploščice so položene, v med 2 in 4 plasti kartona je povsod, ca 120 cm širine da je mogoče doseči brez težav do sredine.
Gor sem naložil napol predelan kompost - glih za glih da je bilo robe za 15-20 cm v višino
In potem pokrijem z odkosom da se muhe in mušice preveč ne pasejo
Zdej bom pa to pustil do spomladi, zna bit da bom prvo flancal solato noter. Pa je novih 10 m2 vrta.
.
.
.
.
.
.
Otroc niso dobil čokolade dokler niso nalupili dovolj selotejpa s kartonov
Sledilo je tunkanje za lažjo prebavo deževnikov
Ene par dni prej sem približno pokosil, da sem dobil nekaj odkosa za vrhnjo plast, podlaga je vseeno precej vegasta
Ploščice so položene, v med 2 in 4 plasti kartona je povsod, ca 120 cm širine da je mogoče doseči brez težav do sredine.
Gor sem naložil napol predelan kompost - glih za glih da je bilo robe za 15-20 cm v višino
In potem pokrijem z odkosom da se muhe in mušice preveč ne pasejo
Zdej bom pa to pustil do spomladi, zna bit da bom prvo flancal solato noter. Pa je novih 10 m2 vrta.
.
.
.
zuf je napisal/a: |
Lazanja je italijanska verzija vrtov. V Sloveniji povečini delamo gibanice. Več o gibanici -> G i b a n i c a -- vrt brez prekopavanja |
.
.
.
Super aladin!
Tukaj je pa naš veeelik vrt v jesensko/zimski kolekciji.
- potke smo pokrili z orehovim listjem
- nekaj gred je pokritih z ajdovo organsko snovjo
- nekaj s senom
- nekaj s preperelim listjem
Vrt ni pripravljen brez prekopavanja ala lazanja oz gibanica, saj smo najprej zorali ledino, potem pa z ročnim orodjem oblikovali grede in potke.
Dobro zemljo iz potk smo dali na grede in s tem povečali njihov volumen.
Od tu naprej brez prekopavanja in sicer z ustrezno nego opisano v prvem prispevku te teme.
Nazadnje urejal/a zuf 25 Mar 2014 10:16; skupaj popravljeno 2 krat
Tukaj je pa naš veeelik vrt v jesensko/zimski kolekciji.
- potke smo pokrili z orehovim listjem
- nekaj gred je pokritih z ajdovo organsko snovjo
- nekaj s senom
- nekaj s preperelim listjem
Vrt ni pripravljen brez prekopavanja ala lazanja oz gibanica, saj smo najprej zorali ledino, potem pa z ročnim orodjem oblikovali grede in potke.
Dobro zemljo iz potk smo dali na grede in s tem povečali njihov volumen.
Od tu naprej brez prekopavanja in sicer z ustrezno nego opisano v prvem prispevku te teme.
Nazadnje urejal/a zuf 25 Mar 2014 10:16; skupaj popravljeno 2 krat