Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki

Odgovori
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

orlica je napisal/a:
vinkoz, po moje pri ivipičiju ni več škorcev. Iz našega področja so že pred časom odleteli. no, bo sam povedal.
ivipiči, čestitke. res imaš čudovite kakije juhej

Sedaj dela Ivipiči že konkurenco Primorcem- , bo potrebno nekaj ukreniti.

Orlica, na nekaterih škorcih sem opazil na repu oznako "MB"in Not.. Laughing Laughing Laughing
Originalnilist- res ne rabim še tvojih škorcev, da ti ne bom večni dolžnik.
Torej so vaši. Jih vrnemo naslednje leto s pomladkom. Laughing .
V nadaljevanju teme o kaki pa resno.!!!, razen izjemne Replike.

lp. :
66ZVONE

Odgovor Napisal/-a 66ZVONE »

vinkoz je napisal/a:
papasmrk je napisal/a:
Ivipiči, imaš pa lep pogled na oranžne kroglice obešena na drevesa Smile.Je pa tale kaki iz Hoferja verjetno res sorta Fuyu.

PA NE MEŠATI POJMOV O VRSTAH.
Vrsta FUYU ne obstaja. Je pa Fuyi, katerega plod je kot trd neodvisno od oploditve trpek.
Glede prvo navedenega obstaja: HANA FUYU- plod užiten takoj ob obiranju!!!
CAL FUYU -oplojen ni trpek, neoplojen trpek.!!!
Ivipiči- takoj pospravi pridelek, kajti, če zavohajo ŠKORCI,se slabo piše.
Opazoval sem pretekli teden,v Goriških Brdih-- dobesedna invazija- več sto- jata.Pregled vinogradov- dobesedno se je nebo stemnilo.Nato na kakije.
Shocked
lp.

Seveda kaki FUYU obstaja(Hana Fuyu je drug tip)! Sam sem ga imel do lani, ko mi ga je podrl sneg.Tudi na internetu je veliko podatkov o tem.
lp Zvone
vinkoz

POzdrav.
66ZVONE.
Mnogokrat se lomijo kopja pri poimenovanju kakijev.
lp.Vinkoz
66ZVONE

Odgovor Napisal/-a 66ZVONE »

Možno, ampak pri Fuyu je vse jasno.
lp
vinkoz

Pa naj bo jasno ali oblačno.
Predpostavka mi je bila prodaja sadik na našem koncu, ne pa vir internet.Tudi tam ima vsak članek svojega avtorja.
Tudi pri ostalih sadnih vrstah prihaja često do zlorab poimenovanja, posebno če je v ozadju kakšen (R).Pa naj bodo to češnje, fige,vinogradniške breskve pa recimo Nectavigne in podobno.Prihajajo na plano spontani križanci iz preteklosti, in temu sledi registracija in trženje. Na spletni strani od ENZO MAIOLI- pod "STARE SORTE SADJA- FRUTTI ANTICHI, je marsikaj jasno.
lp. Vinkoz.
lovor

Odgovor Napisal/-a lovor »

Lahko kdo pove, kakšne izkušnje so s tem misterioznim Laughing kakijem Hiratana? Vidim, da ga vsaj nekateri ( Optimist, batagelli...) imate v velikosti, da vam po vsej verjetnosti že obrodi.

Sam imam enega dvoletnega Typo-ta in želim še en kaki, čeprav barjanska klima gotovo ni idealna. Vainiglia mi je pred nekaj leti spustila dušo. Sad

A drži, da je plod in njegov okus precej podoben kot pri Typu? Ustreza mi, da je drevo nekoliko bolj pokončno. A je mogoče kaj manjše rasti kot Typo ali Vainiglia? Sicer mi je alternativa ali Hiratana, ki naj bi bil najbolj odporen na celinsko klimo Question ali tvegati še enkrat z Vainiglio.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

@lovor, Jaz sem ga posadil lansko zimo in je letos naredil prve vejce ene 20 cm dolge. Plodov še ni bilo in jih verjetno tudi drugo leto ni pričakovati!
Letos ga ne bom nič zaščitil pa da vidimo....
Če si v dvomih bi jaz raje Hiratano, pa nekje dobiš cepič Vanilie in cepiš eno vejco na Tiipota....._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Nek kaki ki sem ga našel. Ne vem ali se gre za divjo obliko Diospyros kaki ali pa kakšno drugo vrsto (D. lotus ali pa D. virginiana). Je pa vseeno zanimiv, ker je malo drugačnega okusa kot navadni kaki.

_________________Iščem zanimive sadne vrste...
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

DanielR , po velikosti plodov bi rekel da je to Diospyros Lotus ali pa Diospyros Virginiana, kaj pa okus je bil kaj trpek ?

Ker je nekdo zgoraj že omenil problematiko z vzgojo kakijev na področju barja me zanima če kdo ima informacijo ali imajo kakiji kot so Tipo, Vainglia in Ciocolatino isto prezimno trdnost ali pa kakšen morda bolj izstopa in je bolj odporen na mraz. Že eno leto imam v loncu kaki Jiro, ki je cepljen na Diospyros Kaki podlago. Je ta sploh primeren da ga posadim nekje zunaj.

hvala in lp
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Ni ravno trpek, pri nas temu rečemo da ti pusti "kosmata" usta. Ampak to samo tisti sadeži, ki niso do konca dozoreli. Če je čisto zrel se ga da normalno jesti._________________Iščem zanimive sadne vrste...
Odgovori