Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Salvia rutilans - ananasov žajbelj

Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

V loncu in to že nekajkrat po vrsti.
Na Celini zagotovo zunaj ne prezimi tako da ne reskirajte._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Se strinjam, zime ne preživi na prostem. Ne verjamem, da bi, če tla pomrznejo, preživeli podzemni deli.
Poletni potaknjenci se primejo brez težav.
Cveti zelo pozno.
V eni vrtnariji nekje pod Šmarno goro sem videla cvetočega spomladi, ampak, je prezimil v rastlinjaku, so povedali (in tudi videlo se mu je).
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Se strinjam, za "ziher" raje upoštevajte navodila od orhy iz prvega prispevka! Smile
Vendar poskusiti pa nebi bilo greh Very Happy
Darso

Odgovor Napisal/-a Darso »

Meni prezimi zunaj. Sadika kupljena v Kaliji. lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Darso, lahko napišeš kaj več?
Predvidevam da ti prezimi v gredici, ga porežeš do tal, pokriješ z zemljo, smrekovimi vejami, koliko časa ga že "prezimuješ" ?
Darso

Odgovor Napisal/-a Darso »

Mislim, da bo letos tretje leto, tudi rožmarin mi lepo prezimi. Jaz imam nasajen ananasov žajbelj v ilovnati zemlji in ga obsujem z lubjem in nič drugega pa je zaenkrat prezimil. lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Huh, jaz pa sem ob nakupu sadike bila prepričana, kako fajn bo te liste pripraviti v sirupu. Pa verjetno ne bo šlo, a ne? Wink_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Po mojih izkušnjah povsem izgubi okus. Žal.
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Samo majhen vpad v ananasov žajbej. Pri nas definitivno ne prezimi, niti pod zaščito ne (je bil zasut s šoto in pokrit z velikim kupom porezanih vej jesenskih aster -nič od njega(niti meloninega).

Sem pa včeraj oba močno obtrgala preden jih prenesem v garažo. Vse zunanje veje, ki so se sklanjale k zemlji, so se ukoreninile.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Po mojih izkušnjah je tak prekrovni material, kot so jesenske astre in podobno, za suholjubne rastline, kar žajbelj je, bolj škodljiv, kot koristen, ker pod njim gnije. Pokritje mora biti pri takih rastlinah zračno in po možnosti zaščita pred dežjem in snežnico. Večkrat sem že v člankih strokovnjakov naletela na trditev, da je zimska vlaga rada bolj nevarna, kot mraz. Nazadnje sem se v resničnost trditve prepričala tudi sama, ko mi je pred leti edina zaščitena sivka propadla, od nezaščitenih pa nobena.

Seveda pa izjemno občutljivih rastlin tudi najbolj skrbno pripravljena zastirka čez zimo ne bo obvarovala pred propadom.
Odgovori