Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Delosperma - delosperma
-
- Site Admin
Delosperma - delosperma
(Prenos iz arhiva)
OPIS
Trajnice iz družine Mesembryanthemaceae
Ime izhaja iz grščine in bi se direktno prevedlo kot vidno seme, kar je značilnost nekaterih vrst.
Te prelepe sočnice izvirajo večinoma iz Afrike in podobnih podnebij, zato se ni čuditi, da dobro prenašajo sušo, vlaga jim pa ne prija.
Večinoma so blazinaste rasti, nekatere goste in nizke (congestum, ki cveti le enkrat letno) druge nekaj višje in cvetoče skozi vse leto.
Zemlja je lahko skromna, nujno mora biti odcedna,
Lega: obvezno polno sonce, sicer bo cvetenje slabo ali ga sploh ne bo.
Razmnoževanje: z delitvijo ali potaknjenci. Tudi s semeni, le da ga je doma teže pridelati.
Ni portulak, čeprav jo mnogi zamenjujejo z njim.
Delosperma, vzgojena iz semen
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 2 fotografiji
Rumeno cvetoča - vzgojena z delitvijo
Nazadnje urejal/a muha 27 Dec 2018 13:38; skupaj popravljeno 3 krat
Trajnice iz družine Mesembryanthemaceae
Ime izhaja iz grščine in bi se direktno prevedlo kot vidno seme, kar je značilnost nekaterih vrst.
Te prelepe sočnice izvirajo večinoma iz Afrike in podobnih podnebij, zato se ni čuditi, da dobro prenašajo sušo, vlaga jim pa ne prija.
Večinoma so blazinaste rasti, nekatere goste in nizke (congestum, ki cveti le enkrat letno) druge nekaj višje in cvetoče skozi vse leto.
Zemlja je lahko skromna, nujno mora biti odcedna,
Lega: obvezno polno sonce, sicer bo cvetenje slabo ali ga sploh ne bo.
Razmnoževanje: z delitvijo ali potaknjenci. Tudi s semeni, le da ga je doma teže pridelati.
Ni portulak, čeprav jo mnogi zamenjujejo z njim.
Delosperma, vzgojena iz semen
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 2 fotografiji
Rumeno cvetoča - vzgojena z delitvijo
Nazadnje urejal/a muha 27 Dec 2018 13:38; skupaj popravljeno 3 krat
muha je napisal/a: |
Res, delosperme so čudovite pokrovne rastline. Od rumenih imam sedaj dve (ena Bakker, druga Golob-Klančič). Malenkostno se razlikujeta v listih. Bom videla, kdaj in kako bo katera od njiju cvetela. Upam, da tako lepo, kot Greenyjeva. Poleg tega vzgajam še nekaj sejančkov (hvala prijateljici s foruma zanje), tako da sta radovednost in pričakovanje še večja. Me pa nekaj muči: rumena mi je prezimila v celoti in brez težav, modro-vijolična pa komajda 3 male vejice. Tako da ne vem, ali so to vse v resnici delosperme (slovensko ime ....... , ki ga je izumil Tinko, je moji sosedi tako všeč, da ga stalno uporablja ) oz. različni kultivarji le-teh, ali pa so nekatere pravzaprav portulaki, le tako zelo podobni?? Za bodoče vem, da bom od nepreizkušenih vsako jesen nekaj vršičkov ukoreninila za prezimovanje na podstrešju. |
Mislim, da mi je gornje vprašanje medtem uspelo razrešiti. Ja, vse so delosperme, le da niso vse prezimno trdne.
Od vijolične na spodnji fotografiji vsake toliko časa kakšna tudi preživi zimo na prostem, če le ni preveč mokra. Letos spomladi je od petih lanskih grmičkov pričel poganjati en sam. Enega sem zaradi zaščite pred vlago s precej koreninske grude prenesla na suho pod nadstrešek - ni preživel.
Torej je še vedno edini stoodstotni način, da jeseni naredimo potaknjence, jih prezimimo nad + 5°C ali več. Potaknjenec bo kmalu spomladi pričel bujno rasti in do takrat, ko ga je varno presaditi na prosto, bomo imeli že bogato zalogo.
Od vijolične na spodnji fotografiji vsake toliko časa kakšna tudi preživi zimo na prostem, če le ni preveč mokra. Letos spomladi je od petih lanskih grmičkov pričel poganjati en sam. Enega sem zaradi zaščite pred vlago s precej koreninske grude prenesla na suho pod nadstrešek - ni preživel.
Torej je še vedno edini stoodstotni način, da jeseni naredimo potaknjence, jih prezimimo nad + 5°C ali več. Potaknjenec bo kmalu spomladi pričel bujno rasti in do takrat, ko ga je varno presaditi na prosto, bomo imeli že bogato zalogo.
Tanja77, rumena in vijolične so vse delosperme.
Od tistega, kar je bilo nasajeno v betonskem koritu nimam nobene več, so vse prešle. Lahko pa dobiš obe iz brežine: rumeno in lila cvetočo. Poleg njiju je na sliki smo še sedum acre, ki pa je avtohotona rastlina iz narave, skoraj gotovo raste tudi v Primorju.
Od tistega, kar je bilo nasajeno v betonskem koritu nimam nobene več, so vse prešle. Lahko pa dobiš obe iz brežine: rumeno in lila cvetočo. Poleg njiju je na sliki smo še sedum acre, ki pa je avtohotona rastlina iz narave, skoraj gotovo raste tudi v Primorju.
Lepe so in tudi jaz imam vijolično. So občutljive na zimsko pozebo ampak poleti ko je vročina krasno cvetijo brez zalivanja. lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
https://picasaweb.google.com/home