Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Vrt BREZ prekopavanja
Hvala Ana!
furman, ja.
Orehovo listje še bolj ponagaja plevelom na potki.
To prakticiram tretje leto, moj oče pa že 20+ let in ni negativnih vplivov za grede.
Na potkah se pri meni skozi vso sezono znajdejo različne stvari, samo da ni preveč sluzasto ali bodeče.
Na ta način gnojim, ustvarjam humus ter preperelo zastirko, ki se kasneje marsikdaj znajdeta na gredah, pa še plevel ne raste.
Tudi na potkah se izogibam goli zemlji, da se izognem blatu in plevelu.
Izvolite en kratek filmček na ogled: setev pšenice
furman, ja.
Orehovo listje še bolj ponagaja plevelom na potki.
To prakticiram tretje leto, moj oče pa že 20+ let in ni negativnih vplivov za grede.
Na potkah se pri meni skozi vso sezono znajdejo različne stvari, samo da ni preveč sluzasto ali bodeče.
Na ta način gnojim, ustvarjam humus ter preperelo zastirko, ki se kasneje marsikdaj znajdeta na gredah, pa še plevel ne raste.
Tudi na potkah se izogibam goli zemlji, da se izognem blatu in plevelu.
Izvolite en kratek filmček na ogled: setev pšenice
spelap je napisal/a: |
Zuf a orehovo listje je o.k. za kompost in zastirko? Mi je nekdo rekel da ima orehovo listje nekaj v sebi, ne vem kaj, in da ni primerno Zdaj pa ne vem |
Orehovo listje, kot sem nekje prebrala, po enem letu izgubi dovolj juglona in lepo preperi, zato je zlasti za potke zelo primerno in ga je škoda sežigat. Sama ga večino pustim kar okrog oreha in leskovega grmičja. Glede na bujno rast obojega ni videti, da bi škodilo. Tudi tistega, kar pade jeseni na gredice, ne pobiram preveč dosledno in ne opazim slabega vpliva. Na kompost pa ja, tam je drugače, ker ga je več na kupu, manj zraka in lahko da tudi deževnikom neuležan ni najbolj okusen.
Zuf, navdušena sem na tvojo njivo!
Ne se bat orehovih listov.
Juglon začne razpadat takoj, ko listje odpade. Na zraku s pomočjo sonca in vode se razgradi.
V prvih mesecih se izloča tam kjer razpada, zato takojšnje kompostiranje ali zastiranje ni priporočljivo, je bolš, da nekje odleži... na potki recimo.
Potem ga brez problema damo na grede ali na kompost.
Največ juglona izloča živo drevo skozi korenine, v vejah in vejicah ga je dosti, najmanj v listih.
In niti malo se ne more primerjati z negativno močjo črnega oreha, ki pri nas ni tako pogost.
Hvala vsem!
Sem vesel, da se vam dopade.
Se vidimo na vrtu!
Juglon začne razpadat takoj, ko listje odpade. Na zraku s pomočjo sonca in vode se razgradi.
V prvih mesecih se izloča tam kjer razpada, zato takojšnje kompostiranje ali zastiranje ni priporočljivo, je bolš, da nekje odleži... na potki recimo.
Potem ga brez problema damo na grede ali na kompost.
Največ juglona izloča živo drevo skozi korenine, v vejah in vejicah ga je dosti, najmanj v listih.
In niti malo se ne more primerjati z negativno močjo črnega oreha, ki pri nas ni tako pogost.
Hvala vsem!
Sem vesel, da se vam dopade.
Se vidimo na vrtu!
Na današnji dan je zuf - prijatelj mikrobov - šel na vrt in malo prčkal.
Vrt je majhen in v bližini dveh orehov, zato je listja v jeseni ogromno.
Vso listje v jeseni ne morem uporabiti za zastiranje, ga je preveč - zato sem ga natlačil na potke.
Na potki je bilo toliko listja, da je skoraj v isti višini kot greda.
Na današnji dan je bila tu in tam vidna gola zemlja, jesenka zastirka je delno preperela, zato sem listje pograbil na grede.
Nekaj listja pustim na potki, saj tudi tam ne želim gole zemlje.
Kurja črevca na zadnji sliki so odlična zelena preproga, dinamični akumulator hranil, zeleno gnojilo.
Preproga je posledica žetve česna, ki je zemljo dobro zrahljal in tako aktiviral seme kurjih črevc.
V preprogi se skriva zimska solata in motovilec.
Vrt je majhen in v bližini dveh orehov, zato je listja v jeseni ogromno.
Vso listje v jeseni ne morem uporabiti za zastiranje, ga je preveč - zato sem ga natlačil na potke.
Na potki je bilo toliko listja, da je skoraj v isti višini kot greda.
Na današnji dan je bila tu in tam vidna gola zemlja, jesenka zastirka je delno preperela, zato sem listje pograbil na grede.
Nekaj listja pustim na potki, saj tudi tam ne želim gole zemlje.
Kurja črevca na zadnji sliki so odlična zelena preproga, dinamični akumulator hranil, zeleno gnojilo.
Preproga je posledica žetve česna, ki je zemljo dobro zrahljal in tako aktiviral seme kurjih črevc.
V preprogi se skriva zimska solata in motovilec.
[video] NO DIG ABUNDANCE
https://www.youtube.com/watch?v=HATC3rG6NbQNazadnje urejal/a zuf 12 Nov 2014 02:42; skupaj popravljeno 1 krat
https://www.youtube.com/watch?v=HATC3rG6NbQNazadnje urejal/a zuf 12 Nov 2014 02:42; skupaj popravljeno 1 krat
Charles je car!
Res.
Brez prekopavanja vrtnari že več kot 30 let in to za prodajo!
Dokumentarni filmček njegove metode - NO DIG ABUNDANCE
Ima še druge praktične filmčke.
Pa še dva zelo dobra intervjuja - prvi in drugi.
In zelo dober članek na njegovi strani - No dig garden.
Povzetek - metoda Charlesa
Vsako leto v jeseni na obstoječ vrt razprostremo (brez vkopavanja) 3-5cm komposta ali staran gnoj (vsaj eno leto star, po možnosti dobro preperel).
To je dovolj za celo sezono.
Februarja in marca potolčemo grudice in tako ustvarimo fino obdelovalno površino.
Sejemo in sadimo.
Po potrebi plejemo in sicer čisto mali plevel s pomočjo nihajne motike.
Nov vrt lahko pripravimo že v jeseni in sicer z eno leto starim gnojem, ki ga na travniško površino, zapleveljen vrt, golo zbito zemljo razprostremo 10-15cm na debelo.
Februarja in marca potolčemo grudice in tako ustvarimo fino obdelovalno površino.
Spomladi lahko na hitro ustvarimo nov vrt na travniku, zapleveljeni površini, goli, zbiti zemlji!
Dano površino pokrijemo z 10-15cm komposta in še isti dan sejemo/sadimo, je pa bolje kakšen teden prej pripravit, da se kompost uleže.
Če nimamo toliko komposta, lahko preko komposta damo karton, preprogo, črno folijo ipd. - to je najbolje narediti nekaj mesecev prej.
Trik je v temu, da izločimo svetlobo, da plevel ne more pognat, kar ga močno oslabi.
Tukaj je njegov forum, na katerem odgovarja na vprašanja.
http://www.charlesdowding.co.uk/forum
Njegova stran, kjer forum gostuje je tudi odlična, ogromno čudovitih informacij, poročil, primerjav ipd.
Zadeva se zares obnese.Nazadnje urejal/a zuf 21 Feb 2017 03:13; skupaj popravljeno 6 krat
Res.
Brez prekopavanja vrtnari že več kot 30 let in to za prodajo!
Dokumentarni filmček njegove metode - NO DIG ABUNDANCE
Ima še druge praktične filmčke.
Pa še dva zelo dobra intervjuja - prvi in drugi.
In zelo dober članek na njegovi strani - No dig garden.
Povzetek - metoda Charlesa
Vsako leto v jeseni na obstoječ vrt razprostremo (brez vkopavanja) 3-5cm komposta ali staran gnoj (vsaj eno leto star, po možnosti dobro preperel).
To je dovolj za celo sezono.
Sejemo in sadimo.
Po potrebi plejemo in sicer čisto mali plevel s pomočjo nihajne motike.
Nov vrt lahko pripravimo že v jeseni in sicer z eno leto starim gnojem, ki ga na travniško površino, zapleveljen vrt, golo zbito zemljo razprostremo 10-15cm na debelo.
Spomladi lahko na hitro ustvarimo nov vrt na travniku, zapleveljeni površini, goli, zbiti zemlji!
Dano površino pokrijemo z 10-15cm komposta in še isti dan sejemo/sadimo, je pa bolje kakšen teden prej pripravit, da se kompost uleže.
Če nimamo toliko komposta, lahko preko komposta damo karton, preprogo, črno folijo ipd. - to je najbolje narediti nekaj mesecev prej.
Trik je v temu, da izločimo svetlobo, da plevel ne more pognat, kar ga močno oslabi.
Tukaj je njegov forum, na katerem odgovarja na vprašanja.
http://www.charlesdowding.co.uk/forum
Njegova stran, kjer forum gostuje je tudi odlična, ogromno čudovitih informacij, poročil, primerjav ipd.
Zadeva se zares obnese.Nazadnje urejal/a zuf 21 Feb 2017 03:13; skupaj popravljeno 6 krat