Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Recepti s čilijem
Evo, tudi mi nafilali kar precej kozarčkov .
Nekaj med zgornjima receptoma od Vode in T.P.; v grobem 2 kile paprike, skoraj vsa domača, kar precej korenčka (ga dajejo tudi v lutenico), skoraj kila paradajza, pa kar nekaj začimb smo našli doma.
Ajaaa, četrt kilce Scotch Bonnet Red, tam nekje 40 komadov, in so "zaslužni", da je pasta kar precej pasja .
LP_________________mfranc
Nekaj med zgornjima receptoma od Vode in T.P.; v grobem 2 kile paprike, skoraj vsa domača, kar precej korenčka (ga dajejo tudi v lutenico), skoraj kila paradajza, pa kar nekaj začimb smo našli doma.
Ajaaa, četrt kilce Scotch Bonnet Red, tam nekje 40 komadov, in so "zaslužni", da je pasta kar precej pasja .
LP_________________mfranc
TwityPity je napisal/a: |
A tvojo je pa treba po kapljicah dozirat? |
He, he, moji si tole lahko homeopatsko razredčijo .
Sem pa kupil kilo rdeče paprike viška in bom poskusil narediti novo mišungo, še ne vem ali s skovili navzgor ali navzdol .
Barvali nismo, sem baje zamudil z dodavanjem mlete rdeče paprike . Pa saj je kar rdečkaste barve; sicer je bila domača paprika več kot pol zelena, pomagal je ves čili, paradižniki in verjetno tudi korenček. Sicer pa barva res ni prvi pogoj za kvaliteto .
Čiliji so s semeni, jih je škoda zavreči .
Aja, dal sem košček 91% čokolade, je skoraj "premočna" za uživanje, in se mi zdi, da doda kar lepo aromo in okus.
Začimb pa drugič dodam bistveno manj, pa tiste bolj ubrane s čilijem ...
LP_________________mfranc
Fajn zgleda, verjamem da tudi okusno, do novega leta pa bo ane?
Si sploh dodajal kaj kisa, glede na to da je bilo kar precej paradižnika?
Ja, korenček tudi pri moji mišungi pogrešam, bo v naslednji pikantnejši rundi. Barva še zdaleč ni pogoj za kvaliteto, samo nekateri so pač navajeni rdeče
Semena od čilijev sem pa jaz posušil, in so že v mlinčku.
Si sploh dodajal kaj kisa, glede na to da je bilo kar precej paradižnika?
Ja, korenček tudi pri moji mišungi pogrešam, bo v naslednji pikantnejši rundi. Barva še zdaleč ni pogoj za kvaliteto, samo nekateri so pač navajeni rdeče
Semena od čilijev sem pa jaz posušil, in so že v mlinčku.
Sigurno (upam da zdržijo dalj), saj je svežih čilijev še veliko! Obral sem šele Rocoto. Bonneti gredo v predelavo, čaka me pa še poln drevešček Habanera Red, ki mi je sedaj najljubši, pa "omedil" se je že .
Kisa je dodano manj kot deci, pa ena cela limona. Moram pa okus malo prespati , in pri drugi kuhi še kaj spremeniti.
LP_________________mfranc
Kisa je dodano manj kot deci, pa ena cela limona. Moram pa okus malo prespati , in pri drugi kuhi še kaj spremeniti.
LP_________________mfranc
Malce eksperimintiranja....Namen je bil narediti bolj tekočo omako, s čim manj dela in čim hitreje.
Originalni recept je iz interneta (THP forum), narejen z mangom ter mezgo. Ker je pri hiši še kar nekaj paradižnika, sem mezgo zamenjal z svežimi paradižniki.
Delal sem z mangom, jabolki ter hokaido bučo. Meni se najbolj dopade z jabolki. Najprej je malce kislo/sladkega okusa po jabolkih, nato pa svoje naredijo čiliji, kisa se ne občuti.
V mango sem dodal 2 Trinidad Scorpion Moruga Yellow, v jablane 2 Pimenti da Neyde, v hokaido pa 4 Pimente da Neyde. Mango je bil seveda najmočnejši, za jablane in hokaido pa se ne morem odločit - mogoče je hokaido malce močnejša. Čilij so bili brez semen.
Glede gostote, najbolj gosta je hokaido, sledi ji mango, nato jablane.
Vse so bile delane po enaki spodnji osnovi, samo količina sadja je bila različna.
Mango - tehtan cel plod s peško vred - 500g. Jabolka - 460g. Hokaido - 400g.
Jabolčna omaka s čilijem
Sestavine:
- 2x Pimenta da Neyde
- 120g korenja
- 140g paradižnika
- 40g čebule
- 460g jabolk
- 3 srednji veliki stroki česna
- 2 žlički soli
- 2 žlički rjavega sladkorja
- 250ml domačega jabolčnega kisa
- 250ml vode
- ščepec mlete zelene
Čilije očistimo semen, narežemo na 4 dele, korenje naribamo, paradižnik, čebulo in česen narežemo na manjše kose, jabolka olupimo, očistimo in narežemo na manjše krhlje.
Zgornje sestavine damo v ekonom lonec, dodamo sol, sladkor, kis, vodo ter zeleno in kuhamo 10min. Vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom, še enkrat pogrejemo in vroče napolnimo v stekleničke/kozarčke.
Jaz sem še pasteriziral v ogreti pečici na 100°C za 15min. V malce višji pladenj sem nalil vodo, kozarčke in steklenice postavil s pokrovčkom navzdol v vodo, in po 15min vzel ven, dal pod oddejo in pustil da se ohladijo.
Iz zgornjega recepta sem dobil dobrih 9dcl omake.
Omaka ni močna - bi rekel kakih 2000-3000SHU max.
Če bi hotel povečati skovile, bi bilo potrebno delati s semeni vred, vendar bi jaz pred polnenjem omako "prepasiral" skozi cedilo, ali pa z večjo količino čilijev.
Originalni recept je iz interneta (THP forum), narejen z mangom ter mezgo. Ker je pri hiši še kar nekaj paradižnika, sem mezgo zamenjal z svežimi paradižniki.
Delal sem z mangom, jabolki ter hokaido bučo. Meni se najbolj dopade z jabolki. Najprej je malce kislo/sladkega okusa po jabolkih, nato pa svoje naredijo čiliji, kisa se ne občuti.
V mango sem dodal 2 Trinidad Scorpion Moruga Yellow, v jablane 2 Pimenti da Neyde, v hokaido pa 4 Pimente da Neyde. Mango je bil seveda najmočnejši, za jablane in hokaido pa se ne morem odločit - mogoče je hokaido malce močnejša. Čilij so bili brez semen.
Glede gostote, najbolj gosta je hokaido, sledi ji mango, nato jablane.
Vse so bile delane po enaki spodnji osnovi, samo količina sadja je bila različna.
Mango - tehtan cel plod s peško vred - 500g. Jabolka - 460g. Hokaido - 400g.
Jabolčna omaka s čilijem
Sestavine:
- 2x Pimenta da Neyde
- 120g korenja
- 140g paradižnika
- 40g čebule
- 460g jabolk
- 3 srednji veliki stroki česna
- 2 žlički soli
- 2 žlički rjavega sladkorja
- 250ml domačega jabolčnega kisa
- 250ml vode
- ščepec mlete zelene
Čilije očistimo semen, narežemo na 4 dele, korenje naribamo, paradižnik, čebulo in česen narežemo na manjše kose, jabolka olupimo, očistimo in narežemo na manjše krhlje.
Zgornje sestavine damo v ekonom lonec, dodamo sol, sladkor, kis, vodo ter zeleno in kuhamo 10min. Vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom, še enkrat pogrejemo in vroče napolnimo v stekleničke/kozarčke.
Jaz sem še pasteriziral v ogreti pečici na 100°C za 15min. V malce višji pladenj sem nalil vodo, kozarčke in steklenice postavil s pokrovčkom navzdol v vodo, in po 15min vzel ven, dal pod oddejo in pustil da se ohladijo.
Iz zgornjega recepta sem dobil dobrih 9dcl omake.
Omaka ni močna - bi rekel kakih 2000-3000SHU max.
Če bi hotel povečati skovile, bi bilo potrebno delati s semeni vred, vendar bi jaz pred polnenjem omako "prepasiral" skozi cedilo, ali pa z večjo količino čilijev.
fntje en oster pozdrav. odlično. TP tole z jabolkami poskusim naslednje leto, in od mfravcija košček čokolade oz kakao (saj se ga da tudi v "čili kon karne"). lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Ko sem kuhal prvo omakco - z mangom, sem pozabil dodati kakav, zato ga tudi v ostale nisem.
Danes pa smo kuhali s 1,5kg jabolk, 4 trinidad scorpion moruga yellow, 6 rocoto rojo red, 20 pimenta da neyde in 2 žlički kakava.
Kakav skrije tisti kisel vonj kateri te "požgečka" v nosu. Omakica je kar zažigalna in okusna, poleg pečenega mesa se prav prileže.
Danes pa smo kuhali s 1,5kg jabolk, 4 trinidad scorpion moruga yellow, 6 rocoto rojo red, 20 pimenta da neyde in 2 žlički kakava.
Kakav skrije tisti kisel vonj kateri te "požgečka" v nosu. Omakica je kar zažigalna in okusna, poleg pečenega mesa se prav prileže.