Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Podlage za cepljenje sadnih dreves

Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Prašaj v Bilje, lani so imeli v ponudbi tudi več sort podlag!_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Xload

Odgovor Napisal/-a Xload »

V Biljah te podlage nimajo, vprašal sem tudi v Mirosan, vendar odgovora še ni, te podlage res zelo težko najdeš, najbolje da bi jih naročil z druge države...
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Drevesnica Podobnikar ima te podlage. So zelo prijazni in ti po dogovoru tudi cepijo.
Xload

Odgovor Napisal/-a Xload »

cepil bi sam, ker se gre za večjo količino okrog 50 komadov
Marjeta

Odgovor Napisal/-a Marjeta »

Iščem po spletu, a ne najdem - morda pa tu kdo ve?

Zanima me, kaj posadiš/poseješ, da dobiš podlage, ki so označene s črkami - M7, M9 itd.
Tudi ko sem malo nazaj brala o razmnoževanju MM 111, se mi pojavlja isto vprašanje: iz česa je zrasla?
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Razmoževanje sadnih rastlin: Julija Smole, Jernej Črnko
To bo prava knjiga zate._________________Iščem zanimive sadne vrste...
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Sarasara
Te podlage, ki jih ti naštevaš, so bile vzgojene, oziroma na nek način žlahtnjene, da so dobile takšne lastnosti, ki so drugačne od navadnega sejanca jablane. To so podlage, ki dajo v primerjavi s sejancem, drevesu šibkejšo rast in zgodnejšo rodnost.

Se pa te podlage da vegetativno razmnoževati.
Za začetek rabiš en ukoreninjen poganjek, ki ga posadiš, spomladi ga pa nekoliko prikrajšaš in visoko obsuješ. Iz očes, ki so zasuta z zemljo, bodo pognali poganjki, ki se bodo ob steblu tudi ukoreninili. Jeseni zemljo odgrneš in nove, ukoreninjene poganjke odrežeš tik ob steblu.
Ostane ti štor, ki bo vsako leto večji in vsako leto bo pognal nekoliko več novih podlag. Seveda, vsako leto isti postopek- spomladi obsuješ, jeseni odgrneš in porežeš. Še boljše je, če ta štor kar jeseni nazaja zasuješ.
Marjeta

Hvala obema.

Knjigo si bom izposodila, se mi zdi, da bo tudi sicer zanimivo branje, ne zgolj zaradi mojega zanimanja za podlage.

Elstar, o postopku vegetativnega razmnoževanja sem že brala. To, kar mene zanima, je vseeno tisto seme, iz katerega vse skupaj zraste. Nekje je vendar treba začeti. Smile
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Saj pravim, da so te podlage žlatnjene. Misllim, da semen za takšne podlage ni možno dobiti, tako kot ni možno dobiti semena za kakršno koli sorto jabolk (enako velja za ostale sadne vrste). Ta semena so pridobili žlahtnitelji in podlage vegetativno razmnožili za prodajo. Ker, če bi mi posejali semena niti nebi vedeli kaj bo v resnici nastalo, geni katerih lastnosti bi prevladovali...
Marjeta

No, da ne bom narobe razumljena: nimam ideje, da bi sama doma podlage vzgajala. Very Happy Pač razmišljam o teh stvareh, zanima me.

Knjigo Razmnoževanje sadnih rastlin sem si že izposodila; po prvem hitrem listanju bi rekla, da me čaka zanimivo branje. Smile
Odgovori