Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Redkev - Raphanus sativus
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Redkev - Raphanus sativus
(Prenos iz arhiva)
Doma bom čez vikend pogledal, kako dela črna redkev, na novem vrtu je bila pa že posejana rdeča redkvica, ta ta običajna, ki je pa še zelo majhna, kakšna 2 cm premera. Lahko obe vrsti redkvic pustim, ker so še tako majhne, so povsem v redu spomladi? Približno kakšen premer se pa lahko pričakuje pri njih?
Erm, nisem še nikoli probal prezimit redkve na vrtu. Rdečo ponavadi pojemo ko ima max. kakih 4cm premera - če je prestara, postane lesena in puhasta, črno pa ponavadi populimo ko ima kakih 8-9cm premera.
Črna redkev se lepo obdrži v kleti ali zasipnici do spomladi, le glej da ji ne potrgaš vsega listja. Jaz ji pustim za eno dlan zelenja - z eno roko primeš za zelenje nad gomoljem, z drugo pa zavrtiš tako da ga odtrgaš.
Črna redkev je dobra tudi sveže naribana v solati (lahko dodaš tudi fižol v zrnih), malce olja, kisa in česna, lahko pa jo poskusiš skisati v kozarcih - izgubi na "pekočini", in ima podoben okus kot repa, le malce jo moraš pustiti da se "uleži" in enakomerno skisa ter omehča - za moj okus vsaj kake 2-3 mesece.
Črna redkev se lepo obdrži v kleti ali zasipnici do spomladi, le glej da ji ne potrgaš vsega listja. Jaz ji pustim za eno dlan zelenja - z eno roko primeš za zelenje nad gomoljem, z drugo pa zavrtiš tako da ga odtrgaš.
Črna redkev je dobra tudi sveže naribana v solati (lahko dodaš tudi fižol v zrnih), malce olja, kisa in česna, lahko pa jo poskusiš skisati v kozarcih - izgubi na "pekočini", in ima podoben okus kot repa, le malce jo moraš pustiti da se "uleži" in enakomerno skisa ter omehča - za moj okus vsaj kake 2-3 mesece.
notranjka je napisal/a: |
Tole sicer ni paradižnik,vendar pa pod njim zeo lepo uspeva |
pika je napisal/a: |
notranjka, katera redkvica je to? |
metuljc je napisal/a: |
Če jo prehitim, po moje je tale. Meni se tudi zelo obnese. |
notranjka je napisal/a: |
Če po pravici povem-ne vem. Domače seme spravljam že nekaj let in pravilno botanično ime se je žal izgubilo. Bo pa verjetno nekaj zelo podobnega kot link ki ga je prilimala Metuljc. Tole seme je bilo že kar nekaj sezon prej nabrano in sem dvomila da bo sploh kalilo. Sedaj mi je prav žal da ga nisem malo spravila za spomladansko setev. Je pa tale sorta zelo fajn,ker ne pride puhla ali votla ko je velika,ampak je tudi ko je že velika še vedno čvrsta. |
metuljc je napisal/a: | ||
Ja, tale podolgasta redkvics, katere link sem prilepila, je taka. meni so lani jeseni zrasle velike, premera za otroško roko, pa niso bile puhle, nasporotno, prav dobre so bile. |