Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Črna listna pegavost

Moderator: Melona

bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

hvala vsem za nasvete._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
tjesih

Odgovor Napisal/-a tjesih »

Ta tema je zelo prav prišla tudi meni. Hvala, da ste se razpisali.
andreja62

Odgovor Napisal/-a andreja62 »

Mene pa zanima, če je tole preventivno škropljenje z bakrom garancija, da do listne pegavosti ne bo prišlo. Ker če ni, potem ne vidim smisla, da škropim. Very Happy_________________Andreja
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Še vrtnice, ki jih v vegetacijski dobi škropijo na dva tedna, zbolijo ..._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Garden-ja, govorila si, da škropiš z bakrom tudi, ko so listni poganjki dolgi 1 do 3cm, ostali pravijo, da do odpiranja brstov. Kako bi bilo prav?

Proti čemu pa se škropi z žveplom?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Garden-ja

Baker je proti črni listni pegavosti, nekateri škropijo z malimi dozami v času cele vegetacije. Žveplo pa je proti pepelasti plesni._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Marjeta

Odgovor Napisal/-a Marjeta »

Tukaj http://www.vrtnice.org/index.php?option=com_content&task=view&id=60&Itemid=64 sem zasledila, da se proti črni listni pegavosti lahko uporabi Dithane.

Ima kdo kaj izkušenj v tej smeri?
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Črna pegavost ali antroknoza (Coletotrichum acutatum) se pojavlja na mnogih rastlinah.Škroplenje z žveplo in bakrom je brez haska.Pomaga pri
pepelovki,moniliji itd.Za črno pegavost pa je najboljši Signum.Je nestrupen za čebele,toplokrvne živali in ljudi.Seveda pa je potreben izpit
ali pa ustrezen sosed!
Okuženost pa je odvisna od vlage.V mokri pomladi je Č.pegavost,v vročem poletju pa pepelovka.
Nisem strokovnjak za vrtnice,z antraknozo na borovnicah in fižolu pa se
borim že mnogo let._________________Narava vse povrne!
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Garden-ja je napisal/a:
Poberemo liste, jih sežgemo, rastline in tla okoli pa pošpricamo z bordojsko brozgo. Potem pa še dvakrat tekom zime.

Se da bordojsko brozgo še kje dobiti? Menda je ne delajo več.
Garden-ja

V bistvu sem mislila na bakrove pripravke, ce se ne motim, je zadnja skatla Cuprablau._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Odgovori